Europæisk topfinale ved DV's kåring af hingste

21-03-2021 20:00

Thomas Bach Jensen

Avl

Dressurkommissionen fra Dansk Varmblods avlsledelse kan efter en fire dages kåringsturne fortælle, at de har set en særdeles flot årgang af i alt 52 treårige dressurhingste, hvoraf 20 er godkendt til afprøvning, og seks af dem er udnævnt som præmiehingste

Copyright Ridehesten.com
Præmiehingsten Hesselhøj Donkey Boss er ligeledes danskavlet hos Hans Jørgen Hoeck og fremstillet af Hesselhøj.dk ApS v/Anders Hoeck, Asperup. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Varmblods kåring af hingste i 2021 er afviklet ved, at avlsledelsen har rejst landet rundt til forskellige lokationer for at bedømme de udtagne hingste.

Dressurkomiteen, bestående af Bjarne Nielsen, Claus Hansen og Johnny Sørensen, har sammen med avlskonsulent Karina Christiansen bedømt 52 treårs hingste, og talsmanden for dressurkommissionen, Claus Hansen, er meget positiv over årgangen. Som altid ved kåringen er alle dressurhingste blevet fremvist for dommerne på fast bund, i løsvisning og longering.

– På denne kåringsturne er det første gang, at vi alle i dressurkomiteen har set alle hingstene. Det har i den givne situation fungeret rigtig godt, og vi synes, at vi har fået et reelt billede af alle hingste. Vi har ikke haft mulighed for at se hingstene samlet, men vi har haft mulighed for at gense videooptagelser fra kåringen i de tilfælde, hvor vi har ønsket det. Vi har hele vejen rundt mødt rigtig flot klargøring af både hingste og faciliteter, hvor folk har gjort deres ypperste for at skabe nogle gode rammer. Vi vil gerne sige tak til alle, der har fremstillet hingste, og så må vi bare sige, at vi glæder os til næste kåring i Herning, udtaler Claus Hansen.

Copyright Ridehesten.com
Den danskavlede præmiehingst Midt-West Evolution er opdrættet og fremstillet af Stutteri Midt-West v/ Poul Erik Nielsen i Spjald. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø Olsen

Dressurkomiteen er enige om, at årgangen af hingste repræsenterer et højt niveau, og derfor har dommerne selekteret lidt hårdere. Vi har i forvejen en meget høj standard i hingsteholdet i Danmark, og kåringen af hingste i Dansk Varmblod har igen været en europæisk topfinale blandt de bedste hingste, der er håndplukket i Danmark og resten af Europa. Det har været et ufravigeligt krav i bedømmelsen, at hingstene har tre rigtig gode gangarter, som det også fordres i topsporten.

Seks fremragende præmiehingste
Dressurkomiteen har i år oplevet en god diversitet i blodlinjerne, og alene i den meget flotte kollektion af seks præmiehingste er forskelligt blod repræsenteret. Præmiehingstene er alle ædle og moderne og med fremragende funktion. Tre af disse er bedømt med et 9-tal i helhed.

Det gælder danskavlede Hesselhøj Donkey Boss e. Hesselhøj Donkey Boy/ Blue Hors Zack, der er helbror til den kårede hingst Hesselhøj Downtown og beskrives som en udtryksfuld, højtstillet og moderne hingst med en aktion og mekanik i alle tre gangarter, der ligger lang over gennemsnittet

Også Midt-West Evolution e. Revolution/ Jazz er danskavlet og ud af en præstationsstærk hoppestamme. Den harmoniske og storrammede hingst besidder ifølge dommerne et klassisk hingsteformat og en rigtig beskelertype, og så viser den sig altid velovervejet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den sidste af 9-tals hingstene er den tyskavlede præmiehingst Bonjour e. Bon Coeur/ Fürst Nymphenburg, der beskrives som en hel gummibold med fremragende funktion i alle gangarter og samtidig en meget harmonisk, udtryksfuld og velovervejet hingst.                                                                                                 

De i alt 20 treårs hingste, der er godkendt til afprøvning, kan indsynes til observationstest for at kunne indløse deres avlsgodkendelse for indeværende reproduktionssæson.

Copyright Ridehesten.com
Præmiehingsten Bonjour er tyskavlet og fremstillet af Helgstrand Dressage. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø Olsen

Alle hingste kan ses på site med foto og video fra kåringen samt fuld stamtavle mv.

Her findes hingstenes lineære bedømmelse. 

De godkendte treårige dressurhingste er:

Præmiehingste

 • Kat.nr.  37 Bonjour e. Bon Coeur/ Fürst Nymphenburg, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov
 • Kat.nr.  39 Be Sure e. Callaho’s Benecio/Scuderia, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  50 Fortunate e. Foundation/ Quaterback, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  69 Midt-West Evolution e. Revolution/ Jazz, opdrættet og fremstillet af Stutteri Midt-West v/ Poul Erik Nielsen, Spjald.
 • Kat.nr.  72 Scotaloo e. Secret/ Fürst Nymphenburg, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  85 Hesselhøj Donkey Boss e. Hesselhøj Donkey Boy/ Blue Hors Zack, opdrættet og fremstillet af Hesselhøj v/Anders Hoeck, Asperup.

 

Øvrige godkendte hingste

 • Kat.nr.  38 Lordswood Bernstein SL e. Bonds/Quaterback, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  43 Sønderskovens Don Avicii e. Hesselhøj Donkey Boy/ Blue Hors Don Romantic, opdrættet af Johanne og Lars Juul, Bælum, og fremstillet af Skovrider International ApS, Flemming.
 • Kat.nr.  45 Forever Love e. Fair Game/ Destano, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  46 For Real e. Blue Hors Farrell/ Lord Loxley, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  54 Franzé e. Franklin/ Sezuan, opdrættet af Henrik Hansen, Solrød Strand, og fremstillet af opdrætteren og Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  58 Fire Jazz e. Fürst Jazz/ Sir Donnerhall I, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  61 Gørklintgårds Millíon e. Millennium/ Sunny-Boy, opdrættet og fremstillet af Jørgen Ravn, Holsted.
 • Kat.nr.  63 MSJ Q e. Quantensprung/ Bordeaux, opdrættet i England og fremstillet af HP Horses, Hillerød.
 • Kat.nr.  68 Renomé e. Revolution/Sieger Hit, opdrættet af Minna Petersen og Thorkild Karger, Sommersted, og fremstillet af Priess Horses, Nykøbing Mors.
 • Kat.nr. 75 Blue Hors Spectrum e. Sezuan/ Sandro Hit, opdrættet af Stutteri Pax I/S, Smørum, og fremstillet af Blue hors ApS, Randbøl.
 • Kat.nr. 78 Veyron Hena e. Vitalis/ L’Espoir, opdrættet og fremstillet af Alexandra og Søren Buchreitz, Kolding.
 • Kat.nr.  71 Salissimo e. Secret/ Belissimo M, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  81 Zico e. Blue Hors Zackerey/ Tomahawk, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
 • Kat.nr.  83 Zoom In e. Zoom/ Waterford, opdrættet i Tyskland og fremstillet af Helgstrand Dressage, Vodskov.
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner