Camilla Tiefensee Schrøder
– Hvis du møder en ulv som rytter, så husk at tage et billede!
Sådan siger ulveobservatøren Thomas Boesdal, da Ridehesten.com spørger ham, hvad han anbefaler ryttere at gøre, hvis de møder en ulv på en ridetur. Sidste weekend holdt han foredrag om ulve på Roskilde Dyrskue, og han hører til blandt dem, der kan kalde sig ulveentusiaster og er fascineret over at have fået det store rovdyr til landet.
– Vi får mange meldinger fra ryttere, der ser ulve. Ulve er normalt sky over for mennesker, men når man sidder på ryggen af et stort dyr, så lægger den ikke mærke til dig på samme måde. Så du har faktisk som rytter større sandsynlighed for at møde ulven, siger entusiasten, som selv betragter dette møde som en positiv og spændende ting, og er vild med at se billeder af ulve fotograferet fra sadlen med to hesteører i midten. Han tilføjer dog, at han har respekt for den frygt, nogle føler i forhold til ulven.
Kend din og hestens frygt
Og frygt skal også tages alvorligt, når der trods alt er tale om et vildt rovdyr.
– Hvis du ved, at din hest er bange for hunde, så kan den reagere voldsomt ved mødet med en ulv, siger han og understreger, at det ikke er hensigtsmæssigt at tage flugten, hvis man skulle møde en ulv.
– Hvis du vender om og galoperer væk, så kan den måske tro, det er kronvildt eller et andet byttedyr, forklarer Thomas Boesdal.
Natur- og miljøstyrelsen har oplistet en række generelle anbefalinger for, hvad man skal gøre, hvis man møder en ulv (til fods), og her står der også, at man skal undgå at tage flugten. Der står desuden, at risikoen for ulveangreb på mennesker er uhyre lille.
Men hvis man alligevel er rædselsslagen for at støde ind i rovdyret, så er der én ting, man kan gøre for at mindske sandsynligheden:
– Undgå at ride i områder, hvor der er mange krondyr, anbefaler Thomas Boesdal.
Hesten er farlig for ulven
Ulven jager primært kronvildt, og den vil normalt ikke gå til angreb på så stort et dyr som en hest, siger Thomas Boesdal.
– Ulven er bange for en hest, fordi den kan sparke den 20 meter væk, hvis den vil. Kun mangel på føde kan presse en ulv til at tage den chance det er, at angribe en hest, siger han. Og ulvene i Danmark har nok at spise.
Nyfødte føl er dog en anden sag. De kan være mere udsatte og kan kræve ekstra beskyttelse af f.eks. et ulvesikret hegn, siger han. Læs også Miljøstyrelsens anbefalinger til beskyttelse af husdyr.
En ophedet debat
Ulvens tilstedeværelse i Danmark er et brandvarmt emne, og der blev diskuteret flittigt i paneldebatten på Roskilde Dyrskue sidste weekend.
– Man siger, at ulven er derude, hvor der tyndt befolket, men der bor faktisk mennesker derude, som elsker at være i naturen, men som nu er nervøse for at gå med hunden eller sende deres børn på cyklen på vej til skole, lød det fra Henrik Sundgaard, der repræsenterede foreningen Ulvefrit Danmark.
En helt anden tilgang havde Alternativets miljøordfører:
– Det er fantastisk at få de store, vilde rovdyr ind i Danmark, som har manglet i mange år, sagde Christian Poll. De ulvevenlige udtalelser fik en mand blandt publikum til at rejse sig og hovedrystende udvandre fra salen.
Debatten om ulve er generelt blevet meget polariseret, mener Thomas Boesdal, og det ærgrer han sig over.
– Vi tvinger polerne frem ved at starte med at spørge: Er du for eller imod, og så ender vi bare med at stå og råbe ad hinanden. I stedet bør vi tage en samtale om, hvad det er, vi er bange for.