Demonstration ved Viegård Stutteri

15-07-2023 17:20

Mille Albinus Hjermitslev

– Det må være myndighederne, der dømmer folk. Jeg mener bare, at hvis der er noget om snakken, så skal vi også håndtere det. Sådan fortæller professionel springrytter Lars Trier Kjøller, der var til stede under demonstrationen

Copyright Ridehesten.com
Demonstration ved Viegård Stutteri. Foto: Martin Gorritzen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er ikke første gang, at Viegård Stutteri og John Byrialsen beskyldes for hestemishandling. Sagen er dog blusset op igen efter en tidligere ansat har delt billeder af syge og underernærede heste. Der har siden ført til mange anmeldelser om misrøgt af heste og andre forhold. 

Der har været flere tilsyn af politiet på stedet siden. Senest i går fredag, skrev Midt- og Vestjyllands Politi, at de torsdag den 13. juli 2023 sammen med Fødevarestyrelsen og Viborg Kommune førte tilsyn. Derfor afventes nu en udmelding fra myndighederne, der indtil videre oplyser: – Midt- og Vestjyllands Politi skal nu vurdere, om politiets og Fødevarestyrelsens observationer på stederne giver anledning til yderligere.

Det er Facebook-gruppen "Stop mishandlingen på Viegård Stutteri", der arrangerede en demonstration ved Stutteri Viegård ved Skals lørdag eftermiddag. 

Copyright Ridehesten.com
Lars Trier Kjøller og hesten Royal Butterfly. Foto: Ridehesten.com/Tine Luther

Med til demonstrationen var professionel springrytter og tidligere landstræner for pony og children, Lars Trier Kjøller. Han fortæller:

 – Jeg er med her i dag for at repræsentere - både mig selv - men også for at vise, at vi er nogle professionelle ryttere, som ikke bryder sig om det, der foregår. Vi vil ikke acceptere misrøgt og vanrøgt af heste

Der er meget i det her, der er svært at dokumentere, og jeg stiller mig ikke som dommer. Det må være myndighederne, der dømmer folk. Jeg mener bare, at hvis der er noget om snakken, så skal vi også håndtere det. 

Især begrunder Trier Kjøller deltagelsen i demonstrationen med at: 

– Vi skal frem for alt prøve at undgå, at det sker igen i fremtiden.

Jeg er bange for, at sådan en sag her skader ridesporten. Jeg er rytter, jeg lever af det, og så tænker jeg, at hvis jeg bakker op, så ved de i hvert fald, at vi er nogle ryttere, der tager afstand.

Copyright Ridehesten.com
Demonstration ved Viegård Stutteri. Foto: Martin Gorritzen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lars Trier Kjøller beretter også, at det meste af demonstrationen er foregået fredeligt og med god stemning. Han vurderer, at ca. 100 til 150 mennesker var mødt op, hvoraf flere også var naboer til stutteriet.

En enkelt episode udviklede sig dog dramatisk. 

Ifølge Trier Kjøller forsøgte nogle få af aktivisterne at gå ind på en af gårdene, som fremstod øde. De ville tjekke, om der var heste derinde, og hvordan de havde det. Det resulterede i, at to medarbejdere kom frem fra en have og overfaldt en af pigerne. Angiveligt forsøgte de at trække pigen med ind i stalden, mens andre aktivister forsøgte at få pigen fri. En af dem var Dorthe Brauner Jensen, formand for foreningen "Stop vanrøgt af dyr bag hegn", som selv endte med at blive overfaldet. Politiet, der havde været til stede under hele demonstrationen, måtte skride ind og adskille parterne fra hinanden.

– Det var en meget voldsom oplevelse, fortæller Lars Trier Kjøller. Han understreger, at han er klar over, at det er ulovligt at træde ind på privat ejendom, men han stiller sig kritisk overfor den voldelige adfærd fra medarbejdernes side. 

Copyright Ridehesten.com
Demonstration ved Viegård Stutteri. Foto: Martin Gorritzen

Normeringer?
Lars Trier Kjøller har stillet et forslag til Dansk Ride-Instruktør Forening, der har udarbejdet et borgerforslag i samarbejde med Hestens Værn.

– Jeg har foreslået, at man skulle prøve at indføre nogle normeringer i forhold til hvor mange heste man må have pr. person, fortæller Trier Kjøller. 

Det kunne altså for eksempel betyde, at man bestemte, at én person maksimalt kan passe 50 heste.

– Man skal jo holde øje med dem og se på dem hver dag. Både med sår, om de kommer til skade og hvordan de har det. Specielt sådan et sted, hvor heste er spredt ud over syv/otte gårde. Jeg tror personligt, at det er der, det går galt. 

– Jeg ville selv have svært ved bare at overskue 50 heste. Hvis jeg skulle holde 100% øje med 50 heste om dagen, så ville det være rigeligt for mig. Det ville jeg bruge hele dagen på.

Derudover har Dansk Ride-Instruktør Forening og Hestens Værn oprettet et borgerforslag til en lovændring, der skal sikre bedre rammer for behandling af dyreværnssager. Læs mere. 

Copyright Ridehesten.com
Demonstration ved Viegård Stutteri. Foto: Martin Gorritzen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner