Astrid Sørensen
Små ting gør en stor forskel, og derfor er rytter og hestetræner Linette Christensen råd, at man bruger omkring 5 minutter tre gange om ugen på at træne sit føl. Der er altså ikke tale om ret lang tid, hvilket Linette understreger:
– Det er et stort ansvar at stå med et føl, og for at føllet vokser op og bliver til en god ridehest, kræver det korrekt håndtering og træning fra starten. Det er os, der ønsker at bruge hestene til ridning, stævner, skovture osv., og derfor er det vores ansvar at træne dem korrekt, sige Linette Christensen.
Hvad og hvordan skal man så træne sit føl?
Man kan træne mange forskellige ting med sit føl/plag. Linettes anbefaling er, at man bruger tid på at træne følgende ting:
Det skaber mindre stress, når disse ting bliver trænet fra starten af. Desuden er det også mindre farligt at stå med et føl, der skal have løftet ben for første gang, fremfor en plag eller endda en ældre hest, der vejer omkring 500-600 kg.
Linettes budskab er også, at man ikke behøver at se det som et stort og uoverskueligt projekt:
– Det er altså ikke sådan, at man nødvendigvis behøver at trække føllet/plagen ud på ridebanen for at gå over en presenning, og man behøver ikke sætte lang tid af - det kan være, man er ude at aftenfodre, og så lige bruge 5 minutter på at vise føllet en plasticpose.
Træning skal være sjovt
Lige så vigtigt som føltræningen er, lige så vigtigt er det ikke at overtræne. Derfor skal man altså ikke introducere en masse nye ting på en gang. Det er over længere tid, at føllet/plagen skal kunne de ovennævnte ting. Man kan dog godt repetere de ting, som føllet i forvejen kan.
Det er vigtigt, at træningen bliver sjovt, så føllet/plagen også har lyst til at træne næste gang. Derfor skal man altså ikke træne for meget, og man skal også slutte, når det går godt, inden hesten bliver for træt, lyder det fra Linette.
Men skal føl ikke bare have lov til at være føl?
Nogle er af den overbevisning, at et føl skal have lov til at passe sig selv. Det kan også fungere i mange tilfælde, men Linette fortæller, at der kan komme problemer, hvis føllet f.eks. bliver sygt og har brug for dyrlæge:
– Står du med et føl/en plag, der ikke er håndteret ret meget, så kan man risikere at være på herrens mark, hvis denne bliver syg. Føllet/plagen skal måske have grime på og bliver pillet i, kigget på, stukket i osv. af dyrlægen. I det tilfælde er der allerede grobund for, at denne hest kommer til at kræve meget arbejde efterfølgende. Hvis føllet/plagen ikke i forvejen har fået bygget tillid op, kan en oplevelse som et hurtigt besøg af dyrlægen få ødelagt tillid og skabt angst og mistro, siger Linette Christensen.
Derfor er det så vigtigt at få trænet føllet fra starten af, for hvis der er styr på de grundlæggende ting, så står man med en hest, der har langt større mulighed for at bevare tilliden til mennesker, også efter f.eks. et dyrlægebesøg.