Sådan får du springhesten til at changere

24-04-2020 10:26

Britt Carlsen

En vigtig del af springhestens uddannelse er at lande i rigtig galop efter forhindringen, og så skal springhesten også lære at changere

Copyright Ridehesten.com
En bom på jorden eller et lille kryds kan bruges, når man skal lære hesten at lande i rigtig galop eller indøve changementer. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Der er forskel på changementer, når man taler om dressur- eller springheste. Hvor dressurhesten skal lære at changere galoppen rent og gennemsprunget på et bestemt sted på banen, skal springhesten lære at skifte galoppen, som en reaktion på rytterens lette hjælpere.

Kan hesten changere, gør det gennemridningen af banen lettere. Naturligvis kan man tage hesten op i trav og lave nyt anspring, men det koster tid, og kan være medvirkende til at bryde en ellers god rytme på banen.

– Vi er lidt ligeglade med, om changementet er rent eller ej, indleder berider Christian Pedersen, for changementet er ikke til bedømmelse i springkonkurrencer. Dog skal heste, der deltager i championaterne vise, at de kan changere. I championaterne for 4-års heste må hestene gerne changere galoppen gennem trav, i denne aldersgruppe er der ikke et krav om changement, men changementerne indgår i bedømmelsen af hestenes ridelighed.

Indlæring af changement
– For at kunne lære hesten at changere kræver det, at den går i selvbæring – at den ikke tager støtte på tøjlen og bruger den som et ”femte ben”. Og samtidig skal hesten kende og forstå rytterens hjælpere, og den skal arbejde tillidsfuldt mellem hånd og schenkel. Jeg lærer mine heste at changere, mens jeg rider i let sæde eller aflastningssæde. Jeg bruger en hjørnepassage til at ”vippe” hesten over i galopskiftet, ved at give hjælpen til changement, og så bruge min vægt og retningsskiftet til at opnå changementet.

– Man kan også vælge at galopere over en bom, og så i springet skifte retning. Denne øvelse kan også bruges til at hjælpe hesten til at lære at lande i rigtig galop.

Springhesten lærer ofte at changere ved retningsændring. Det kan dog betyde, at changementet ikke bliver rent (hesten skifter kun galoppen på forparten), men så bliver man ved med at give hjælpen til changement (lægger den udvendige schenkel ind til hesten, og leder den ind i changementet ved at man forlægger vægten mere til indvendig side), indtil hesten changerer også på bagparten. Sker det ikke, skal man tage hesten ned i trav og lave et nyt anspring.

– De fleste springheste lærer ret hurtigt at changere a tempo på denne måde, er Christians erfaring, som han bemærker, er der ikke nogen af hans heste, uanset alder, som ikke kan changere hjemme i træningen.

Bo Bak Andersen forklarer, at denne måde at changere på, bruges fra springhestene er 4 år, og han har erfaring for, at de fleste springheste hurtigt lærer at skifte galoppen uden det skaber spændinger. Har hesten svært ved at forstå changementet, kan man som nævnt bruge en bom på jorden eller et lille kryds, som man galoperer hen over, og i springet give hjælpen til changement.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner