Camilla Tiefensee Schrøder
Kallehavegaard Internationalt stævne sponsoreret af Subaru har været en stor succes, lyder meldingen fra arrangørerne. Selvom det var et stort arbejde, som krævede meget planlægning og en kæmpe indsats fra de mange frivillige, er det gået rigtig godt, og der har været megen positiv feedback, fortæller Ditte B. Sørensen fra stævneledelsen:
– Folk sagde: Det kan I godt gøre igen, og I kan gøre det endnu større, for I har nogle fantastiske faciliteter, siger hun.
Hvor skal helikopteren lande?
Kallehavegaard har gode erfaringer med store stævner med mange starter, bl.a. fra deres årlige afholdelse af Danmarkscup for ponyer i springning, og sidste år afholdt klubben sit første landsstævne i Military, da de var vært for DM 2017 for hold. Men der er langt fra landsstævner til internationalt niveau, på grund af de mange formaliteter, der skal godkendes af det internationale rideforbund, FEI. Alene godkendelsen af propositioner tager op mod tre uger, og her fik stævneledelsen travlt, da de valgte at rykke datoen tættere på i planlægningsprocessen.
– Der er rigtig meget bureaukrati og mange regler. Der skal f.eks. være 20 officials (dyrlæger, spring- og dressurdommere osv.), og det er mange i forhold til 75 starter, men det er det, som reglementet kræver, fortæller Ditte B. Sørensen.
FEI stiller også endnu større krav til tilstedeværelsen af læger, ambulancer og sygeplejersker, og reglerne er de samme for alle, også selvom man er i et lille land, hvor det er nemt og hurtigt at komme til hospitalet, hvis uheldet er ude.
– Vi skulle pege ud, hvor vi havde tænkt os at have helikopterlandeplads, selvom vi ikke bor mange minutter fra hospitalet i ambulance, fortæller Ditte B. Sørensen. Heldigvis blev en blev en helikopterredning ikke aktuelt, og der var ingen alvorlige uheld.
Hele stævnet blev overvåget af en international teknisk delegeret fra Tyskland, en Svensk stewart, en dansk dyrlæge, samt deres hjælpere. Dressuren blev bedømt af 2 dommere på hver bane, en fra Danmark og en international dommer, fra hhv. Estland og Sverige.
Nye forhindringer
Det var ikke kun alle reglerne, der skulle tænkes på. Også militarybanen fik en grundig opgradering op til stævnet. Der blev bygget 15-20 nye spring til lejligheden samt lånt et par forhindringer fra henholdsvis Vilhelmsborg og Malmö. Militaryrytteren Tia Lundemose, hvis far ejer Kallehavegaard, har stået for bygningen af lørdagens terrænbane sammen med et hold af hjælpere, under anvisninger fra den internationale banedesigne Lars Christensson.
– Hun er en rigtig ildsjæl, som virkelig brænder for det her, fortæller Ditte B. Sørensen om Tia, der også fik tid til selv at starte i CCI2*, hvor hun blev nummer to.
Herpes-frygt kostede tilmeldinger
Stævnet blev holdt i skyggen af den ophedede debat om hesteherpes, der har foregået på de sociale medier i den sidste tid. Ifølge stævnets PR-mand Jan Brauer havde frygten for smitte indflydelse på antallet af starter. Klubben havde håbet på ca. 100 starter, men måtte altså nøjes med 75.
"I samråd med dyrlæger og de internationale officials var der sørget for ekstra sikkerhed omkring staldene, sådan at de internationale heste ikke kom i kontakt med klubbens egne heste og at publikum ikke fik adgang til staldene", oplyser Jan Brauer.
Der blev oprettet en ekstra national klasse, CNC 100, for at fylde nogle pladser ud, men stævnet mistede ikke sin internationale karakter, da der trods alt kom deltagere fra både Tyskland, Sverige og Finland.
Vi skal bruge hinanden mere
Til alle konkurrencer blev der brugt mange hjælpere, alene til lørdagens terræn ridt blev der brugt mere end 60 personer, som hjalp med alle mulige funktioner: Startere, forhindringsdommere, tidtager i mål, indsamling af dommersedler, sammentælling af dommersedler, ændring af banen mellem de forskellige klasser, bemanding af læge- og sundhedsfunktion, dyreambulance, speaker, parkeringsvagter osv. osv.
Udover hjælpere ved konkurrencerne havde klubben gang i cafeteria, staldvagter, sekretariat og meget andet.
Alle yder en fantastisk indsats, siger Ditte B. Sørensen. Men hun synes også, det store arbejde kunne blive lettere, hvis militaryklubberne blev bedre til at hjælpe hinanden på tværs.
– Vi skal blive bedre til at bruge hinanden på hjælperdelen, alle os, der gerne vil millitaryen. Måske kunne man oprette en mailinliste eller på en anden måde lave et netværk, så vi kan hjælpe hinanden på tværs med det kæmpe arbejde, det er, lyder opfordringen fra Ditte B. Sørensen.
Positive og trætte
Selvom det har været hårdt, har stævnet været en positiv oplevelse, og stævneledelsen vil derfor ikke udelukke, at de vil følge op på opfordringen fra de mange ryttere, der synes, de skal gentage succesen næste år.
– Mon ikke vi vil springe ud i det igen, men nu skal vi lige sove på det og have talt økonomien op og se på bundlinjen osv, siger Ditte B. Sørensen.
– Men vi er superglade for den fantastiske opbakning, den gode stemning og det dejlige vejr, der har været, slutter hun.
Læs mere om vinderne af de enkelte klasser HER.