Styrketræning for rytteren

01-05-2024 19:17

Lars Mars

Mental og fysisk træner, Lars Mars, kommer her med øvelser og gode råd til styrketræning, samt hvorfor du bør styrketræne, og hvad det kan hjælpe dig med ift. din ridning

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Der er ikke forskel på, om man er rytter, eller om man dyrker en anden sport. Tillægstræning til hovedsporten er en rigtig god investering for både krop og hjerne, og netop i ridesporten er der endnu en stor fordel ved styrketræningen, nemlig at det også hjælper hesten i form af bl.a.:

  • Bedre position i sadlen og på hesten
  • Bedre muligheder for udvikling og præstation
  • Nedsætter risikoen for, at hesten skal kompensere for ubalancer hos rytteren
  • Nedsætter risikoen for overbelastninger hos både rytter og hesten
  • Hjælper ryttere med eventuelle mén fra gamle skader, som også påvirker på hesten
  • Hjælper rytteren til at skabe mere tryghed, bl.a. efter styrt eller ved rideangst

Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden. Hvis vi har en stærk og smidig krop, vil det også automatisk påvirke vores hjerne positivt samt hestens krop.

Netop i ridesporten, hvor rigtig mange detaljer kan være afgørende i forskellige situationer, kan rytteren have stor glæde af at nørde med optimering af kroppen.

I forlængelse af mine tidligere blogindlæg med fokus på kroppen:

Er det nu nærliggende, at jeg igen sætter lidt fokus på styrketræning som tillægstræning.

Der bliver brugt optimal tid på at hjælpe hesten på den bedste måde, både med behandlinger, smed, udstyr, og den bedste træning og hvile samt mad og drikke – desværre glemmer rytteren ofte sig selv.

Hesten
Rigtig mange heste får behandling for at løsne op for stramheder. I mange situationer kan hestens stramheder måske skyldes rytteren, og så kan hesten gå fra behandling til behandling uden den store langsigtede virkning, fordi rytteren bliver ved med at belaste hesten.

Hvis hesten ofte døjer med stramheder, så vil jeg anbefale, at rytteren bliver tjekket for eventuelle ubalancer, både mht. strambeder eller styrkeforskelle. 

Målrettet styrketræning af hele kroppen kan bl.a. afhjælpe eller minimere flg. områder:

  • En skulder, der hænger lidt eller er lidt svag, vil kunne udfordre position og signaler
  • Skuldre, der falder frem – flere bruger "support-veste”, der kan holde skulderne tilbage, men det vil nedsætte kroppens naturlige balance og opspænd, som har stor betydning for resten af rytterens krop
  • Et ben, der er svagere i forhold til det andet, vil kunne give udfordringer i signalerne til hesten samt en dårligere position i sadlen
  • En ballemuskel, der er mindre aktiv eller er lidt mindre i størrelse, vil kunne give en dårligere position i sadlen
  • Rygmuskulatur, der er stærkere i den ene side end den anden, kan giver en skæv position i sadlen
  • Ustabilitet eller smerter i kroppen fra mén eller skade kan også ofte nedsættes eller afhjælpes, når der kommer en aktiv og kontrolleret træning af området

Typisk for ovenstående områder, vil både kunne indvirke på ridningen, udviklingen, præstationen, samt de gode oplevelser - samt give anledning til at rytteren skal kompensere, og dermed belaste både sig selv og ponyen/hesten uhensigtsmæssigt.

En lille ting, som man måske ikke lige er helt opmærksom på, kan være skyld i mange ting.

Erfaringer
Siden 2017 har jeg skrevet artikler i magasinet Ridehesten samt blogindlæg her på Ridehesten.com, med mit fokus på ”Optimering af rytteren”. Jeg har en stor interesse for at skabe synlighed over alt, hvad der kan hjælpe rytteren til endnu mere udvikling, optimal præstation samt gode oplevelser – eller til håndtering af eventuelle udfordringer.

Jeg har over 40 års erfaring med styrketræning, og som tillægstræning til de mange forskellige sportsgrene, som jeg har dyrket gennem tiden, samt mange års erfaring med at hjælpe sportsudøvere til optimering af både den fysiske- og mentale del.

I en del år har jeg bl.a. været tilsluttet som fysisktræner for talentklasser i folkeskoler og for ungdomsuddannelser (under Team Danmark), for både individuelle og for udøvere i  holdsport.  

Heldigvis er der kommet mere fokus på styrketræningen indenfor ridesporten
Der er en fremgang og interesse at spore indenfor ridesporten, både ud fra alle de fysioterapeuter, der er begyndt at byde ind på området og har set et forretningsområde som fysisk træner, og ud fra de artikler, der i nyere tid er begyndt at dukke op i de forskellige medier og platforme, samt fra de opslag, der kommer fra ryttere, når de træner.

Der er også kommet mere fokus på området ved landsholdssamlinger
Man kunne bl.a. læse på Ridehesten.com den 20. marts 2024 om det seneste skud på stammen i springning, hvor elitesportschef for springning Annette Mosegaard udtaler: – Vi vil have mere fokus på atleten. Hvordan kan vi optimere rytteren for at gøre det nemmere for hesten? Dette indebærer blandt andet en øget opmærksomhed på rytterens balancepunkt og kropslige position på hesten.

Der står også i artiklen, at der bl.a. bliver implementeret en struktureret tilgang til fysisk træning, kostvejledning og mental coaching.

Jeg synes, det er lidt sjovt, at tiltaget bliver fremlagt som et ”spændende tiltag” – altså vi er i år 2024 – men det er jo superdejligt, at der bliver sat fokus på både det mentale- og fysiske område. Det kan forhåbentligt gøre det mere normalt, at ryttere generelt skaber fokus på at optimere på sig selv og ikke kun hesten.

I blogindlægget har jeg lavet et forslag til styrkeøvelser, der er lette og gode at starte med, og som kan skabe et godt overblik over, hvad den enkelte rytter har behov for.

Vores krop er fantastisk
Vi er afhængig af et velfungerende nervebanesystem. Det er nemlig det, der hjælper os til at udføre vores bevægelser og med en afstemt styrke, som der skal til for at kunne udføre en bestemt funktion.

Jo mere vi skal nørde med detaljerne på hesten, jo mere afhængige er vi også af, at der er lige stærke signaler til alle steder i vores krop, altså at vi bl.a. kan bruge begge ben, begge arme, og begge sider af kroppen lige godt. Dette opnår vi bedst ved at styrketræne hele kroppen med en kontinuerlig påvirkning og øgning af belastningen.

Vores kropsstyrke og nervebanesignaler udvikler sig kun ved en kontinuerlig øgning af belastningen
Vores krop hænger sammen fra top til tå og skal derfor trænes som en helhed. Der skal belastning på nervebanerne for, at kroppen kan udvikle sig. Derfor er det ikke nok kun at sidde på en stor træningsbold og øve balancen og måske samtidig sidde og trække i en elastik. Det får rytteren ikke stærkere ben, baller, lænd eller bagskulder af. Staldarbejde giver desværre heller ikke den optimale påvirkning på kroppen.

Få det bedste udbytte af din træning
Lav et godt og overskueligt styrketræningsprogram, som er realistisk at få trænet, og hvor du får trænet hele kroppen.

  • Hjemmetræning med egen kropsvægt: Hvis du ikke har trænet tidligere, er træning med egen kropsvægt et rigtig fint sted at starte. Husk at lave øvelser til hele kroppen og ikke kun balancen. (Se mit opstartstræningsforslag).
  • Hjemmetræning med elastikker og stor træningsbold: Næste trin kan være at træne med træningselastikker. Det udfordrer nervebanesystemet og muskulaturen mere, hvilket er nødvendigt for at få et kontinuerligt udbytte af træningen.
  • Styrketræning i fitnesscenter: Hvis man vil et skridt videre med optimering/udvikling, er det nødvendigt med mere udstyr og tungere belastning for at kunne træne kroppen optimalt.

Husk altid at lave udstrækning og at lytte til kroppens signaler
Samtidig med styrketræningen vil jeg anbefale, at man laver udstrækning/smidighedsøvelser. Brug f.eks. mine forslag til øvelser fra mit blogindlæg den 30. juli 2023.

Rigtig god fornøjelse med at komme i gang eller fortsætte med en udviklende styrketræning
Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation.

På min blog på Ridehesten.com
På min hjemmeside: www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen

Lars Mars

Mental og fysisk træner samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner