Det selvsikre føl vs. det forsigtige føl

06-05-2021 06:20

Astrid Sørensen

Som avler kan man hurtigt - ofte allerede de første dage af føllets levetid - afgøre, hvilken type føl, man har fået. Rytter, hestetræner og adfærdsbehandler Linette Christensen giver her i artiklen nogle gode råd til, hvordan man bedst håndterer de forskellige former for føl

Copyright Ridehesten.com
Foto: Victoria Bruun
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det ses ofte, at to føl, der endda er helsøskende, kan have helt forskellige temperament og væremåder. Der findes  generelt set det forsigtige føl og det selvsikre føl, mener rytter, hestetræner og adfærdsbehandler Linette Christensen fra Hestefornuft.dk. 

Det forsigtige føl kan karakteriseres ved at være et tilbageholdende og usikkert føl, der ikke fra fødslen har så meget tillid til mennesker. Dette føl vil ofte være utrygt og kigge på mange ting, og der skal ikke meget til, før noget bliver til en dårlig oplevelse. 

Omvendt er der det selvsikre føl, som er et undersøgende, nysgerrigt og tillidsfuldt føl. Nogle gange kan dette føl endda have lidt for meget selvtillid og kan derfor have brug for konsekvens og faste grænser.

Linette Christensen anbefaler, at man går langsomt frem med tingene med det forsigtige føl. Dette føl har ikke fra fødslen den store tillid til mennesker. Derfor skal man med tålmodighed gøre det rart for føllet at være i kontakt med mennesker. Bl.a. kan man prøve, om man kan komme til at klø og nusse føllet. Ofte vil føllene nyde dette. Linette understreger desuden én vigtig ting i forhold til dette:

– Når man så har fået lov at nusse og klø føllet, skal man trække sig væk, før føllet får nok. Det skal altså være dig, der går væk fra føllet, for det skaber en nysgerrighed hos føllet, der efter nogle gange vil komme hen til dig af sig selv, fordi den forbinder dig med noget rart. Derfor skal man give ”guleroden” på det rigtige tidspunkt og gå væk fra føllet, når det er afslappet og nyder at blive kløet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Ved det forsigtige føl tæller en dårlige oplevelse meget, og man skal derfor være ekstra påpasselig med ikke at lave for mange fejl, siger Linette Christensen. 

Det kan virke som en ekstra stor opgave at stå med et tilbageholdende og forsigtigt føl. Til gengæld vil man have et føl, der vil gå igennem ild og vand for en, hvis man lykkedes med at skabe tillid mellem føllet og sig selv.

– Det vil ofte føles lidt nemmere, hvis man har et selvsikkert og undersøgende føl - sådant et føl, der nærmest kravler op på skødet af en for at blive kløet. Ved denne type føl er det dog vigtigt at sætte grænser og være konsekvent, da dette føl ofte er lidt for langt fremme i skoene. Det er en hel del nemmere at lære føllet, hvad det må og ikke må, mens det stadig er føl, i stedet for når det er vokset til en stor plag, siger Linette Christensen. 

Uanset hvilken type føl man får, er det at få føl en helt fantastisk oplevelse som avler. Husk det.

Se også denne artikel med Linette, der omhandler føltræning.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen