Adfærdstræning af hesten handler om forståelse

29-04-2018 11:14

Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Stormont driver et adfærdscenter for heste, og hun hjælper dagligt hesteejere med at løse store og små adfærdsproblemer. For Camilla Stormont vil gøre op med tankegangen “Det kan min hest ikke,”

Copyright Ridehesten.com
Camilla Stormont træner agility med ponyen Dino. Foto: Camilla Meldgaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

“Min hest kan ikke gå i vandspiltov” - “Min hest kan ikke gå i trailer” - “Min hest kan ikke (indsæt personligt problem)”

Adfærdstræner Camilla Stormont kæmper for et opgør med “Min hest kan ikke”- kulturen. Hun mener, at mange hesteejere pakker deres hest ind i en beskyttende boble, i stedet for at konfrontere problemet og gøre noget ved det.

“Det skal ikke længere være almindeligt, at man finder sig i og lever med at ens hest ikke vil gå i trailer, bukker rytteren af mm. Det kan vi faktisk ændre på. Det kan godt være svært, og det kan være, at du har brug for hjælp udefra, men din hest kan godt lære det,” siger Camilla Stormont.

Camilla er selvstændig, og de sidste fem år har hun arbejdet fuldtid med at træne alle slags heste med alle slags problemer. Hun driver sit eget adfærdscenter på Fyn med omkring 20 heste, og så har hun undervist børn og voksne i blandt andet dressur, spring, agility, jordarbejde og meget mere de sidste 10 år.   

Spørgsmål og svar til alt
Camillas filosofi i forhold til undervisning er, at der skal være et svar til alt. Som ung rideskolepige stillede hun spørgsmål til alt. Hvorfor skal jeg ride rigtig diagonal? Hvorfor skal hesten have næsebånd på? Og hendes ridelærers svar var blot “Sådan er det bare. Det har vi altid gjort,”

Det komplekse spindelvæv af vaner vil Camilla bryde igennem. Derfor tilstræber hun at give alle sine elever grundige svar på alt, hvad de spørger om. Og hvis hun ikke kan svaret, så finder hun ud af det.

“Alt er et bevidst valg, når vi har med heste at gøre. Der må ikke være nogen ting som vi gør med hesten, fordi det gør man bare. Viden om hestens krop og adfærd er kilden til svarene,” siger Camilla Stormont.

Copyright Ridehesten.com
Camilla træner mange forskellige øvelser fra jorden af med sine heste. Foto: Thomas Rask

Negativ forstærkning og slip pres
Camilla arbejder meget med negativ forstærkning, når hun blandt andet træner heste med adfærdsproblemer. Det er vigtigt at give hesten en belønning, når den løser opgaven ved at huske at slippe presset.

Et problem, som hun ofte oplever ved de trænings- eller projektheste, som privatpersoner sender i træning hos Camilla, er, at hesten er blevet signaldøv og eksempelvis ikke vil stoppe eller starte.

Når hesten er blevet signaldøv, kan det være et resultat af ridning under konstant pres. Altså hvis hesten ikke vil trave, så vil rytteren sidde og drive. Når hesten så traver, fortsætter rytteren ubemærket med at sidde og drive og holde presset, fordi rytteren er bange for at hesten går ned i skridt igen.

Hesten bliver signaldøv, fordi den bliver ved med at få en kommando men ingen belønning. Camilla arbejder efter at huske at slippe presset og rose, lige så snart hesten traver, for derigennem forstår hesten bedre signalet for trav.

Stop ulykken før det er for sent
En anden central grundsten i Camillas træning med heste er, at der skal gribes ind tidligt. Stop ulykken før det er for sent.

Hvis du eksempelvis har en hest, som står uroligt på staldgangen, så skal du ikke bare acceptere den urolige opførsel, for så udvikler den sig. Til sidst har du en hest, der hiver i kæderne, går fra side til side og skraber i gulvet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er bedre at ændre den uønskede adfærd i opløbet ved stille og roligt at træne hesten til at stå stille. Når den flytter på sig, så gå hen og flyt den tilbage på det sted, hvor du havde stillet den.

Her henviser Camilla blandt andet til mange westernryttere, som hun har oplevet, er utrolig dygtig til at “parkere” deres heste, så de bliver stående.

Undervisning og vidensbank
Hun beskriver sin vidensbank som en rygsæk med en masse små kugler i. Den ene kugle indeholder eksempelvis bidløs ridning, den anden kugle er bomarbejde, den tredje kugle er trailertræning og så videre. Det er vigtigt for Camilla hele tiden at fylde flere kugler med træningsmetoder i sin rygsæk.

Camilla underviser både på hesteinternatet Nyt Hesteliv, hvor hun tidligere har været cheftræner, og så har hun holdundervisning hjemme på sin gård i Ørbæk.

Når Camilla underviser børn, så skal børnene være med hele vejen. Der er ingen af elevhestene, som går i arv fra time til time. Alle børnene skal selv sadle op og af. For det er en ligeså stor del af at gå til ridning, som faktisk at sidde på ryggen af hesten, mener Camilla.

“Vi skal have det sjovt sammen med hestene. Her er ingen dumme spørgsmål, for det er vigtigt for mig at børnene forstår, hvorfor vi gør, som vi gør med hestene. Og typisk er børn virkelig kloge, og forstår godt, hvad hestene forsøger at fortælle, når den eksempelvis skraber på staldgangen,” fortæller Camilla Stormont.

Når man skal lære at ride, så handler det først og fremmest om balance og styring. Camilla Stormont adskiller de to ting i sin undervisning af nybegyndere. Den ene time er hesten i longe, mens rytteren fokuserer på at mærke det store bevægeapparat under sig og holde balancen.

Den anden time skridter hest og rytter igennem en mindre forhindringsbane, hvor der øves stop, drej, skridt. Hold balancen og lær at styre og så bygger Camilla langsomt ovenpå gang for gang.

Hestens udvikling og ejernes taknemlighed er fantastisk
Du kan enten slås med din hest eller forsøge at indlære øvelsen på ny. Camilla arbejder med mange forskellige heste. Lige nu har hun en kæmpestor shirehest i træning som showhest, en islænder der skal lære at tölte, en dansk varmblod som tidligere bukkede sin rytter af, og en skovturshest der skal miljøtrænes.

“Jeg slås ikke med heste, for det virker ikke. Jeg vil langt hellere starte forfra og indlære øvelsen på ny. Folk skal ikke lade sig skræmme af heste med adfærdsproblemer, for der er altid en årsag til at, at adfærden er kommet, og ved at forstå baggrunden for den uønskede adfærd, kan vi også hjælpe hesten af med den,” siger Camilla Stormont.

Camilla hjælper mange hesteejere med trailertræning. Tålmodighed og ros er vejen frem. For jo, din hest kan godt. Men det kræver hårdt arbejde og viden om hestens krop og adfærd.

“Det bedste ved mit arbejde er at se hestene udvikle sig og opleve, hvor taknemmelige hesteejerne bliver. Det er fantastisk. Mit arbejde handler om at hjælpe ejerne med at løse svære problemer med deres heste, for sammen kan vi skabe god hestevelfærd for vores dyr,” siger Camilla Stormont.  

Artiklen har tidligere være udgivet på everhorse.dk 

 

Læs også

Heidi Nyhus: Når uheldet er ude

25-10-2020 16:24, af Hannah Duelund Liltoft

Heidi Nyhus deltog i 2019 i programmet fri for fordomme, hvor Sara Siobahn og Camilla Stormont var rundt for at af- eller bekræfte fordomme omkring blandt andet militarysporten

Kom godt i gang med miljøtræningen

06-05-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvordan er det nu lige, at hesten egentlig lærer nye ting? Og kan du træne din hest til ikke at være bange? Bliv klogere i videoerne her med adfærdstræner Camilla Stormont og forsker Janne Winther Christensen 

Hjælp min hest stejler

19-04-2020 19:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Adfærdstræner og underviser Camilla Stormont forklarer i videoen her, hvordan hun træner heste, som tidligere har haft ondt og derfor stejlet, men nu stadigvæk stejler, når de er presset, selvom smerterne er væk. Det handler om at omdirigere adfærden

Hvordan påvirkes flokken, når vi styrer foderet?

12-04-2020 07:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Forsker i hesteadfærd Janne Winther Christensen forklarer i videoen her, hvordan det påvirker hesteflokken, når vi mennesker styrer fodringen, og hvordan det kan risikere at øge hestenes aggressionsniveau

Bidt barn skyr ikke ilden

20-02-2020 14:29, af Britt Carlsen

Canadiske forskere har fundet ud af, at mange børn, der fx bliver bidt af heste eller får mindre kvæstelser i omgang med heste, ikke ændrer adfærd i omgangen med heste

Holdning og adfærd

18-01-2013 06:54, af Nina Marie Villadsen
Hestens holdning under træning har fået en masse opmærksomhed de seneste år og nu har tyske forskere set nærmere på, hvordan forskellige holdninger påvirker hestens adfærd

Giver du din hest unoder?

20-01-2021 19:41, af Merete Haahr

Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd

Brunstudsættelse hos hopper

15-06-2019 11:57, af Cecilia Lindahl

En del hopper ændrer adfærd i løbet af deres naturlige cyklus. Specielt i brunstperioderne kan deres temperament være en udfordring for rytterne

Rytterens effekt på hestens adfærd

20-11-2011 11:41, af Nina Marie Villadsen
Ny tysk forskning sætter fokus på, hvilken rolle hestens rytter/passer har på dens adfærd

Når hesten skifter pels

23-02-2019 14:10, af Cecilia Lindahl

Pelsskifte sker to gange om året hos en sund og rask hest. For nogle heste kan denne heste kan denne ressourcekrævende proces betyde, at de er længere tid om at smide pelsen, eller at de ændrer adfærd i pelsskifteperioden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

Flere flotte debuter i Frederiksværk (video)

07-05-2021 20:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Landsstævnet hos Frederiksværk Rideklub startede i dag med en sejr til Liva Addy Guldager Nielsen i MB1, mens Cathrine Dufour red en sejr hjem i den 7-årige Eternitys Prix St. Georg-debut. Anne Troensegaard tog sejren i Intermediaire II, mens Nadja Aaboe Sloth red sig til en andenplads i sin debut i Intermediaire med den 8-årige Favour Gersdorf

Dufour og Vamos Amigos dansede i aftensolen (video)

08-05-2021 22:22, af Kristine Ulsø Olsen

Der blev vist dressur på særdeles højt niveau ved dagens landsstævne i Frederiksværk, hvor der blev redet alt fra MB0 til Bundgaard Byg Cup og afslutningsvis Grand Prix, som Cathrine Dufour og Vamos Amigos trak sig sejrsrigt ud af med over 77%

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Springbank II VH og Valverde solgt til Tyskland

10-05-2021 15:44, af Thomas Bach Jensen

En tysk dressurrytter har sikret sig to lovende og meget vindende yngre dressurhingste hos Helgstrand Dressage, de to 7-årige hingste Springbank II VH og Valverde

Ny tophest til Kamilla Ladefoged Rasmussen

07-05-2021 19:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Eva og Lars Kramer har solgt den talentfulde Colina til Kamilla Ladefoged Rasmussen fra Frandsbjerg Horses. Den 10-årige hoppe har kapacitet til både EM og OL, fortæller Lars Bak Andersen, som har redet hesten det seneste års tid

Sådan! Danmark blev 2'er i Nations Cup

07-05-2021 17:39, af Annika Knudsen Lorentsen

De danske ryttere leverede endnu engang fire fantastiske ridt i anden runde af Nations Cup i Prag, og det betød, at holdet avancerede i den samlede stilling, og endte på en flot andenplads, kun overgået af hjemmebaneholdet fra Tjekkiet. Landstræner Bo K. Møller fortæller glad om deres resultat, og forklarer, at det er et vigtigt skridt frem mod OL og EM

Bjerregårds Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen

08-05-2021 16:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Karoline Sloth Kjær har haft utallige sejrer med 2'er ponyen Bjerregårds Qlimax, både nationalt og internationalt, men nu er tiden kommet til, at den sejrsrige pony skal videre til en ny ryttere. Familien Kjær har solgt Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen