Mentaltræning er for alle

24-03-2024 07:59

Lars Mars

Mental og fysisk træner Lars Mars fortæller i dette blogindlæg om mentaltræning og om, hvad den kan gøre for vores udvikling og præstation. "Rigtig mange tager den mentale verden for givet", fortæller Lars

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mentaltræning er for alle:

  • Til at skabe robuste fundamenter til næste niveau – eller til at vedholde et højt niveau.
  • Til at skabe nye/flere kompetencer til endnu mere udvikling og præstation.
  • Til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme udvikling, præstation, samt glæden.

Rigtig mange tager den mentale verden for givet og skænker det ikke en tanke eller forventer, at de mentale kompetencer udvikler sig automatisk i takt med vores erfaringer fra det, som vi gør i ridningen. Og det gør den selvfølgelig også i en vis grad.

Vores hjerne har ”sit eget liv”. En del af hjernen, krybdyr-hjernen, er nemlig altid på vagt, og den er med til at vurdere, om vi skal være i alarmberedskab.

Hvis den bliver lidt usikker på, om vi er klar til en opgave, vil den typisk kunne påvirke os med:

  • Nervøsitet, som kan påvirke vores koncentration og glæde.
  • Tvivl på, om vi er ”gode nok” – og god nok i forhold til andre.
  • Følelser, som kan medføre frustration, skuffelse, og fortvivlelse.

Hvis vi over noget tid gør det normalt, at krybdyr-hjernen får lov til at påvirke os, uden at vi håndterer det, så vil den blive rigtig god til det. Og vi lader oftest bare vores moderne hjerne acceptere det, og lader det være en del af ridningen og at dyrke sporten.

Mentale kompetencer
Vi kan træne og træne for at dygtiggøre os. Men hvis vores mentale kompetencer ikke følger med udviklingen, eller hvis noget driller os lidt, uden at vi gør noget ved det, så kan det bevidst eller underbevidst hæmme udviklingen, præstationen og glæden ved ridningen.

Vi kan heldigvis hjælpe hjernen ind på den bedste vej.

Tænk på hjernen som en muskel. Den skal trænes for at blive stærkere (bedre), som f.eks. hvis det var din krop, du gerne vil gøre stærkere. Eller når du træner gentagelser, gentagelser og gentagelser med ponyen/hesten for at blive bedre/holde niveauet.

Der er nogle lette redskaber, som hjælper din hjerne og den mentale del rigtig meget:

  • Smil/afslappet ansigt.
  • Ros dig selv for det, som du kan.
  • Fejl skaber god viden (i stedet for at se den som noget negativ).
  • Glæde til det som du gør.

Jo mere vi påvirker hjernen med positive indtryk, jo mere ro og overskud skaber vi.

Mentaltræner
Det kan være en rigtig god investering at bruge en mentaltræner.

  • En mentaltræner skal ikke være din ridetræner og skal ikke/behøves ikke at have speciale i din sport.
  • En mentaltræner skal kunne vejlede og coache rytteren og ”mennesket inde i rytteren” ud fra det mentale område samt informere om vigtige ”tillægsområder”, som kan understøtte den mentale del (med bl.a.: kost, væske, søvn, hvile, vejrtrækning, planlægning, fysisk, osv.).

Ridetræner vs. mentaltræner

  • En sportslig træner og en mentaltræner skal ikke være den samme person.
  • Rytteren og ”mennesket inde i rytteren” skal kunne ”tømme hovedet” for tanker og eventuelle holdninger, der kan opstå overfor træneren i perioder, så det ikke får betydning for deres fremtidige samarbejde.

Nyt tiltag for landsholdsryttere i springbruttotruppen U21 og U25
I en artikel på Ridehesten.com bragt d. 20/3-24 med overskriften ”Fokus på atleten i springsporten” kunne man læse om et tiltag, hvor Elitesportschef Annette Mosegaard udtaler:

 – Vi vil have mere fokus på atleten. Hvordan kan vi optimere rytteren for at gøre det nemmere for hesten?

Det er jo super dejligt, at der bliver sat fokus på både det mentale og det fysiske område hos de unge ryttere i springsporten. Det kan forhåbentligt gøre det mere normalt, at ryttere generelt sætter fokus på at optimere på sig selv og ikke kun på ponyen/hesten.

Jeg kunne dog ikke undgå at trække på smilebåndet, da tiltaget bliver fremlagt som et "spændende tiltag".  At der bliver skabt fokus på det mentale og fysiske, og at de ønsker at skabe en holistisk tilgang - altså vi er i år 2024? Det skulle da være en helt normal del af at være sportsudøver og landsholdsrytter. Men bedre nu end aldrig.

Jeg har skrevet omkring 80 artikler og blogindlæg på Ridehesten siden 2017 med temaet ”optimering af rytteren”, hvor jeg fremhæver alt, der kan hjælpe rytteren og ”mennesket inde i rytteren” til at hjælpe sig selv. Og det med stor fordel for ponyen/hesten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Og det har jeg gjort netop med en holistisk tilgang, da alt hænger sammen og har en stor betydningen for hinanden.

Find den rigtige mentaltræner for dig
Der er rigtig mange udbydere på markedet, som alle sammen vil udøveren det bedste. Så jeg vil anbefale, at du bruger lidt tid på at finde den, som du har tillid til og god kemi med.

Gennem årene er der efter min mening kommet alt for mange mentaltrænere på markedet med quickfix-løsninger, og som lover guld og grønne skove med et fingerknips. "Hvis du bare gør sådan, så forsvinder eventuelle udfordringer".

MEN der kommer altså kun ændringer, hvis du selv er ihærdig og arbejder med det og med gentagelser, gentagelser og gentagelser.

Der findes ingen ”quickfix” for hjernen, som er holdbart. På et tidspunkt vil den finde tilbage til udgangspunktet igen, hvis der ikke opbygges gode robuste fundamenter.

Spørg altid mentaltræneren om deres CV. - Ikke ud fra hvem de har hjulpet, men ud fra hvilke mentale erfaringer og kompetencer de selv har fra konkurrencer.

I over 16 år har jeg hjulpet unge og voksne udøvere med at skabe forståelse for, hvordan vores hjerne og krop fungerer og reagerer i forskellige situationer, og hvordan vi kan hjælpe den på den bedste måde.

Jeg er stor tilhænger af en holistisk tilgang til udøveren samt ”mennesket inde i udøveren”. Altså, at det hele hænger sammen og har stor indflydelse på hinanden.

Og netop når vi får skabt forståelse/viden for, hvordan vi bedst kan hjælpe vores hjerne og krop i forskellige situationer, kan vi meget bedre skabe ”ro på” og overblik til at tage de bedste beslutninger. Og på den måde hjælpe/guide ponyen/hesten på den bedste måde.

Udøvere og forældre
Der kan være mange følelser involveret i ridesporten og mellem ryttere og forældre, og det kan virkelig komme på en stor prøve. Både i hverdagen samt inden og efter træning og stævner.

Der er rigtig mange fordele ved at ryttere og forældre bruger en mentaltræner, så de sammen kan få synliggjort, hvordan de kan hjælpe hinanden på den bedste måde i stedet for at ramme de knap så gode situationer. Det skal være dejligt at dyrke ridningen og at være en del af det.

Er det pinligt – at søge hjælp udefra?

Jeg oplever ofte, at ryttere ikke ønsker at vise, at de bruger en mentaltræner. Måske fordi, at de føler, at det er pinligt, eller at det er svaghedstegn at vise, at man ikke selv kan klare situationen. MEN det er jo netop sejt, at man gør noget ekstra for at få det bedste udbytte, og de bedste oplevelser med ridningen.

Rigtig god fornøjelse med din mentale optimering og evt. at bruge en mentaltræner. 

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation:

Med sportslig hilsen,
Lars Mars

Mental og fysisk træner samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner