Har du ondt i lænden?

30-07-2023 11:42

Lars Mars

Optimering af rytteren - Rigtig mange ryttere bøvler med lidt eller større smerte, eller stramheder i lænden

Copyright Ridehesten.com

Dette  kan bl.a. skyldes ubalancer fra forskellige steder i kroppen, overbelastninger, eller fra mén fra tidligere skade – men det kan også opstå hvis man er stresset, eller hvis man føler at der er et stort pres. Eller en kombination af både fysiske- og psykiske-påvirkninger.  

Når vi dyrker sport er der stor sandsynlighed for at der engang i mellem kan opstå nogle udfordringer med krop eller hjerne – heldigvis er der mange gode muligheder for, at gøre tingene bedre og lettere for sig selv - så jeg anbefaler at vi tage action, og finde løsninger på eventuelle udfordringer, i stedet for at acceptere det.

Mange bider smerten/irritationen i sig – og over tid bliver det ”bare” en del af hverdagen og ridningen - og man begynder automatisk at kompensere når man går, sidder, ridder og laver andre gøremål.

Længere tids påvirkninger vil stille og roligt skabe større udfordringer og ubalancer andre steder i kroppen.
Det kan også have stor indvirkning og påvirke ponyen/hesten’ udvikling og præstation, samt skabe risiko for overbelastninger og skader. 

I blogindlægget har jeg lavet forslag til udstrækningsøvelser der er lette og gode at starte med - og som kan skabe et godt overblik over, om der er behov for behandling.

Både krop og hjerne har en stor indflydelse på hvordan vi har det
Kroppen påvirker hjernen – og hjernen påvirker kroppen.

Når det går godt mærker vi typisk mindre eller ikke noget – men hvis det går ”knap så godt” forstærkes tanker og påvirkninger.

  • Fysiske-grunde: Hvis kroppen giver lyd fra sig – så vil det automatisk også påvirke vores hjerne (psyke/mentale-indstilling).
  • Psykiske-/mentale-grunde: Hvis det ikke går godt i en periode – vil hjernen automatisk forsøge at finde ubalancer i kroppen, hvor den fysisk kan påvirke vores ”frustration”.

Vær opmærksom på at mit blogindlæg ikke vedrøre akut fysisk trauma/ulykke.
Ved akut opstået smerte efter traume/ulykke anbefaler jeg altid at man bliver skannet, så man sikre sig viden om skadens omfang, og dermed får et godt overblik over behandlingsmuligheder – så man ikke spilder tiden, og dermed forlænger helings-processen, eller at blive behandlet for skaden uden resultat.

Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden
Når jeg hjælper ryttere med det fysiske- eller mentale-område – skaber jeg altid et overblik over hvordan deres krop og hjerne har det – for at sikre mig at vi arbejder ud fra det bedste udgangspunkt. Så vi ikke arbejder med noget fysisk eller mentalt, som kan stamme fra et helt andet sted.

Mange års erfaring fra at dyrke mange forskellige sportsgrene, samt mange års erfaring med at hjælpe sportsudøvere fysisk, eller mentalt - har givet mig god viden og gode kompetencer til, at vejlede og hjælpe ryttere og andre sportsudøvere – bl.a. med at skabe fokus på helheden, for at få det bedst udbytte.

Smerter eller stramheder har stor påvirkning på både vores fysik og psyke.
Vi kan kun ignorere irritationerne til en vis grænse – men med alt sandsynlighed vil det indvirke på flg. måder:

Fysisk påvirkning under træning og stævner:

  • Kroppen vil automatisk forsøge at kompensere – og der er stor risiko for at vi overbelaster andre områder.
  • Det kræver mere energi når kroppen skal kompensere.
  • Det bliver svære at lære nye-, og at udføre øvelser.

Psykiske påvirkninger under træning og stævner:

  • Vi bliver lettere irriteret og frustreret hvis kroppen ”giver lyd”, eller ikke kan eller vil, det som vi vil.
  • Hvis vi er lidt nervøse – eller tingene ikke lige fungere i en periode - vil tankerne automatisk prøve at finde nogle steder i kroppen, som kan påvirkes. 
  • Det er svære at holde koncentrationen i længere tid – når kroppen giver signaler fra sig.

Hverdagen

  • Vi har svære ved at restituere når kroppen skal bruge ekstra energi på at håndtere smerter, stramheder eller til at kompensere. 
  • Vi bliver lettere irriteret på os selv, venner, familie osv.

Vores tanker kan udløse fysisk-smerte
Vores hjerne er simpelthen så stærk, at den kan skabe ”smerte/irritationer” i kroppen - bl.a. hvis vi konstant presser hjernen med noget ”knap så godt”, eller ignorere dens signaler - som f.eks.:

  • Hvis vi er lidt for stressede i hverdagen.
  • Hvis vi ikke lige trives, eller har det helt så godt med os selv.
  • Hvis vi frygter at lave ”fejl” – eller frygter hvis ”noget går knap så godt”.
  • Hvis vi har mest fokus på hvad andre tænker om os.

Når krop eller hjerne ”giver lyd fra sig” – påvirker det os bevidst eller ubevidst – og kan have stor indflydelse på vores udvikling og præstation samt vores mentale-indstilling.

Behandling
Mange går til en massør, fysioterapeut, eller kiropraktor – og det kan være super godt at få løsnet op i og omkring området – men det er vigtigt at finde ud af, hvad og hvor smerten eller stamheden stammer fra – ellers bliver det bare en quickfix-løsning i en periode, og der er stor risiko for at ”problemet” fortsætter eller opstår igen.

 

Mange behandlere behandler ofte kun i det område hvor ”kroppen giver lyd”  - men ubalancen kan være opstået, og stamme fra et helt andet område – eller fra psykiske-/mentale-påvirkninger - derfor er det vigtigt at bruge en behandler der har en holistisk tilgang til kroppen og mennesket.

Stil krav til dig selv, og til en behandler 

  • Få lavet en klar plan – så du ikke bare går fra den ene behandling til den næste.
  • Få øvelser som du kan lave derhjemme, så behandlingen ikke kun forgår engang i mellem hos behandleren.
  • Vær god til at få lavet øvelser der kan løsne op, og måske styrke for det belastede område.
  • Vær opmærksom på om smerterne eller stramhederne stammer fra psykiske-/mentale-påvirkninger – så du kan vælge den bedste behandling.

MÅSKE KAN DET VÆRE EN GOD IDE, AT FÅ LIDT HJÆLP TIL AT FIND DE BEDSTE LØSNINGER - TIL AT FÅ STYR PÅ EVENTUELLE SMERTER ELLER STRAMHEDER

I det vedhæftede dokument, kan I se en række forslag til øvelser.

Du kan også med fordel læse mit blogindlæg:

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com HER
På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK  HER

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen