Rytterens velfærd

08-12-2022 14:01

Lars Mars

Optimering af rytteren: Dyrevelfærd er en selvfølge - men hvad med rytteren og ”mennesket inde i rytteren”?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Velfærd hos dyr og mennesker er ikke defineret ud fra helt samme værdier – Dyr, skal prioriteres over alt andet, fordi at de ikke selv kan gøre noget, for at ændre noget – Hos mennesker, bliver der ofte sat mest fokus på ”hvad der er økonomi til” præstation og resultater, i stedet for vores trivsel og mental-sundhed.

  • Fra Wikipedia: ”Ordet velfærd betyder de, for individet, mest ønskværdige vilkår for daglig trivsel. Velfærd som begreb, anvendes ofte i debatter som synonym for Offentlige velfærdsydelser eller Velfærdssamfundet.
  • Fra DRF: ”Inden for al ridesport skal hensynet til hesten prioriteres over alt andet. Sådan lyder det allerførste punkt i Dansk Ride Forbunds retningslinjer for etisk korrekt anvendelse af heste til ridesporten, og netop den formulering opsummerer vores holdning til hestevelfærd ret præcist”.

Undersøgelser viser skræmmende tal på, at rigtig mange børn og unge mistrives, og mange voksne er stressede (dvs. at nogle af dem, jo også er i ridesporten) – mange er rigtig gode til at skjule det overfor dem selv, både mht. rytteren, trænere og forældre.

Men hvis man er opmærksom på rytterens reaktioner – kan man hjælpe til at skabe god trivsel og rytter-velfærd.

Der er sket meget med vores mentale indstilling
Gennem de sidste 16 år hvor jeg professionelt har arbejdet/hjulpet unge og voksne sportsudøvere inden for mange forskellige sportsgrene – til udvikling og præstation, samt til håndtering af udfordringer. Er vi over tid, desværre blevet meget dårligere til at passe på os selv – vi er også blevet meget mere nærtagende – og alle skal helst være de bedste – det presse vores trivsel.

Rytter-velfærd og mental-sundhed samt fokus på ”mennesket inde i rytteren” er blevet en mangelvare hos rigtig mange – vi driver simpelthen alt for meget roddrift på os selv - med en konstant søgen på resultater, placeringer, anerkendelse og om vi er ”gode nok”.

Vi glemmer ofte GLÆDEN i hverdagen - glæden ved alt det der går godt – glæden ved alt det som vi kan - glæden ved at træne - glæden ved at tage til stævner for at prøve det af, som man har trænet/øvet sig på.

Det som rytteren byder sig selv – vil de aldrig byde deres pony/hest

Frygt - påvirker selvværd og trivsel
Rigtig  mange fokuser mere på ”det som kan være/blive svært” og ”det som de frygter” - alt er blevet mere ”alvorligt” – det påvirker bevidst eller ubevidst hjernen til at være i ”alarmberedskab” – og ”frygten” bliver let en fast del af vores mentale-indstilling i alle situationer. Det stresser både hjerne og krop, og går udover vores selvværd og trivsel. 

Det er efter min mening vigtigt at alle omkring rytteren, både rytteren selv, træneren og forældre, er opmærksomme på at rytteren trives – mht. de reaktioner der er omkring ridningen, og indstillingen både inden og efter.
Hvis en rytter bliver meget nervøs, sur, frustreret, eller ked af det - er det typisk ikke kun en reaktion på ridningen – men er typisk også et tegn på alt det der forgår inde i rytteren’ og ”mennesket inde i rytteren’” hjerne, med påvirkninger der har samlet sig fra andre oplevelser.

Der er alt for mange ”lappeløsninger”

  • Rigtig mange trænere og forældre acceptere en ”knap så god” stemning, enten trøster de, eller lader bare rytteren ”dampe lidt af” – eller acceptere at det bliver en træls køretur hjem, hvis noget er ”gået knap så godt” - og håber at det bliver bedre næste gang.
  • Rigtig mange mentaltrænere taler mest om hvordan rytteren bliver bedre til at præstere, og få resultater, så alle er glade – og knap så meget om deres trivsel, som hænger ekstremt meget sammen med andre situationer fra skole/uddannelse/arbejde, familien, venner, sociale medier, o.l.

God ryttervelfærd hjælper til god trivsel i alle situationer i hverdagen og i livet.
Skaber ”ro på”, overskud og glæde – samt et godt fundament til udvikling og præstation.

Hjælp rytteren
Til at håndtere forskellige situationer, både i hverdagen, og til ”knap så gode” oplevelser – så de  ikke planter sig som stress-påvirkninger, eller en konstant ”frygt” – alle omkring rytteren har et ansvar for at rytteren trives, på samme måde som der er opmærksomhed på om ponyen/hesten trives. 

Mentale kompetencer
Vi skal kunne ”tabe” og lave ”fejl” – uden at det påvirker os mentalt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Jo mere vi hjælper vores hjerne til at håndtere forskellige situationer – jo bedre skaber vi ”ro på”, overblik og mindre stress. 

  • Fokus på at finde løsninger – i stedet for at fokusere på ”fejl”.
  • Fokus på alt det som du ved at du kan.
  • Fokus på alt det der går godt.

Vi giver ofte perfekthedskulturen skylden for at vi bliver stressede og ikke trives – men vi vælger altså selv om vi vil følge den – eller lære at håndter den.

Rytter velfærd – mental sundhed – trivsel
Sporten har en stor påvirkning på os – hvis noget går godt, eller ”knap så godt”, smitter det af på noget andet - derfor er det vigtigt at vi trives i sporten.

Sporten skal ikke være en jagt efter succes – men skabe succes.

Hver gang du gør noget, eller tænker på din/dine pony(er)/hest(e), så prøv også at tænke på dig selv – hvad de har brug for, har du typisk også brug for:

  • Kost og væske: Ponyen/hesten bliver altid vel-affodret, lige nøjagtig ud fra den enkelte pony/hest’ behov, og måske lidt mere til med godbidder.
  • Søvn/hvile: Ponyen/hesten får den nødvendige hvile, samt gode og trygge forhold til søvn.
  • Trivsel/helbred: Ponyen/hesten er under opsyn, og med opmærksomhed på om den bevæger sig, og reagere ”normalt”.
  • Ros og klap: Ponyen/hesten får typisk anerkendelse når den gør noget godt, eller prøver.
  • Restitution og ro: Ponyen/hesten får ro og restitution for at kunne yde sit bedste, og for at kunne trives.
  • Ansigtsudtryk: Ponyen/hestens ansigts- og kropsudtryk giver en god viden om hvordan den har det, og trives.

Hvornår har DU sidst haft fokus på DIG SELV, og ovenstående områder?

HUSK at det hele hænger sammen – og påvirker hinanden
Vi slæber alle vores oplevelser med for situation til situation i hverdagen, og i livet – derfor er det vigtigt at vi har kompetencer til at håndtere forskellige situationer – og at en situation ikke bare lige skal overstås, i et håb om at det bliver bedre næste gang – det gør det typisk ikke, hvis der ikke bliver fundet løsninger.

De mentale kompetencer skal følges med den sportslige-udvikling
Jeg er ofte ude at se stævner – og der ser jeg ofte rigtig mange ryttere der ikke har lært at håndtere deres følelser – og jeg mener ”lært” - fordi det er efter min mening lige så vigtig, at lære at håndtere følelser, samt at lære, at håndtere noget ”knap så godt”, som det er at lære at ride. 

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING AF DIN VELFÆRD OG TRIVSEL

Du kan også læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

  • På min blog på Ridehesten.com HER
  • På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK  HER

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner