Merete Haahr
Equus Education fra New Zealand er en organisation, der arbejder med helt unge føl og træner dem efter videnskabeligt beviste træningsmetoder. De har med succes trænet over tusind føl og haft 18.000 trænings lektioner i løbet af de sidste 10 år.
Føllene bliver trænet 6-9 gange af 10- 30 minutter, og med 1-3 dages intervaller. De lærer at blive mødt, få grime på, blive rørt over det hele, og at få løftet hove.
Træningen starter ikke tidligere end tre uger for at give føllet ro på og for ikke at forstyrre samspillet mellem hoppe og føl. Træningen foregår samtidigt med føllets sociale udvikling, hvor føllet naturligt begynder at udforske deres omverden og forme nye venskaber.
Al træningen foregår sammen med hoppen. Hopper og føl bliver holdt i små folde sammen i små grupper. Under træningssessionerne bliver hopper og føl adskilt fra resten af gruppen og kommer i en anden fold i nærheden, hvor de stadig kan se deres flok.
Når føllet bliver trænet, blive hoppen kælet og kløet og får godbidder, så hele træningssessionen bliver en positiv oplevelse. De positive oplevelser fra hoppen påvirker også føllet. Undersøgelser har vist, at føl af hopper der har oplevet en god interaktion med mennesker, har er mere imødekommende over for mennesker, og udviser mindre undgåelse og flugtadfærd. De har også lettere ved at acceptere nye og ukendte situationer.
Hestens hjerne er udviklet til at prioritere bevægelse, og føl kan kun holde opmærksomheden i typisk 15-20 minutter. Træningen foregår i tre dage i træk, hvorefter der bliver holdt en dags pause hvor de er sammen med resten af flokken.
De lærer også at blive trukket med og vænnet til berøring. Senere lærer ved positiv forstærkning for at tilskynde den ønskede adfærd. ”Frem” bliver signaleret ved træk i grimen, og ” stop” signaleres af pres på grimen over føllets næse. Trænerens hånd føres til venstre for at signalere at føllet skal gå til venstre, og en bevægelse til højre signalerer at føllet skal gå til højre.
Føl kommer igennem livet til at opleve mange forskellige situationer fra de er små, til de sælges videre, og ofte kommer de til at opleve mange forskellige ejere og trænere, med mindst lige så mange forskellige træningsmetoder.
I perioden september – december 2016 blev der indsamlet data på 65 føl som blev trænet ved ovennævnte metoder. Alle føl lærte de fire signaler, frem, stop, højre/venstre i løbet af fire sessioner.