Nyt Spørgeskema skal øge hestevelfærden

08-10-2018 09:32

Et af de helt store spørgsmål inden for hestevelfærd er, hvorfor hesten udvikler stress og adfærdsproblemer. Det vil et forskerhold fra Australien nu undersøge med et nyt spørgeskema, hvor de kortlægger adfærd, hestehold og træning

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

–God træning og godt hestehold er vigtigt for hestens velfærd, og det har stor indflydelse på, om hesten viser tegn på stress. Bedre viden om, hvordan vi bedst træner vores heste, betyder i sidste ende bedre adfærdsmønstre til gavn for den enkelte hest. Det fortæller Kate Fenner, som er en af forskerne bag et nyt online spørgeskema til forbedring af hestevelfærden.

Spørgeskemaet er et omfattende projekt, som hun sammen med en gruppe erfarne forskere fra Australien er i færd med at udvikle.
–Heste holdes under meget forskellige forhold på f.eks. rideskoler og stutterier og hos private hesteejere. Det er afgørende, at forholdene for heste undersøges grundigt, og på et ensartet grundlag, således at der kan laves gode forslag til forbedringer, fortæller Kate Fenner.

ISES har til mål at forbedre hestevelfærden
Kate Fenner er medlem af organisationen International Society for Equitation Science, i daglig tale ISES, en velgørende organisation med det formål at  forbedre velfærden for vores heste. ISES har netop afholdt den årlige konference, som finder sted forskellige steder i verden.  I 2014 blev konferencen afholdt i Danmark, sidste år var det Australien, og i år var stedet Rom, hvor emnet hestevelfærd  blev belyst fra flere forskellige vinkler. De forskere, der holdt oplæg ved konferencen, har undersøgt spørgsmålet og er kommet med gode forslag til, hvad en god praksis med fokus på velfærd indebærer. Dog er det er altafgørende, at denne viden kommer ud til de enkelte hesteejere, på tværs af discipliner, racer og nationer.

–For at kunne undersøge, om der er en sammenhæng mellem god træning, mental tilstand, opstaldning og adfærd, er det nødvendigt at indsamle en stor mængde data. Det skal kunne engagere ryttere og ejere helt på græsrodsniveau, fordi det er netop denne gruppe, der varetager størstedelen af vores heste. Mens der har været meget forskning på eliteryttere, så har der været meget lille fokus på den store gruppe af almindelige rideheste, mener Kate Fenner.

Hun arbejder på en ph.d., og under kyndig vejledning af en gruppe dygtige forskere fra Australien har hun sat sig for at gøre noget ved sagen. Hun arbejder i øjeblikket på programmet E-BARQ, et online spørgeskema som skal indsamle oplysninger om hesteadfærd, hestehold og træning. Det kommer til at omfatte mange forskellige heste, både dem, der bliver redet og dem, der ikke bliver redet, miniatureheste og store shireheste, ungheste og veteraner. Kort sagt kan alle heste være med i undersøgelsen. Når den endelige version er tilgængelig, så vil ejere kunne sammenligne adfærden hos deres egen hest med andre heste af samme race. Som bruger skal man blot bruge en halv time på at udfylde spørgeskemaet hver sjette måned. 

E-BARQ skal munde ud i en elektronisk logbog med let tilgang
Målet er, at E-BARQ skal munde ud i en app, en slags logbog, som man kan få tilgang til fra sin mobiltelefon, hvor man kan taste alle sine oplysninger ind. Brugerne har så mulighed for at dele oplysningerne med andre, det kan være deres smed, dyrlæge træner eller andre, som der er brug for samarbejde med. Efterhånden som der kommer flere brugere, vil man have mulighed for at måle sin hests udvikling med andre heste, som er på samme niveau. E-BARQ vil undersøge hestens adfærd i forbindelse med ridning, håndtering, jordarbejde, og så selvfølgelig i det tidsrum, hvor hesten ikke bliver brugt. 

E-BARQ vil registrere forekomst af sygdomme, skader og adfærdsproblemer og vil forsøge at undersøge sammenhænge til f.eks. træning, management, fodring og opstaldning.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det vil også hjælpe hesteejere med at forbedre deres hestehold, ved at undersøge  hvordan opstaldning, fodring og arbejdet generelt kan forbedres ved små ændringer i hverdagen. 

E-BARQ vil ligeledes kunne se på forskellige træningsmetoder og undersøge forholdet mellem træning, håndtering og adfærd. 

Når ejerene har gennemført spørgeskemaet, så vil hesteejere kunne sammenligne, hvordan deres egen hest måler sig i forhold med andre.  Kort sagt en god måde at sætte positive mål, uanset hestens alder, race eller din specielle interesse. 

E-BARQ kan opmuntre og tilskynde forandringer i hesteverdenen
E-BARQ kan gøre gavn for alle, der har med heste at gøre: Ejere kan se, hvordan ændringer i deres træning og hestehold kan påvirke deres hestehold over tid. Forskere og dyrlæger vil kunne profitere af den store database med information som er tilgængelig, og ryttere og ridelærere vil kunne følge deres træningsproces. Brugere af redskabet vil også blive opmuntret til at se E-BARQ i et større perspektiv, og på denne måde opmuntre og tilskynde forandringer i hesteverdenen. 

–Der er brug for at højne standarden for hestevelfærd, og  det første skridt mod at foretage nogle varige ændringer vil være at tydeliggøre disse mangler. Det er vigtigt, at en sådan indsats bliver udført i samarbejde med alle, der kan have gavn af at undersøgelsen, både forskere, dyrlæger, trænere og ikke mindst hesteejerne selv, siger Kate Fenner. 

E BARQ vil have stor betydning for hestens velbefindende. Det kan nå en bred befolkningsgruppe og deres heste, og potentielt kan det bruges af hesteejere over hele verden. Det motiverer ejerene i forhold til at engagere sig,  ved at give dem en tilbagemelding i form af en sammenligning af deres hests adfærd og præstation, sammenlignet med andre heste. Du vil også kunne uploade billeder af din hest, og forskerne arbejder på at tilknytte en database med artikler og viden omkring hestevelfærd, som brugerne kan få adgang til. 

Spørgeskemaet giver også forskerene vigtig viden omkring, hvordan ændringer i hestens opstaldning og træning påvirker hestens mentale tidstand og adfærd. E-BARQ bliver et online program og en logbog, der kan nå ud til alle i hesteverdenen, så kan vi i fællesskab kan gøre meget for at forbedre velfærden for vores heste, slutter Kate Fenner.

Der findes allerede et lignende system for hunde og katte, det hedder C-BARQ og FE BARQ.

Læs mere om forskningen bag spørgeskemaet.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen