Dansk Varmblod definerer ridelighed

07-10-2022 06:51

Et af emnerne i Avlsplan 2030 er at udarbejde disciplinopdelte og mere objektive beskrivelser af, hvad der menes med ridelighed hos hhv. spring- og dressurheste, samt hvad idealet er. Dette har Avlsledelsen nu lavet med implementering fra 2023

Copyright Ridehesten.com
Her ses den meget ridelige Lyngbjergs st. Paris. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Varmblods avlsmål er at avle heste, der kan begå sig på internationalt niveau. Det tager dog lang tid at uddanne en hest til dette niveau. Hvis man først udvælger de bedste heste til videre avl, når de har toppet i sporten som 10-15-årige og således bevist, at de opfylder avlsmålet, vil man få et meget langt generationsinterval og en meget langsom avlsfremgang. Ydermere vil hestenes frugtbarhed være nedsat, desto ældre de bliver. 

Høj sammenhæng mellem unghesteprøver og senere konkurrenceresultater
Dansk Varmblods brugsprøve af 3- og 4-årige heste (sadelkåring, stationsafprøvning, 35-dages test og egnethedstest) er derfor et værdifuldt redskab. Der er nemlig fundet høje sammenhænge mellem karakterer ved unghesteafprøvninger og senere konkurrenceresultater. Det betyder med andre ord, at en hoppe, der opnår et højt sadelkåringsresultat, oftest også vil klare sig godt i senere konkurrence, såfremt den får de optimale betingelser mht. rytter og management. 

Gilpa

Nyheden fortsætter efter annoncen

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen