Sophies Horsetales: Det kræver mod at skille sig ud

30-06-2018 14:54

Marie Helene Rigård Rohleder

Sophie vælger friheden med sine heste. Hun arbejder med intuitiv behandling og løsarbejde, og så deler hun sin træning og tanker om hestene på de sociale medier

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad betyder frihed for dig? Den blonde kvinde vender blikket over mod sin Highland pony, som i det varme forårsvejr kæmper en tabt kamp mod insekterne. Sophie Amalie Dam Holm holder af friheden. Mest af alt af friheden.

Derfor har hun meldt sig ud af ræset, og som 20 år gammel tilbringer hun størstedelen af sin tid sammen med sine to elskede heste i en 40 hektar stor indhegning på Hedeland, nær Roskilde. Over 80.000 personer på Instagram følger “Sophies Horsetales”, og Sophies frihed.

“Frihed er et stort ord. Frihed til at vælge, hvad jeg ønsker at stræbe efter. Jeg finder frihed i, at jeg kan forfølge de impulser og intuitive ting, der rammer mig i samværet med hestene, fordi jeg hverken selv eller andre har forventninger til, hvad der skal ske,” siger Sophie.

Træning er vi fælles om
Før folden af frihed havde Sophie sine to vallakker, Alvaro og Torrin, opstaldet i løsdrift med mulighed for at træne på bane. Ligesom de fleste andre hestefolk. Her trænede hun akademisk dressur, løsarbejde og forskellige tricks. Alt sammen bidløst og for det meste uden sadel.

“Mine heste skal have en stemme i vores samarbejde. Jeg lytter til dem, for de skal ikke bare ligge under for mine ambitioner, hvis det inderbærer ting, som de ikke har lyst til. Træning skal være noget, som vi er fælles om,” siger Sophie.

Hun købte sin PRE vallak, Alvaro, i 2013. Midt under gymnasietiden. Den første hest, og den første ledsager ind i en ukendt fremtid. Efter gymnasiet valgte Sophie hestene. Den kraftige Highland pony, Torrin, blev tredje medlem af flokken, og sammen øvede de sig i at være sammen. Flokken.

Copyright Ridehesten.com

I dag har Sophie sat træningen på pause. Hun går ture med Alvaro og Torrin i og udenfor den store indhegning. Og så er hun begyndt at ride på Alvaro med Torrin som håndhest. Og ellers forsøger hun bare at være til stede med hestene og betragte deres adfærd i fri natur.

Mod til at skille sig ud
Torrin er den fjollede tegneseriefigur, mens Alvaro er mere sensitiv og tænksom. Ligesom Sophie. Begge to gør ikke for meget opmærksom på sig selv. De mærker efter. Helt ned i maven. Og følger deres intuition.

For Sophie skiller sig ud. Selvom den skøre Torrin kan neje, ligge sig ned og andre sjove tricks. Så er det ikke selve øvelsen, som er målet. Det er båndet mellem hest og menneske.

Sophie vil ikke ud og starte stævner. For det interesserer hende ikke. I stedet har hun høje krav om frihed.

“Jeg er perfektionistisk, og jeg har altid haft høje krav til mig selv: At jeg skulle give mine heste det bedst mulige. For mig bliver det aldrig kedeligt bare at sidde i græsset og betragte dem. Det handler om, hvilke forventninger du møder dine heste med,” siger Sophie. 

Copyright Ridehesten.com

Jeg ved ikke præcis, hvad jeg gør
På det sidste har Sophie begivet sig ned af endnu en ukendt sti. Intuitiv afbalancering af hesten. Det kalder hun det.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sophie beskriver det som en kombination af forskellige behandlingsteknikker blandt andet bindevævsarbejde og kraniosakralterapi. Behandlingsformer som hun ikke er uddannet indenfor.

Nogle gange har hun hænderne fysisk placeret på hestene, og andre gange står hun bare helt tæt på og retter alt sin fokus det samme sted hen.

“Jeg ved ikke helt præcis, hvad der sker. Mine behandlinger er meget intuitive. Nogle gange viser hesten, hvor den vil behandles, og andre gange får jeg en pludselig indskydelse af, at det er her, jeg skal fokusere. Det er afspænding og afslapning i kroppen,” siger Sophie.

Hendes erfaring er, at hestene har responderet rigtig godt på behandlingerne. Eksempelvis gaber de voldsomt, laver et længere stræk i kroppen eller lægger sig og sover bagefter.

“Jeg behøver ikke altid at vide hvorfor eller hvordan, hvis bare jeg kan mærke på hestene, at de er glade. Jeg har tillid til processen, og jeg kan se, at hestene responderer positivt,” siger Sophie.

Copyright Ridehesten.com

Min dagbog på sociale medier
For 2 1/2 år siden oprettede Sophie sin Instagramprofil “Sophies Horsetales”, som i dag har over 80.000 følgere fra ind- og udland. Hun skriver længere filosofiske tekster på engelsk, som følges af flotte billeder af den lille flok.

For Sophie kan rigtig godt lide at skrive. På bloggen, på Facebook og på Instagram giver hun et sjældent indblik i hendes tanker, refleksioner og oplevelser med Alvaro og Torrin.

“Jeg sidder ofte med tårer i øjnene, når jeg læser de søde beskeder og kommentarer fra folk, som fortæller, at jeg har inspireret dem i deres arbejde med heste. Det er virkelig rørende. At mine tanker og oplevelser kan gøre en forskel for nogle ude i verden. Det er fantastisk,” siger Sophie.  

Hun skriver primært positive tekster. Selvom alt træningen med hestene selvfølgelig ikke går, som hun har ønsket det, så formår hun alligevel at vende det til noget positivt i refleksionsprocessen.

Sophie bestræber sig altid på ikke at fordømme andre. Hun respekterer fuldt ud, at hesteverdenen er et kæmpe træ med mange forskellige grene og måder at have hest på. Vi vælger alle forskelligt.

"Jeg skriver kun, hvis jeg har noget på hjertet. Jeg forsøget at gøre det så autentisk og oprigtigt. At være med det, der er - Det er essensen i mit samvær med hestene. Det skal man øve sig på og være tålmodig. Men det er så givende, når man overgiver sig, og bare er med det, der er,”siger Sophie.  

Artiklen er første gang udgivet på everhorse.dk, som har samme ejer som ridehesten.com. 

Læs også

- Jeg giver mine heste friheden tilbage

23-06-2018 09:07, af Marie Helene Rigård Rohleder

Sophie forsøger, at give sine heste et så naturligt hesteliv som muligt. Hun træner kun med sine heste, hvis hesten aktivt tilvælger træningen. I stedet forsøger Sophie fra Sophies Horsetales at være tilstede med hestene i nuet uden forventninger til hinanden

Over en halv million indsamlet til rideskolerne

21-05-2020 13:56, af Kristine Ulsø Olsen

Målet med Dansk Ride Forbund og Trolle Companys aktivitetsdag, var at samle hele ridesporten og med de sociale medier som boomer med hashtagget #aktivesammenhverforsig, må målet siges at være indfriet. Idémanden bag, Ulrich Trolle, var stolt og glad da Ridehesten snakkede med ham i dag

100 års kamp for hestevelfærd

15-02-2009 12:02, af Grethe Næsby
Godt horsemanship er desværre ingen selvfølge. Der er brug for Hestens Værn i dag mere end nogensinde. Verdens ældste dyreværnsforening for heste, den danske forening Hestens Værn, kan fejre 100 års jubilæum i år. Det bliver fejret 4. april med reception og fagligt seminar samt en rideopvisning 2. maj.

Dressur i harmoni

10-12-2014 07:37, af Nina Marie Villadsen

I dressursporten tales og skrives der meget om harmoni mellem hest og rytter, og ved Global Dressage Forum i oktober talte Jytte Lemkow om netop begrebet harmoni

7 tips til at forbedre din opstilling…

27-09-2016 11:01, af Cecilia Lindahl

Vi ønsker nok allesammen at have en flot opstilling, når vi rider. Dressur skal se let ud, og en flot opstilling er helt sikker med til at give elegance, lethed og harmoni mellem hest og rytter. Få her syv tips til at forbedre din opstilling

Hvorfor er jordarbejde vigtigt?

05-01-2021 09:44, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et træ kan ikke vokse uden sine rødder - Ligeså kan relationen mellem hest og rytter heller ikke styrkes, hvis den ikke har et fundament at stå på. Dette fundament opbygger hestetræner Ute Lehmann gennem jordarbejde. Se videoen her, hvor hun forklarer, hvordan relationen kan styrkes, hvis vi bliver bedre til at lytte og have tålmodighed med vores heste 

Dufour og Laudrup styrketræner på aktivitetsdag

20-05-2020 10:42, af Annika Knudsen Lorentsen

I morgen går det løs ved Dansk Ride Forbund og Trolle Companys aktivitetsdag, hvor vi skal være #aktivesammenhverforsig. Cathrine Dufour og Rasmine Laudrup har planlagt styrketræning og glæder sig til at følge med på Instagram når hele ridesporten er aktive iført flotte T-shirts, som er blevet solgt med henblik på at samle penge ind til landets klubber

Når hestevelfærd, ro og harmoni er afgørende

11-06-2016 12:04, af Tonya Bille Nielsen

Det er næsten ikke til at tro at det hele startede med en fjordhest ved navn Freddie, når man ankommer til det nyrenoverede NC Equestrian i Tune på Sjælland. Her er der styr på sagerne, og kvalitet, hestevelfærd og sans for detaljen er i højsæde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hest blev bange under transport på motorvejen

06-04-2021 15:38, af Annika Knudsen Lorentsen

Det er blevet offentliggjort, at en hest gik amok i en transport søndag aften på den fynske motorvej, hvilket gjorde, at trafikken en overgang var stoppet. Nu har vi snakket med det firma, som hentede hesten på motorvejen, og historien hænger lidt anderledes sammen end først udmeldt

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

I dag er det Michellinos fødselsdag – for 30. gang

07-04-2021 14:24, af Thomas Bach Jensen

Den navnkundige elitehingst Michellino fylder i dag den 7. april 2021 intet mindre end 30 år. I formiddag har han hygget sig med Helle Stordal og nydt at blive fotograferet til Ridehesten. I aften kommer en gammel bekendt til fødselsdagsmiddag

Cathrine Dufour: Jeg er også bare et menneske

08-04-2021 14:52, af Kristine Ulsø Olsen

Der er kommet fokus på, hvordan vi behandler hinanden på de sociale medier, og med næsten en kvart million følgere er Cathrine Dufour en af ridesportens største profiler på de sociale medier. Hun håber på, at folk vil tænke en ekstra gang over, hvad de skriver

Gørklintgårds Million fik en tur på et fejeblad

05-04-2021 16:46, af Kristine Ulsø Olsen

Da Steen Blicher og Jørgen Ravn var på vej hjem med Gørklintgårds Million fra Dansk Varmblods 10-dages test, punkterede transporteren på motorvejen og det resulterede i en tur på et fejeblad for både transporter og hest

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Stævner og aktiviteter kan genåbnes før tid

08-04-2021 11:02, af Kristine Ulsø Olsen

Nedlukningen af nationale stævner og aktiviteter under DRF skulle oprindeligt have varet frem til den 26. april for at sikre smitteinddæmning i relation til herpesvirus, men i samråd med veterinærkonsulent Mette Uldahl vurderer DRF nu, at situationen er så meget under kontrol, at det er forsvarligt at genåbne allerede fra den 12. april – dog med en række krav til både deltagere og arrangører

Maria Bjørnkjær Asferg til Broholm

11-04-2021 14:49, af Thomas Bach Jensen

Berider Maria Bjørnkjær Asferg, der kommer fra en stilling på Stutteri Ask, hvor hun også er uddannet, starter nyt job hos Pether Markne og Per Sandgaard på Broholm Gods

Nathalie: Det bliver godt at komme afsted igen

12-04-2021 14:36, af Kristine Ulsø Olsen

Om halvanden uge starter CDI-stævnet i Hagen, hvor startlisten byder på internationale topnavne så som Cathrine Dufour, Charlotte Dujardin og Isabell Werth. Landstræner Nathalie zu Sayn Wittgenstein glæder sig over at de fem danske ryttere får hård konkurrence