Fem friheder du skal kende til, når du køber hest

26-06-2019 12:07

Når vi køber en hest, tager vi alle et stort ansvar på os. Vi skal sørge for hestens fysiske velvære, og vi skal tilpasse hestens træning, men er vi også gode nok til at tage vare på dens sociale og psykiske behov? Her kan du læse om de fem friheder, som alle hesteejere bør kende til

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som ny hesteejer er der mange ting vi skal forholde os til. Hesten skal have mad, frisk vand, læ og gode staldforhold. Vi skal være opmærksomme på hestens helbred, og sørge for at dyrlægen bliver tilkaldt hvis der er behov for det. Vi skal sørge for at sadlen bliver tilpasset hesten, så den ikke får smerter på grund af fejltilpasset sadel eller et forkert hovedtøj.

Desværre viser forskningen at vi ikke altid er lige klar over, hvordan vi sørger for hestens sociale og psykiske behov. Det fortæller Kate Fenner, fra Kandoo Equine. Kate Fenner har en PHD i hestevidenskab fra Sydney School of Veterinary Science, i Australien, og hun har redet, trænet og konkurreret inden for mange hestesportsdiscipliner verden over.

Hun arbejder for at alle hesteejere skal træne deres egne heste og hun har grundlagt Kandoo Equine med en række let forståelige og etiske retningslinjer til, hvordan du selv kan træne din hest. Hun har igennem hele sit arbejdsliv været en varm fortaler for hestevelfærd, og hun beskriver fem former for friheder, som alle heste bør have.

De fem friheder lyder som følgende:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Frihed fra tørst, sult og fejlernæring. Hesten skal altid have frisk vand og foder så den kan opretholde et godt helbred og leve et aktivt liv.

  1. Frihed fra ubehag forårsaget af omgivelserne. Hesten skal altid kunne leve i et tilpasset miljø, og have adgang til læ og et behageligt hvileareal.
  2. Frihed fra smerte, skavanker, skader og sygdom. Hvis hesten bliver syg, skal den have adgang til hurtig diagnose og behandling.
  3. Frihed til at udtrykke artens naturlige opførsel. Hesten skal have plads og gode faciliteter, samt mulighed or at have selskab af andre heste.
  4. Frihed fra frygt og lidelse. Hesten skal sikres forhold og behandling så den ikke bliver bange, stresset, og lider mentalt.

De først tre friheder er ret indlysende, og mange hesteejere kan hurtigt se, når disse behov ikke bliver opfyldt. Nummer fire er straks lidt mere vanskelig. Hvis en hest holdes isoleret fra andre artsfælder, eller måske kun med en enkelt hest at gå sammen med, så kan det skade hestens sociale indlæring. Heste lærer ved at indgå i en social flokstruktur, og de kan have alvorlige konsekvenser for en hest, og for de andre heste der omgiver den, hvis ikke den lærer at være sammen med andre heste. Vi kan sørge for mad og ly, og dyrlæge, men vi kan ikke som mennesker lære hesten at omgås andre heste, fortæller Kate Fenner.

Når vi køber hest, hvordan kan vi som hesteejere sikre at hesten får dens behov opfyldt? Har du nogle forslag til, hvordan vi kan forbedre hestens velværd ved at foretage simple ændringer i nogle af de ovennævnte principper? Send os gerne en besked med din mening om hvordan vi sikrer hestens velfærd.

 

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner