Bedre velfærd for slagteheste

12-01-2021 07:00

Merete Haahr

Hvert år transporteres mere end 26.000 heste på tværs af Europa under kummerlige forhold på vej til slagtning. Nu vil EU-kommisionen revidere reglerne, og det er en oplagt mulighed i forhold til at arbejde for bedre vilkår i forbindelse med langdistancetransport af heste til slagtning

Copyright Ridehesten.com
EU kommisionen vil nu se på reglerne og skærpe kravene til transport af slagteheste Foto:World Horse Welfare
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tusindvis af heste transporteres under trange og stressende forhold, uden vand og foder, og  i transportere, hvor temperaturen kan overstige 40 grader. Ifølge den engelske dyrerettighedsorganisationen World Horse Welfare, er det den største mishandling af heste, der finder sted i hele Europa.

World Horse Welfare er en velgørenhedsorganisation, der arbejder for bedre velfærd for heste verden over, og de har i mange år arbejdet for at forbyde langdistancetransport af heste, der skal til slagtning. De har, i tæt samarbejde med universitet i Bologna i Italien, forsket i transporttidens betydning for hestenes velfærd. 

Nu har EU-Kommissionen oplyst, at de har planer om at revidere dyrevelfærdsloven, og det omhandler blandt andet transport og slagtning af dyr, så det er på linje med den seneste videnskabelige forskning. Det vil udvide lovens beføjelser og gøre det lettere for at sikre et højere niveau af dyrevelfærd.

Målet er at skabe en sundere og mere bæredygtigt fødevareproduktion. Kommissionen siger, at bedre dyrevelfærd vil forbedre dyrenes sundhed og kvaliteten af fødevarerne. Det reducerer behovet for medicin, og det hjælper med at bevare biodiversiteten. En revidering af EU's regler omkring transport af heste og andre dyr til slagtning er en oplagt mulighed for at forbedre dyrevelfærden.

Kommisonen vil også revidere dyrevelfærdsloven og direktøren for World Horse Welfare er glad for denne revision.

Copyright Ridehesten.com
Heste transporteres ofte over lange distancer i overophedede transporter uden vand og foder Foto: World Horse Welfare

Udfordringen med den nuværende lovgivning er, at selvom den i nogen grad stiller specifikke krav til transport af hestene, så er emnet omkring velfærd og transport særligt af heste meget komplekst, og der er brug for regler der er specielt udformet til heste, fortæller Roly Owers, som er direktør for World Horse Welfare. 

– Vi ved at 42% af alle levende transporter af heste omhandler heste, der er på vej til slagtning,  Det er en stor andel, og derfor er det vigtigt at få lovgivningen på plads omkring netop dette spørgsmål, siger Roly Owers.

Nyheden fortsætter efter annoncen

World Horse Welfare mener, at 9-12 timer skal være absolut maksimumlængden på rejsen, og at der skal være mere plads til den enkelte hest, samt at der er brug for bedre uddannelse til de chauffører, der skal håndtere hestene.

Den nuværende lovgivning tillader, at heste transporteres i specialkøretøj i op til 24 timer. Derefter 24 timers pause og derefter endnu 24 timers rejse, og det betyder at man kan rejse gennem mange forskellige lande, og at rejsen kan strække sig over en længere periode.

Læs reglerne fra EU her. 

– Vi ved også, at det mest stressfulde tidspunkt på rejsen er ved pålæsning og aflæsning, så håndteringen af hesten er yderst vigtigt, mener Roly Owers.

Det engelske magasin Horse and Hound har lavet en film, der viser forholdende for slagtehestene i Europa, som du kan se her. 

VI ADVARER OM VOLDSOMME BILLEDER I VIDEOEN

Lovgivningen fokuserer specifikt på heste til slagtning og ikke på heste der transporteres i forbindelse med sport. World horse Welfare har som mål at forbyde langdistancetransport af heste til slagtning og håber på, at kommissionen vil færdiggøre den nye lov i løbet af de næste to år.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen