Blog: Tips til at bruge belønning af hesten i træningen

15-05-2018 06:35

Line Hermann Hass

Få fem konkrete råd til belønning af din hest i træningen af grand prix-rytter Line Hass

Copyright Ridehesten.com
Jeg var en lettet og meget glad rytter ved DM for seniorer, hvor Tarsan gav mig alt hvad han dengang havde i sig, og hans motivation for at gøre sit bedste på banen, var en kæmpe oplevelse. Han fik klap og knus efter afridningsparaden
Nyheden fortsætter efter annoncen

 

I min egen træning og undervisning, går jeg meget op i, at træningen opleves sjov og positiv for hesten. Træningen skal gerne være forbundet med arbejdsglæde og samspil mellem hest og rytter, hvilket blandt andet opnås igennem korrekt brug af belønning i træningen. Derfor vil jeg i dette blogindlæg give nogle tips til at bruge belønning af hesten i træningen.


5 tips til at bruge belønning af hesten i træningen

1) Belønning er et vigtigt redskab i træningen:
Belønning af hesten er et vigtigt element i rytterens træning af hesten, idet belønning bl.a. motiverer hesten, giver større arbejdsglæde og fremmer hestens forståelse af, hvad rytteren ønsker at opnå i træningen.
Eksempel: Hvem kan ikke lide at få ros og blive bekræftet i, at det man gør er rigtigt. Belønning motiverer os, og sådan er det også for heste. Hesten bliver glad af ros og belønning, og den forstår meget bedre, når den gør noget korrekt i træningen. Jeg har læst flere undersøgelser, som viser, at belønning ved korrekt adfærd er et mere effektivt redskab i træningen end korrektion ved forkert adfærd. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

2) Hvad er belønning, eller hvordan belønnes hesten:
Belønning kan være noget så bogstavelig, som en sukkerknald. Det kan også være et klap, en positiv stemmeføring eller blot en eftergiven hånd. Jeg benytter de forskellige former for belønning i forskellige situationer i træningen. En sukkerknald er især gavnlig ved meget vanskelige øvelser, som hesten har svært ved at forstå, og hvor blot en lille korrekt reaktion fra hesten med fordel udløser en meget konkret belønning, så som en sukkerknald. 
Eksempel: Ved indlæring af tilbagetrædning eller piaf bruger jeg ofte sukkerknalder som belønning, da det kan være svære øvelser for hesten at forstå. Min Grand Prix hest Tarsan har eksempelvis fået mange sukkerknalder i piaf-arbejdet. Ellers bruger jeg ofte en positiv stemmeføring og et opmuntrende og bekræftende klap som belønning i træningen. 


3) Beløn den rigtige reaktion:
Hesten er ikke tankelæser og i løbet af en træning giver rytteren mange signaler og korrektioner. Noget af træningen er måske gentagelser af øvelser, som hesten allerede kender, mens noget af træningen er nye ting, som hesten skal lære eller forbedre. I min egen træning belønner jeg hesten hver gang jeg mærker, at hesten reagerer som ønsket på en korrektion. 
Eksempel: Jeg ønsker mere bøjning i min versade, men hesten reagerer ikke umiddelbart som ønsket, når jeg indvirker på den. Derfor fortsætter jeg min indvirken, og pludselig får jeg den ønskede reaktion fra hesten. Med det samme belønner jeg hesten og bekræfter overfor hesten, at den reagerer korrekt. 

4) Det er vigtigt, at belønningen gives på det rigtige tidspunkt:
Eksempel: Som beskrevet i eksemplet ovenover, så belønner jeg hesten i samme moment, som jeg mærker, at hesten giver den korrekte respons på min indvirken. Hermed er det lettest for hesten at forstå, hvad der udløste min belønning. Man skal helst belønne hesten med det samme og ikke efter at øvelsen eksempelvis er redet helt færdig. 


5) Positiv træning:
Helt generelt er det meget vigtigt, at man er i stand til at holde træningen positiv. Og det er rytterens ansvar. Hvis man gentagende gange føler, at rideturen stopper med en negativ følelse, så er det oftets fordi, at man er gået for hurtigt frem i træningen og forventer ting af hesten, som den endnu ikke er i stand til at udføre eller ikke forstår. 
Selvfølgelig skal man udfordre hesten og bede om lidt ekstra af hesten, men det er vigtigt, at man til hver en tid kan komme tilbage til det positive udgangspunkt. Hver træning skal helst   afsluttes med noget positivt, så hesten slutter af med en positiv indstilling til træningen og glæder sig til næste træning. 

Rigtig god fornøjelse med træningen! 

Mvh. Line Hermann Hass

Copyright Ridehesten.com

Info

Om Line Hass

I løbet af 2018 vil jeg én gang om måneden give mine bedste tips til jeres dressurtræning. Mine råd og tips kommer bl.a. af, at jeg i mange år har redet professionelt, og i dag har jeg min egen træningsstald, underviser på Holmegårdens Ridecenter og rider Grand Prix på international plan. Jeg startede med at gå til ridning på rideskolen, og jeg kender i høj grad til de mange udfordringer og bump på vejen for at nå sine mål. Derfor giver det mig en stor glæde, når jeg kan bruge mine egne erfaringer til at hjælpe andre på vej.

Jeg håber, at I vil læse med, og at I får noget ud af mine tips! I er altid velkomne til at komme med spørgsmål eller komme med emner, som I ønsker tips til. I skal blot sende en mail til cli@wiegaarden.dk. Så vil jeg på bedste vis forsøge at besvare spørgsmålene i et fremtidigt blogindlæg.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner