Har du styr på mineralerne?

07-09-2023 06:28

Trine Askjær-Jørgensen i samarbejde med St. Hippolyt

De seneste årtier er der mange steder i verden forsket i fodring af heste og betydningen af fodermidler og tilsætningsstoffer. I dag er det almindeligt kendt, at vitaminer og mineraler skal være til stede i tilstrækkelig mængde både i vores kost og i vores hestes foder

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Tidligere er hesten blevet brugt som arbejdsdyr i landbruget eller som transportdyr, og fodringen har været rettet efter, at hesten havde energi til det arbejde, der krævedes af den. I dag er fokus meget på hestens trivsel, velvære, og at den kan præstere godt i sporten. I takt med øget viden om de fysiologiske og biokemiske processer i hestens organisme øges vores muligheder for at skræddersy fodringen til den enkelte hests situation.

Det stiller andre og langt større krav til viden og ekspertise hos foderproducenten. Det kræver et indgående kendskab til de anvendte fodermidler, men det stiller også øgede krav til de enkelte foderkomponenters kvalitet og egenskaber.

Med den stigende teknologiske udvikling indenfor fodermidler til heste øges også kravene til foderrådgivningen og kvaliteten af de værktøjer, der anvendes af både professionelle rådgivere og slutbrugere.

Dette har især udviklet sig indenfor emnet mineraler til heste. Der findes i dag både uorganiske mineraler, organiske mineraler og mineraler bundet i liposomal form. Det kan derfor være svært for dig som hesteejer at gennemskue betydningen for hesten, og hvad du skal kigge efter, når du vælger foder.

Hvor mange mineraler har en hest brug for?
Vitaminer og mineraler har mange forskellige opgaver som livsnødvendige komponenter i mange fysiologiske processer – inde i de enkelte celler og i organismen som helhed.

Mineraler er en forudsætning for, at hesten kan udvikle sig normalt og opretholde et sundt liv. Derfor er det nødvendigt, at alle, der tager ansvar for at passe og fodre en hest, tilrettelægger fodringen, så hestens... 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten september 2023 s. 90-96.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen