Langsigtet stævneplanlægning

22-03-2016 17:16

Har du en langsigtet stævneplan? Her får du en række tips og tricks til din stævneplanlægning

Copyright Ridehesten.com
Tarsan under finalen ved Falsterbo Horseshow som 7 års, hvor vi blev anden bedste dansker
Nyheden fortsætter efter annoncen

I dette blogindlæg vil jeg give jer mine tips omkring den mere langsigtede stævneplanlægning. Og fortælle Jer om min langssigtede stævneplanlægning for Tarsan og for Lea og Jovi, da de red DM for Pony i 2015.

Træningstip: Langsigtet stævneplanlægning
Hele min stævneplanlægning tager udgangspunkt i de langsigtede mål for hest og rytter. Mit langsigtede mål med Tarsan og også med de unge heste er at ride en god Grand Prix med lethed og overskud ved et stævne. At nå hertil kræver mange års stævnedeltagelse, hvor hvert stævne er et vigtigt led i den langsigtede stævneplanlægning frem mod Grand Prix. Lige fra mit første stævne med en yngre hest tænker jeg derfor på, at den en dag skal gå op ad midterlinien i Grand Prix. Jeg er meget opmærksom på, at hesten har en god stævneoplevelse, at den synes det er sjovt at komme til stævne, og at den får selvtillid og rutine. Jeg skal lære, hvordan hesten reagerer i forskellige stævnesituationer, og hvordan min opvarmning skal være, så hesten er bedst mulig forberedt både fysisk og mentalt på at gå ind og klare opgaven. Og det er sjældent, at jeg ved et stævne beder hesten om at vise dens maksimale hele vejen rundt i et program. I min langsigtede stævneplanlægning er der kun få større stævner, dvs. et par gange om året, hvor jeg beder hesten om dens maksimale inde på banen. Det gælder om i sin langsigtede stævneplanlægning at bruge de mindre stævner til at få rutine og gode oplevelser, så man ved de større stævner kan få mulighed for at vise hestens maksimale. Det er min erfaring, at hvis man husker at ride stævner uden at bede om hestens maksimale, så vil hesten i langt højere grad være samarbejdsvillig ved de få stævner, hvor man ønsker at vise det yderste af, hvad man har trænet på i lang tid derhjemme.

Tarsan:
Da jeg købte Tarsan som unghest, var mit langsigtede mål at ride Grand Prix. Idag, efter 6 år med diverse større og mindre stævner, har vi nået målet! Hvert eneste stævne med Tarsan har været et led i min langsigtede stævneplanlægning for at nå det endelige mål om at ride Grand Prix. Det er kun ved en håndfuld stævner, hvor jeg har bedt ham om at yde sit maksimale; ved JBK Horseshow som 5 års, under UVM iagttagelse som 6 års, under Falsterbo Horseshow, hvor vi kom i finalen for 7 års, og da han blev kåret som bedste Dansk Varmblod hest for 7 års på Vilhelmsborg. På hele den lange rejse er det således kun ved 4 stævner, jeg har bedt Tarsan om sit maksimale. Og jeg er overbevidst om, at det er derfor, at han idag som Grand Prix hest ikke bliver stresset ved stævner og har selvtillid inde på banen, også selv om opgaverne er blevet svære.

Mit mål for i år med Tarsan er at ride DM for seniorer til sommer, men jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg når dette mål. Han kan øvelserne, men det er ikke sikkert, at vi når letheden og overskuddet i Grand Prix allerede til sommer. Det kan betyde, at jeg kan risikere at ride med mere pres ved DM, end vi er klar til, hvilket kan have effekt på hans oplevelse af at komme til stævne og ride Grand Prix. Og da jeg håber at have Tarsan i mange år frem, vælger jeg måske at vente til næste år. Men det vil I naturligvis høre mere om her på bloggen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Lea og Jovi:
DM for Pony 2015 var vores langsigtet mål for Lea og Jovi. Derfor lagde vi en langsigtet stævneplan med mindre stævner op mod DM. Vi brugte disse mindre stævner til at få rutine i at ride programmet og til at finde frem til de øvelser, som vi i træningen skulle fokusere på at gøre bedre. Vi brugte også disse stævnet til at prøve nogle ting af – hvor lang tid til opvarmning, hvilke øvelser er vigtige i opvarmningen, hvor i programmet skal Lea hjælpe Jovi lidt ekstra osv. På grund af erfaringerne fra de mindre stævner, kunne vi næsten skemalægge både hele opvarmning og selve programridningen ved DM.

Hesten er et levende dyr, og der er mange uforudsete ting, som kan ske. Men nogle gange er man heldig, og ved DM klappede det hele og alt forløb efter planen, således at Lea og Jovi kunne vise deres bedste. Lea og Jovi vandt sølv ved DM for kat. 3 ponyer.

Jeg synes, at det er vigtigt med en langsigtet stævneplanlægning for hest og rytter, da den hjælper med at holde retningen frem mod det langsigtede mål. Brug nogle af stævnerne til at lære og få rutine, og gem det ekstra gear til de vigtige stævner.

Håber I kan bruge mine tips, og tak fordi I læste med!

Line

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen