Her ses Tarsan og jeg i en traversade til venstre i trav. Udvendige schenkel ligger lidt bag gjorden og rider bagparten med. Jeg ser i rideretningen, og hesten er stillet i nakken til rideretningen og rundet i kroppen omkring indvendige schenkel. God støtte på udvendige tøjle
Nyheden fortsætter efter annoncen
Det er en øvelse, som kommer i dressurprogrammer fra LA5 og opefter. Jo højere op man kommer i klaserne, jo stejlere rider man øvelsen, dvs jo mere overtrædning rider man i øvelsen.
Traversade bygger videre på øvelserne schenkelvigning og versade, og derfor bør hesten først have lært disse to øvelser, inden man begynder at træne traversade. Traversade er en vigtig øvelse i træningen igennem hele hestens uddannelse både pga øvelsens tilstedeværelse i dressurprogrammerne, men også fordi hjælperne til øvelsen bruges i andre dressurøvelser, så som i skridt- og galoppiouetter.
Generaliserende kan man sige, at versaden er en rigtig god øvelse for at få kontrol over forparten, mens traversaden er en rigtig god øvelse til at få kontrol over hesten bagpart.
Man kan ride traversade på lige linie og på buet spor – men mest almindeligt er at ride øvelsen skråt igennem.
I teorien skal hesten i en traversade være stillet i nakken til indvendige side, bevægelsesretningen, og hesten skal runde sig i hele kroppen omkring indvendige schenkel. Forparten går på ridelinien, og bagparten rides med ind til indvendige ved hjælp af udvendige schenkel og tøjle.
10 tips til at ride traversade:
- I en traversade skråt igennem skal forparten altid være foran bagparten. Det er forparten, som holder retningen, og hesten kan ikke træde til siden, hvis bagparten er forrest. Tjek det i spejlet, når du rider.
- Det kan være en fordel at ride hesten ind i lidt versade ud af hjørnet og et par meter ned af langsiden, inden man rider ind i traversaden skråt igennem. Herved sikrer man, at hesten kommer først med forparten, og at den er lydig for de indvendige hjælpere (runding i kroppen til indvendige og på plads for indvendige schenkel, så den ikke falder ind mod midten). Herefter rides bagparten med ind til indvendige ved hjælp af udvendige tøjle støtter sammen med udvendige schenkel, således at bagparten rides med ind og i overtrædning til siden.
- Hav hele tiden følelsen af, at du kan afbryde traversaden skråt igennem og ride enten ud på lige linie parallelt med langsiden eller direkte ind i en versade til samme side. Herved sikrer du dig, at hesten hele tiden er lydig for invendige schenkel, og at hesten ikke falder ind mod indvendige schenkel.
- I traversaden gør hesten primært på udvenige tøjle. Og du skal hele tiden have fornemmelsen af, at hesten er blød på indvendige tøjle i stilningen ved at holde hesten lydig for indvendige schenkel. Stiver hesten sig i bøjningen og hænger på indvendige tøjle, så skyldes det ofte ulydighed for invendige schenkel.
- Pas på ikke at tage indvendige hånd over mod udvendige side, når du rider din traversade. Det låser hesten i skulderen, og hesten får svært ved at have forparten i rideretningen.
- Hvis bagparten hænger for meget i traversaden, og hesten dermed har for lidt overtrædning i bagparten, så støt bedre op med udvendige tøjle samtidig med udvendige schenkel, som ligger lidt bagud og holder styr på bagparten.
- Husk de halve parader inde i øvelsen for især indvendige schenkel og udvendige tøjle, så hesten ikke falder ned på indvendige forben og bliver tung på indvendige tøjle. Man ønsker stor skulderfrihed i traversaden, så indvendige forben svinger flot til siden, og hesten holder vægten på bagparten.
- Traversaden ligger i dressurprogrammer ofte efter en volte. Det kan have den konsekvens, at man let får startet traversaden med bagparten foran, og så kan hesten ikke træde til siden. Derfor husk sidst i volten, at lade bagparten hænge lidt og få styr på indvendige side, hvorefter du rider bagparten med ind i traversaden.
- Tjek dig selv i spejlet, når du rider traversade! Sid med i bevægelsesretningen og pas på ikke at komme til at sidde til udvendige, hvilket ofte sker fordi rytteren er fokuseret på at ride bagparten med.
- Tænk over dine schenklers placering i traversaden. Når schenklerne er fremme rides skulder og forpart. Er schenklen placeret ved gjorden rides mellemstykket, og dermed især rundingen i kroppen. Ligger schenklen placeret lidt bagved gjorden rides bagpart. Føl dig frem, når du træner traversaden, tænk over hestens reaktion på dine hjælpere og vær bevidst om, hvor og hvordan du indvirker på hesten.
Nyheden fortsætter efter annoncen
Traversade vises i dressurprogrammerne både i trav og i galop for heste, og øvelsen vises kun i trav for ponyer. Trænigen og hjælperne er de samme i begge gangarter.
I min undervisning deler jeg ofte traversaden op i to delelementer, som jeg sikrer mig, at mine elever kan udføre på hesten inden traversaden rides. De to delelementer er 1) lydighed for indvendige schenkel, som hesten skal runde sig om og være på plads for – hesten må ikke læne sig op ad indvendige schenkel! Og 2) hesten skal tage imod de anholdende hjælpere i udvendige side; udvendige tøjle og schenkel, så hesten lader sig ramme ind – altså have styr på regulereingen af bøjningen i nakken samt på, hvor meget bagparten rides med. Det er vigtigt, at hesten er lydig for disse to typer af samspil mellem rytterens hjælpere. De to delelementer kan trænes på såvel lige spor som på buet spor.
Øvelsen traversade, er endnu en øvelse, som hesten lærer ud fra rytterens grundlæggende system. Dvs. de grundlæggende korrektioner er ligesom i schenkelvigning og versade – dog med en lidt anden sammensætning og kombination af rytterens hjælpere. Husk på at dressuren og systemet skal være logisk og sammenhængende – det hjælper både hest og rytter. Dvs repeter dit system for dig selv undervejs i din uddannelse af hesten, og sikre dig, at der er sammenhæng.
Det betyder også, at hvis man oplever udfordringer i træningen af traversaden, så nedbryd øvelsen og find ud af, hvor udfordringen ligger for dermed at finde ud af, hvilken af rytterens korrektioner som skal trænes for at forbedre traversaden.
Rigtig god fornøjelse med træningen!
Mvh. Line