Åh nej – vinterpels!

17-10-2013 06:58

Hestenes pels bliver tykkere og det betyder enten mere pelspleje eller klipning for sportshesten, men måske er problematikken omkring vinterpelsen lettere at håndtere, når man ved, hvad det egentlig er og hvordan den fungerer

Copyright Ridehesten.com

Vinterpels er mere end bare lang pels og masser af hår, der om foråret drysser ud over det hele til gene for hesteejeren. Hestens pels fungerer som en vigtig struktur, der er med til at styre hestens varmeregulering, dens sansning og fungerer som en barriere for kemiske, fysiske og mikrobielle skader på huden. Viden om hesten vinterpels starter med viden om hestens hud og hårvækst i almindelighed, og cyklus af hårvækst hos hesten er kompliceret og påvirket af flere faktorer.

Huden indeholder hårsækkene og betragtes faktisk som et organ. En hests hud er i gennemsnit næsten en tomme i tykkelse, men varierer alt efter hvor på kroppen fra så tynd som mindre end en halv tomme på områder som hovedet til 1,5 tommers tykkelse på områder som den nedre del af ryggen. Sammen med hårsækkene indeholder huden millioner af sensoriske nerveceller og svedkirtler, og givet sit enorme overfladeareal, spiller den en vigtig rolle i kontrollen legemstemperaturen (termoreguleringen).

Huden er også den primære barriere mellem omverdenen og de ??interne strukturer i kroppen, og det giver beskyttelse mod dehydrering og infektion. Huden har faktisk en normal population af bakterier, der lever i balance (den normale bakterielle "flora"), og fungerer som værn mod potentielle invaderende bakterier.

Pelsen
En hests pels skifter med årstiderne, og pelsens evne til at regulere kropstemperaturen er relateret til dens længde, tykkelse og tæthed. En væsentlig faktor i hårets evne til termoregulering er evnen til at få hårene til at rejse sig, hvilket øger pelsens isolerende evne. For små eller stramme dækkener kan forhindre denne hårrejsning.

Pelsen udgøres grundlæggende af to lag af hår. Der er en primær, ydre pels og en sekundær, indre pels. Det er ca. 800-1.200 primære hår og fra 1.200-2.000 sekundære hår pr kvadrattomme af hestens hud.

Pels vokser ikke kontinuerligt, men i cyklusser. Der er en voksende cyklus (kaldet den anagene fase) og et hvilende cyklus (kaldet den telogen fase). Der er også en overgangsfase mellem vækst og hvile. Hår består hovedsagelig af protein og kræver naturligvis energi, der skal produceres af kroppen.

Klar til vinter
Det, der i højest grad påvirker pelsens vækstcyklusser ser ud til at være den skiftende længde af dagslyset, der påvirker hormonproduktionen og heraf hårvæksten. Også temperaturen på hestens hud spiller en rolle og det har vist sig, at varme omgivelser kan hæmme fremvæksten af vinterpels.

Fældning
Med foråret, lyset og varmen starter fældningen, afhængig af temperatur og dagslys. Vinterpelsen varer typisk fra september til maj. Det har vist sig, at heste iført dækkener og/eller opstaldede i opvarmede stalde undlader at udvikle en fuldstændig eller "fuld" vinterpels .

Kilde: The Horse

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen