Agern er gift for heste

13-09-2022 10:36

Christine Krogh Frausing
Skribent

Efteråret sætter ind og farver skoven i gyldne nuancer. Når egetræet om noget tid smider sine blade, vil den samtidig også smide sine frugter. Frugterne kaldes agern og kan være særdeles giftige, hvis de bliver spist af heste

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ved du, hvilke træer og planter der vokser på din hestefold? Hvis ikke, kan det være en god ide at undersøge det. Der findes nemlig giftige planter, som mange heste ikke undgår af sig selv. Det er f.eks. agern, som falder af egetræerne i oktober.

– At agern er giftige for heste, kan jeg ikke minde om nok gange. Hvert efterår ser vi tilfælde af agernforgiftning, som nemt kan forebygges, har Jon Vedding, som er hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring, forklaret i et tidligere interview.

Det, der gør agern farlige, er deres høje indhold af tannin (garvesyre). Tannin er ætsende og forårsager vævreaktioner i hestens mave- og tarmkanal samt skader på nyrer og lever. I høje doser kan det medføre, at dyret dør, forklarer dyrlægen.

Symptomer på agernforgiftning
Hvis en hest spiser et agern, er det ikke ensbetydende med, at den bliver syg. Måske får den kun lette mavesmerter. Men hvis den får store mængder agern indenbords, kan skaderne blive betydeligt værre. De første symptomer, du skal være opmærksom på, er, hvis din hest bliver træt og ikke vil spise. Derefter får den ofte forstoppelse for derefter, mellem 2-10 døgn senere, at få en tjærelignende diarré. Feber kan også forekomme. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Her drejer det sig om heste, der har fået store mængder agern i sig. Hvis hesten kun har spist nogle få agern, behøver den ikke at få nogle symptomer, eventuelt højst en mild kolik, uddyber Jon Vedding.

Mistænker du, at din hest har spist agern, og ser du symptomer, skal du kontakte din dyrlæge med det samme. Der er ingen behandling mod forgiftningen, men hesten kan behandles symptomatisk for kolik, diarré og forstoppelse.

Sådan undgår du agernforgiftning
Hvis du ikke ved, hvilke træer og planter der vokser på og omkring hestefolden, er det en god ide at undersøge det. Hvis der er egetræer ved folden, er det godt, hvis du med jævne mellemrum kontrollerer, at der ikke ligger store mængder agern på folden eller inden for mulernes rækkevidde. Hold også øje med blade fra egetræet, da også de kan være giftige.

Afskærm hesten fra agern
Hvis der er mange agern, bør du i løbet af efteråret overveje at sætte et hegn op, som forhindrer hestene i at komme i nærheden af dem. Alternativt kan du vælge at benytte en anden fold til dine heste i denne periode.

– Især unge, nysgerrige heste kan komme til at spise agern, og nogle heste får smag for dem og sætter massevis til livs, hvis man ikke forhindrer dem i det, afslutter Jon Vedding.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen