Foreløbig afgørelse i sagen om Dujardin

23-07-2024 20:29

Tidligere på dagen annoncerede Charlotte Dujardin, at hun valgte at trække sig fra OL på baggrund af en video, der er dukket op, hvor hun træner en af sine elever uhensigtsmæssigt. Nu har FEI annonceret en foreløbig afgørelse i sagen om dressurrytteren

Copyright Ridehesten.com
Nu har FEI offentliggjort en foreløbig afgørelse i sagen om Charlotte Dujardin. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Den medaljevindende, britiske dressurrytter, Charlotte Dujardin meddelte tidligere i dag på sin Facebook, at hun havde valgt at trække sig fra de olympiske lege i Paris få dage før start. Det kom sig af en 4-årig gammel video, hvor hun træner en elev på en uhensigtsmæssig måde. FEI igangsatte en undersøgelse af situationen, og mens afgørelsen endnu var ukendt, valgte Dujardin at trække sig fra alt konkurrence, inklusiv OL om få dage. 

Nu er FEI kommet med en officiel udmelding om en midlertidig afgørelse af sagen, der betyder, at Dujardin foreløbigt er suspenderet i en periode på seks måneder, umiddelbart fra datoen for meddelelsen, den 23. juli 2024. Denne beslutning gør hende altså ude af stand til at deltage i Paris om få dage, lige så vel som andre begivenheder under FEIs regi de næste seks måneder. 

I denne periode er Dujardin forbudt at deltage i aktiviteter relateret til konkurrencer eller begivenheder under FEIs regi eller nogen konkurrence eller begivenhed under et nationalt forbunds regi. Derudover har det britiske ride forbund fulgt trop af den foreløbige suspendering, hvilket betyder, at Dujardin heller ikke kan konkurrere i nationale begivenheder de næste seks måneder. 

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Dujardin må ikke deltage i nogen form for aktivitet i FEIs regi, ej heller under det britiske ride forbund de næste seks måneder. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Hele denne afgørelse er blevet besluttet på baggrund af en video, som FEI modtog den 22. juli 2024, hvor Dujardin udøvede adfærd i strid med principperne om hestevelfærd. Videoen blev sendt til FEI af en advokat, og er angiveligt blevet optaget for flere år siden under en træningssession i en privat stald. 
FEI valgte omgående at indlede en undersøgelse af sagen, hvor Dujardin blev forelagt sagen, hvorefter hun bekræftede, at det var hende, der var på videoen, og erkendte hermed også, at hendes adfærd var upassende. 

FEI vil ikke acceptere nogen form for adfærd, der strider mod hestes velfærd, og der er lagt klare regler og retningslinjer, der imødegår sådan adfærd. FEI står fast ved forpligtelsen i at sikre de højeste standarder for hestevelfærd og god sportsånd. Præsident i FEI, Ingmar De Vos, forklarer følgende til Eurodressage:

Vi er selvfølgelig dybt skuffede over denne sag, især med tanke på de olympiske lege i Paris 2024. Det er dog altid vores ansvar, og altafgørende at vi tager fat på eventuelle tilfælde af misbrug, da der ikke kan eller skal gåes på kompromis med hestenes velfærd. Charlotte har udtrykt anger for sine handlinger, og vi anerkender og værdsætter hendes vilje til at tage ansvar. På trods af den uheldige timing lige op til OL mener vi, at denne foreløbige suspendering bekræfter FEIs forpligtelse til at sikre hestevelfærden. 

Af hensyn til sagens integritet, vil FEI ikke komme med yderligere kommentarer, før processen er helt afsluttet. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen