Hestens rulleadfærd: 7 årsager til at hesten ruller sig

19-08-2020 11:30

Merete Haahr

Har du også lige vasket hesten og skyllet den over med vand, hvorefter den går direkte ud i sandet og ruller sig til den er helt grå? Det kan være frustrerende for den hårdtarbejdende hesteejer, der sætter en ære i at hesten ser ren og pæn ud, men heste et formål med denne adfærd.

Copyright Ridehesten.com
Heste ruller sig af mange årsager
Nyheden fortsætter efter annoncen

At rulle sig i sandet er normal forbundet med soignering, eller en behagelig adfærd. Det har helt sikker en funktion, siden det har eksisteret så længe i heste.

Hesten ruller sig for at holde pelsen ren

På varme dage kan man se heste plaske med vand fra  vandtruget, så der bliver mudret omkring det, og de kan rulle sig. Det er ofte  på rigtig varme forårsdage, hvor de stadig har meget af deres tykke vinterpels tilbage. Har de mulighed for det, ruller hestene sig også i større søer og damme.Sarah Clark som er hesteadfærds konsulent i Essex, i England forklarer at heste ruller sig når de er afslappede og føler at det er sikkert at gøre det. Heste vil rulle sig for at skille sig af med deres vinterpels, og for at holde deres kropstemperatur. Mudder og støv vil virke som en naturlig insektmiddel og holde flyvende plager væk.

Heste med dækken ruller sig

Nogle gange kan heste også rulle sig om vinteren, særligt hvis de har det for varmt. Specielt heste med dækken på kan blive overophedet på milde dage med solskin, og derfor prøver de at justere deres kropstemperatur ved at rulle sig.

Copyright Ridehesten.com

Hesten ruller sig for at tørre pelsen

En Amerikansk forsker, Ron Keiper, observerede at vilde ponyer i Assateague rullede sig efter de havde vadet igennem vandet og efter større regnvejr. Hesten yderpels har en  thermoregulerende effekt, og når de ruller sig, hvilket hjælper pelsen til at tørre ud, og løfter håret, så den  igen opnår en  varmeregulerende funktion. Når en hest får et bad med en vandslange bliver pelsen våd, helt ind til huden, langt mere end når blot den står i en regnbyge. Derfor kan heste føle at de har behov for at rulle sig og tørre godt  igennem efter et bad.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hesten ruller sig sammen

Ofte har hesten et fortrukkent rullested på folden, et område der bliver et dejlig fordybning med støv eller sand. Når hesten ruller sig, smitter det af på de andre heste i flokken, og ofte gør de det samme. Der kan være en rangorden, så det er de højest rangerende heste der først får lov at rulle sig.

Copyright Ridehesten.com

Hingste ruller sig foran hopper i brunst

Mange pattedyr I andre pattedyr og fugle, så har støvbadning også en klar funktion til at vedligeholde en sund pels eller fjerdragt. I nogle arter har det også et territorial funktion, hvor adfærden hjælper til a sprede Feromoner, signalstoffer som kroppen udskiller. Ingen har rigtigt identificeret denne adfærd hos heste, mest fordi hingste ikke forsvarer deres territorium. Sue McDonnel, som er dyreadfærds forsker har rapporteret at hingste ruller som en del af deres gødningsmarkerings rutine, og harem hingste ruller i nærheden af en hoppe der er i brunst. Æselhingste ruller sig også i nærheden af hunæsler, blot med den forskel at æsler forsvarer deres territorier. 

Heste ruller sig i smerte

Vi ser også heste der ruller sig i smerte. Vi ser det i forbindelse med smerte, og ved hopper der skal føde. En hest der ikke har smerter vil måske rulle sig efter et hvil, og den rejser sig måskleet par gange efter en rulle sekvens. Når det alt sammen er gjort, ryuster den støvet af sig og gør forsætter sin almindelige adfærd. En hest med kolik smerter, vil have flere episoder hvor den ruller sig, og den ser ikke ud til at ryste sig efter at den har rullet sig og ind imelle går den rundt, skraber i jorden og står med et trist udtryk, forklarer Nancy Diehl, som er dyrlæge 

Copyright Ridehesten.com

Heste kan have problemer med at rulle sig

Hestens fleksibillitet, koordination og styrke kan også aflæses i måden hesten ruller sig på. Hvis hesten har problemer med at lægge sig, og rulle fra side til side, kan det tyde på at den har nogle fysiske barriere i kroppen som vanskeliggør dette. sig igen, så kan det tyde på, at den har en eller anden form for fysisk restriktion et sted i sin krop. Der kan være mange årsager til at hesten ruller sig, og det er værd at lægge mærke vores egne hestes adfærd, og i hvilke situationer hestene ruller sig. 

Læs mere om hestens adfærd i Magasinet Ridehesten

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald