Har du dit på det tørre?

25-09-2016 10:20

Tørt hø er efterhånden blevet en mangelvare i Danmark, og især med en sommer som denne i år har det været overordentligt vanskeligt at få fyldt laderne. Det har Klaus Holst fra Thy valgt at gøre noget ved, idet han har udviklet et høtørringsanlæg, der fungerer perfekt – også for den mindre høproducent 

Copyright Ridehesten.com

Hø-tørringsanlægget som Klaus Holt har udviklet kaldes Hay-Dry. Anlægget er opbygget af moduler, der kan sættes sammen, så det passer til den enkeltes behov. Modulerne er fremstillet i komposit, et kraftigt plastic-materiale, hvilket gør dem særdeles robuste, lette at flytte rundt på samtidig med at prisen på anlægget kan holdes på et fornuftigt niveau. En blæser sender luft ud i anlægget og op i høballerne, der stables oven på modulerne to og to og afsluttes af en ”hat” ligeledes i komposit. - Modulerne vejer ikke ret meget og kan sættes væk, når der ikke er brug for dem, fortæller Klaus Holst og informerer om, at anlægget er særligt velegnet til mindre høproducenter, da det er nødvendigt at se til høet under tørringsprocessen og hele tiden have øje for fugtigheden, der gerne skal ned omkring 17-18 procent, så man får stråfoder af top kvalitet, der kan holde en hel vinter. – Lige nu foregår målingen med et spyd, der stikkes ind i ballen, men på sigt, og gerne inden for et lille års tid, er planen at anlægget selv kan styre fugtigheden.   

Dansk OL-hø tørret på anlæg
Under de netop afholdte Olympiske Lege i Brasilien, indtog de deltagende heste hø produceret i Kentucky, USA, da de brasilianske myndigheder ikke ønskede at få fremmede svampesporer og bakterier ind i landet.  Høet fra Kentucky var meget kraftigt rent næringsmæssigt, men også strukturen var anderledes og derfor skulle de danske heste tilvænnes høet inden afrejse for at undgå problemer i forbindelse med foderskiftet. Takket være den nordjyske hø-producent Peter Johansen, undgik man at importere hø fra USA, da det lykkedes at fremstille et dansk hø-produkt tilsvarende OL-høet. For at sikre optimal bjergning af det danske OL-hø blev det tørret på Klaus Holst tørringsanlæg inden det blev sendt ud til de olympiske heste.

Læs mere om anlægget her 

Link til video, der viser anlægget i funktion

 

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen