Madelen forsætter hos Monty Roberts

06-04-2024 16:17

Madelen Bennetsen er hjemvendt efter et tre uger langt ophold hos Monty Roberts, hvor hun har taget del i et Advanced Monty Roberts-kursus. "Jeg lærer at respektere, håndtere og træne med hestene ud fra en dybere forståelse for deres psyke, adfærd og bevægelsesmønstre," fortæller Madelen Bennetsen

Copyright Ridehesten.com
Springrytter Madelen Bennetsen og hendes lillesøster Isabell Bennetsen sammen med Monty Roberts. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den unge springrytter, Madelen Bennetsen, har valgt at kombinere springkarrieren med en uddannelse hos Monty Roberts, der er verdenskendt for sin træning af heste gennem horsemanship.

I september sidste år færdiggjorde Madelen det indledende Monty Roberts-kursus Introductory Course of Horsemanship. Kurset blev afsluttet med en eksamen, som foregik hjemme ved Madelens forældre Morten og Tanya Bennetsen, og blev anført af Joan Sartori, der er certificeret Monty Roberts-instruktør og Madelens instruktør og mentor. 

Efter det indledende kursus var det muligt for Madelen at melde sig til Monty Roberts Advanced-kursus, som foregår i Californien hos Monty Roberts selv. Niveauet på det avancerede kursus ville blive hævet markant, fortalte Joan Sartori til Ridehesten. 

Den mulighed valgte Madelen at forfølge, og det næste kursus, Monty Roberts Advanced Course of Horsemanship, tog sin begyndelse i starten af marts. Efter et tre uger langt forløb med undervisning fra Monty Roberts på hans californiske farm, Flag Is Up Farms, er Madelen nu hjemme igen. 

Madelen, der til daglig har heste i ridning og tilridning sammen med sin far, Morten Bennetsen, fortæller, at uddannelsen i Monty Roberts' teknikker bidrager til en bedre forståelse for hestene og deres adfærd: 

– Det, jeg lærer nu, giver mig redskaber til at skabe en mere sikker og hensigtsmæssig omgang og håndtering af heste. Jeg lærer at respektere, håndtere og træne med dem ud fra en dybere forståelse for deres psyke, adfærd og bevægelsesmønstre. 

"Det handler om indlevelse, empati og kropssprog"
Kurset er den indledende del af Monty Roberts Advanced Exam, hvorefter en periode med feltstudier hjemme i Danmark går i gang. Herefter vil Monty Roberts og hans team invitere kursisten til en eksamen, når han eller hun vurderes til at være klar. Den avancerede eksamen består af både en praktisk og en skriftlig del. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Joan fortæller om Madelens forløb hos Monty Roberts: 

– Madelens projekthest var en lille, negligeret "rescue horse" fra et sammenarbejdende rescue-center. Det er ikke lige frem de afstamninger og den kaliber af heste, som man normalt ser Madelen arbejde med, men her handler det ikke om prestigeheste. Her handler det om indlevelse, empati, kropssprog og at bruge en følelse som værktøj for at hjælpe hesten videre på en stadig effektiv facon. 

Copyright Ridehesten.com
Madelen forsætter uddannelsen hos Monty Roberts. Her ses hun på den første gåtur med den uberørte projekthest, som hun fik at arbejde med hos Monty Roberts i Californien. Foto: Privat

Netop kurset med de vilde heste var hjemmefra fremhævet som det absolut vigtigste af Joan: 

– De vilde heste lærer os vigtigheden af hver lille bevægelse, tanke, stemning, position og selv det mindste vink med øjet. De lærer os at arbejde på langt længere liner og ikke mindst den absurd vigtigt timing i at tage presset af og ikke på. 

Feltstudiet begynder
Efter at Madelen nu er hjemvendt fra Californien begynder feltstudiet, som går forud for den endelige eksamen. Madelen fortæller selv om de første tre uger og det videre arbejde: 

– Jeg har haft et meget lærerigt ophold hos Monty Roberts. Jeg arbejder nu benhårdt med henblik på at blive inviteret til næste step, advanced-eksamen. Jeg er heldig og meget taknemmelig for at have min far og Joan ved min side til at dygtiggøre og vejlede mig, og at jeg samtidig har muligheden for at forsætte min springkarriere. 

Joan og Morten Bennetsen har samarbejdet i en årrække, og Joan fortæller om Madelens evne til at forene horsemanship og springningen: 

– Vi glæder os over, at Madelen nu for alvor forener vores fælles arbejde for bedre horsemanship og metoder i sporten på højt plan. 

Copyright Ridehesten.com
Madelen og den nu 31-årige berømte mustang, Shy Boy. Monty Roberts gjorde den vilde mustang fra Nevadas ørken til en harmonisk og samarbejdsvillig ridehest, og den nyder forsat tilværelsen hos Monty Roberts. Foto: Privat
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen