Camilla Tiefensee Schrøder
Et par dråber i underlæben hver dag i tre uger, og så var sommereksemen væk. Sår og skrammer, der forsvandt efter at være blevet smurt med cannabisolie. En hest med gigt i forbenene, der fik arbejdsglæden tilbage. En bihulebetændelse, der forsvandt. Og en hest, der kom sig overraskende hurtigt efter en fibersprængning. Sådan lyder historierne fra nogle af de hesteejere, Ridehesten har været i kontakt med, som er begejstrede over, hvordan deres heste har haft gavn af cannabisolie.
Ikke godkendt til dyr
Det vrimler med tips og erfaringsudvekslinger om medicinsk cannabis på nettet, både til mennesker og dyr. I diverse facebookgrupper og internetfora kan man finde henvisninger til udenlandske hjemmesider, der sælger olie med CBD og/eller THC. Men lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen påpeger, at midlet på ingen måde er lovligt at give til dyr.
Lægemiddelstyrelsen fraråder, at man giver dyr ulovlige cannabisprodukter. Man udsætter sit dyr for unødig risiko, udtaler Lægemiddelstyrelsen, som også understreger, at det heller ikke er lovligt at importere lægemidler til dyr, selvom det er et lovligt produkt i udlandet.
Det kan dog ikke udelukkes, at medicinsk cannabis til dyr en dag kan blive godkendt som lægemiddel til dyr, hvis det en dag bliver gennemtestet. I øjeblikket findes der ingen godkendte lægemidler med cannabis til heste. Godkendelse kræver, at en medicinalvirksomhed ansøger om det, og det kan ikke ske på Lægemiddelstyrelsens eget initiativ.
Husk den sunde skepsis
For at få en dyrlægefaglig vurdering af sagen har Ridehesten talt med Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent Mette Uldahl, og hun råder alle til at have en sund skepsis.
– Det er altid spændende at gå ind og se på nye lægemidler. Der ligger masser af ting i naturen, vi ikke har brugt endnu. Men vi skal bare passe på, at vi gør det på den rigtige måde, især over for dyrene, siger Mette Uldahl.
Er cannabisolie til heste lovligt?
Læs mere om cannabisoile til heste i novembernummeret af magasinet Ridehesten.