Thomas Bach Jensen
DSVK ønskede at samle faggrupperne til et fælles arrangement, da kontinuitet, åbenhed og samarbejde er yderst vigtigt for et optimalt udfald for den enkelte patient.
– Vi oplever at der er et øget fokus på helhedshåndteringen af vore heste patienter, siger dyrlæge Lotte Lysemose Knudsen, der er formand for DSVK. Dette glæder os meget, da vi kan nå meget længere med vore patienter, i et tæt samarbejde mellem smede og dyrlæger der har efteruddannelse i integreret veterinærmedicin. Når vi taler om integreret veterinærmedicin, taler vi om behandlinger der supplerer den traditionelle veterinære terapi. Dette kan både være kiropraktik, akupunktur, osteopati m.m. Der er et stigende antal dyrlæger der uddanner sig inden for den integrerede veterinærmedicin, og derved får vi meget større muligheder for at hjælpe hesten. Integreret veterinærmedicin kan med rigtig god effekt hjælpe hesten igennem en restitutionsperiode, forebygge skader, og vedligeholde hestene som de atleter de er.
Stressfri håndtering
Baggrunden for arrangementet var den store begejstring dyrlægerne oplever, når ejere får instruktion i at lette den daglige håndtering af hestene. Ligeledes kan det ikke undgå at bemærkes at der ofte ses problemer med læsning og trailerkørsel af heste. Mange heste har givetvis et højt stressniveau grundet uhensigtsmæssig håndtering fra jorden eller ganske simpelt misforståelser i forhold til hestens psykologi som flugtdyr. Derudover er det mere behageligt, for både patient, ejere, dyrlæger og smede, hvis det veterinære eller beslagmæssige arbejde kan udføres med minimal stress og ulempe for hesten. Det er ganske simple tiltag i håndteringen af hesten der skal til, for arbejdet kan udføres uden stress for hesten. Både dyrlæger og smede arbejder bedre, hvis hesten er ustresset og kan stå stille. Dette blev der i foredraget af Monty Roberts lagt op til, at fagpersoner og ejere i fælleskab løser bedst muligt - for hestens skyld. Der blev givet gode råd og vejledning, af en sand mester i netop dette.
En aften med Monty
– I DSVK arbejder vi med både neurologi og biomekanik, bevægelse og positur, og vi kan se, at hestens håndtering og stressniveau kan ændre på ovenstående, ikke kun i positiv, men også i negativ retning, siger Lotte Lysemose Knudsen. Vi var så heldige at få muligheden for en aften i selskab med Monty Roberts, på trods af hans travle skema i forbindelse med hans verdenstourné, og vi er meget beærede over, at han kunne finde tid til dette. I et samarbejde mellem bestyrelsen af DSVK – dyrlæge Lotte Lysemose Knudsen, dyrlæge Kirsten Dau Nielsen, dyrlæge Sidsel Brandt; - Joan Sartori Søe fra Ranch Equus, der er certificeret Monty Roberts instruktør, Karen Bech, samt Eickemeyer, lykkedes det at få arrangeret denne fantastiske aften.
Kontrol af egen krop
Dyrlæge Lotte Lysemose Knudsen indledte aftenen med en velkomst og introduktion af DSVK og veterinær kiropraktik. Der var specielt fokus på funktionaliteten af nervesystemet, og hvordan der arbejdes med optimering af dette, ved kiropraktiske behandlinger. Derefter blev der lagt op til at tale om den adfærdsmæssige del, og håndtering af hesten, som Monty Roberts udførte med stor ildhu, humor og enorm indsigt i både heste og mennesker. Der blev vist dokumentarfilm, både nogle af ældre dato, men desværre også af nyere dato, hvor det illustrerer hvilken stor grad af vold der til stadighed anvendes i ”tæmning” af heste på verdensplan. Heldigvis er Danmark et land hvor vold af den karakter ikke benyttes, men muligheden for at forfine håndteringen af hesten og øge forståelsen af flugtdyret, samt mindske stress for både ejere og heste blev meget detaljeret beskrevet. Det handler i bund og grund om kontrol af egen krop og timing.
Monty Roberts er en stor inspirationskilde, og har mange års erfaring både med heste og menneske adfærd. Han fortalte med stor begejstring om hans arbejde med ledelsesstrategier hos større amerikanske selskaber, krigsveteraner med post traumatisk stress og andre spændende tiltag. Aftenen var en succes, og der var stor spørgelyst og aktivitet fra deltagerne. Alle gik fra aftenens arrangement med stof til eftertanke. Monty Roberts’ motto ”To leave the world a better place than I found it” skinner igennem i alt han siger og gør - en god underviser lader ikke sine elever blive så gode som han selv er – han lader dem blive endnu bedre.