Fra frygt til forsigtige fremskridt: Snupnur fik en chance til

11-11-2018 11:21

Marie Helene Rigård Rohleder

Lille Snupnur har været skrækslagen og angst for mennesker det meste af sit liv. Nu er adfærdstræner Camilla Stormont i gang med at opbygge det knuste tillidsbånd til Snupnur

Copyright Ridehesten.com
Snupnur. Privatfoto
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den islandske hest Snupnur har brugt det meste af sit liv på at være bange. Bange for hvad mennesker vil gøre ved ham.

Den 12-årige vallak blev importeret fra Island som 6-årig og har sidenhen haft flere forskellige ejere. Indtil en dame købte ham i medlidenhed og sendte ham over til adfærdstræner Camilla Stormont på Fyn.

“Snupnur er bange og angst for mennesker. De første to måneder i træningen brugte jeg på at fange ham på folden. Han er en af de sværeste heste, jeg har trænet, fordi han aldrig har været tillidsfuld overfor mennesker,” siger Camilla Stormont.

Hun er selvstændig og driver til dagligt et adfærdscenter for heste på Fyn. Her træner hun alle slags heste med alle slags udfordringer. Hun er også underviser på hesteinternatet Nyt Hesteliv.

Men den lille mørke islænder er en særlig svær udfordring. Camilla Stormont kender ikke hele hans historie, men den tidligere ejer købte ham billigt som projekthest fra en kvinde, der var faldet af Snupnur, og derefter havde han stået stille i to år.

“Hvis du træner en hest i frygt, så vil der komme en dag, hvor hesten møder noget, som den er mere bange for end dig, og så vil den gå i panik. Det er det, som er sket for Snupnur,” siger Camilla Stormont.  

Angst for mennesker  
Det interessante og tragiske ved denne projekthest er adfærden.

Camilla Stormont har brugt ham som demohest til sommerens ridelejr, for at tydeliggør de små signaler som indikerer, at Snupnur overhovedet ikke synes, at det er fedt at være tæt på mennesker.

“Ridesikkerhed handler ikke kun om at have det rigtige udstyr. Det er ligeså vigtigt at kunne læse og forstå hestens signaler,” siger Camilla Stormont.

For det meste står Snupnur stille ved siden af mennesker, og så kan man nemt forveksle det med, at han står og slapper af.

Men her er det vigtigt at kende hestens adfærd, og de små signaler som hans krop udsender, fortæller Camilla Stormont.

I starten da Camilla Stormont stillede sig ved siden af Snupnur, så udviste han følgende signaler, som er tegn på angst og frygt:
Snupnur blinker aldrig, han ryster let i kroppen, viger væk fra mennesket, sitrer ved berøring, ryster i kroppen, holder vejret, flytter hovedet væk, og han sænker aldrig hovedet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Snupnur udviste apatisk adfærd, fordi han forbandt menneskelig kontakt med ubehag og noget, som bare skulle overstås hurtigst muligt.

“Snupnur har lært, at han bare skal holde sin mund, og gøre som der bliver sagt. I starten lukkede han helt ned, når han var sammen med mennesker, fordi han var så bange,” siger Camilla Stormont.

Aflivning eller en chance til
Efter seks måneders træning hos Camilla Stormont prøvede de at sætte en rytter op på ham. Men en dag mistede testrytteren balancen og bevægede den ene schenkel.

Den lille bevægelse var nok til, at Snupnur gik i panik og smed rytteren af.

Efter lange overvejelser om Snupnur skulle aflives, valgte ejeren at overgive vallakken til Camilla Stormont. Ellers stod den på aflivning af den angste hest.

“Snupnurs grænser er blevet trampet på af mennesker. Nu skal der ingenting til før, at han bliver bange. Når vi trækker ham ind fra fold, så må vi ikke røre ved ham samtidig, for det kan han ikke magte. Vi skal hele tiden lytte efter hans signaler og tage særligt hensyn til Snupnur,” siger Camilla Stormont.

Tillid mellem menneske og hest
I dag kan Camilla Stormont godt fange ham  på folden, og det går langsomt fremad. Hun har droppet ridningen og fokuserer kun på at træne tillid med Snupnur.

Nu forsøger den lille pjuskede islænder langsomt at opbygge det ødelagte tillidsbånd, som Snupnur har haft til mennesker det meste af sit liv.

Generelt er han meget forsigtig, og tålmodighed er en dyd i træningen af Snupnur.

Det sidste nye er, at Camilla Stormont nu kan røre ham på bagparten og ved halen uden, at han spænder helt op i kroppen og bare ønsker hende langt væk.

“Snupnur fortjener en chance til. Han vil gerne, men frygten har spændt ben for ham i så lang tid. Jeg tror ikke, at han bliver ridehest igen, men jeg kan blive overrasket. Nu handler det først og fremmest om at få ham til at blive så rolig og stabil som muligt,” siger Camilla Stormont.

Denne artikel er første gang blevet bragt på Everhorse.dk (som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver Ridehesten.com

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen