Madelen tager unik karrierevej

18-09-2023 17:02

Annika Knudsen Lorentsen

20-årige Madelen Bennetsen er konkurrencespringrytter, og hun brænder for at arbejde med heste, men modsat mange andre i branchen, har hun valgt en anden vej end den gængse. I weekenden bestod hun Monty Roberts Introductory Course of Horsemanship sammen med Naja Bang, der også var til eksamen

Copyright Ridehesten.com
Efter eksamen. Fv. Madelen Bennetsen, Joan Sartori, Ann Lindberg og Naja Bang. Foto: Privat

Torsdag til søndag i sidste uge bød på en særdeles spændende eksamen for to piger, Madelen Bennetsen og Naja Bang. Begge deltog anført af deres instruktør Joan Sartori og med censor Ann Lindberg på sidelinjen, i Monty Roberts Introductory Course of Horsemanship. Det hele foregik hjemme ved Madelens forældre Morten og Tanya Bennetsen, som driver MB Horses nær Grenå. 

Copyright Ridehesten.com
Alle der havde en del i sidste uges eksamen. Foto: Privat

Joan Sartori der selv certificeret Monty Roberts instruktør, har gennem flere sessioner trænet Madelen Bennetsen i de teknikker til træning af heste, som Monty Roberts er blevet verdenskendt for, og som han siden har delt med andre igennem sit uddannelsesprogram. 

Hård træning fra Madelen, og Naja Bang, som har trænet under Maj-Britt Carter indtil eksamen, endte ud i en fire dage lang eksamen i sidste uge, og det lykkedes dem begge at bestå. 

– Denne måde at kommunikerer sig frem til et resultat, hvor hesten faktisk har et valg, giver mig stor arbejdsglæde, det giver så meget mening og har løftet forholdet til hestene op på et helt andet niveau. Tvang er ikke vejen, hverken for hesten eller for mig som rytter. Sammenarbejde er for os begge, fortæller Madelen og fortsætter:

Forberedelsen til denne første eksamen har været hård og vejen er lang endnu, men jeg vil aldrig have været det her foruden. Jeg kunne ikke have gjort det uden støtte, læring og opbakning fra Joan. Hun er en stor inspiration for mig og jeg er taknemmelig for at have hende bag mig.

Krævende eksamen
– Den første dag sammen gik med forberedelse til de fire eksamener, som man skal igennem ved Introductory-eksamen. På dag to lavede vi den første af de fire eksamener, hvor de skulle vise og forklare, hvad man kan bruge Monty Roberts patenterede træningsgrime til, forklarer Joan Sartori og fortsætter: 

– På dag tre var de begge oppe i det der kaldes Full Join Up, og herefter fulgte to skriftlige eksamener over lørdag og søndag, og som begge forløb over fire timer. Særligt de to skriftlige eksamener på denne del af uddannelsen er virkelig krævende, og de skal igennem en meget lang manual på i omegnen af 500 sider omkring blandt andet anatomi og fysiologi, for at være klar til at besvare de mange spørgsmål. 

Copyright Ridehesten.com
Naja Bang i Full Join Up. Foto: Privat

Joan Sartori stod i samarbejde med svenske Ann Lindberg for at eksaminere de to piger, og undervejs skulle der desuden sendes video afsted til Monty Roberts akademi i Californien. Her bliver præstationerne gennemgået af andre censorer end Ann Lindberg, som var til stede under eksamen.

– Jeg er meget imponeret af begge pigers indsats, og de har virkelig lagt sig i selen, og de har vist et utroligt højt niveau, selvom de blot er i begyndelsen af hele den uddannelse man kan tage gennem Monty Robert. Nu hvor de har bestået denne første del, kan de melde sig på Advanced-kurset, som foregår hos Monty Roberts i Californien, og det har begge planer om, forklarer Joan og fortsætter: 

– De snakker begge om, at de vil deltage i det næste kursus hos Monty Roberts til marts, hvor niveauet i den grad bliver hævet. Man bruger blandt andet redskaberne til at tæmme vilde heste, og de lærer os blandt andet at holde hænderne ind til kroppen, sænke skulderne og have kontrol over vores vejrtrækning. Herefter skal man hjem på et selvstudie, hvor man skal lave nogle obligatoriske opgaver. Når de er vurderet og dem på akademiet synes, at du er klar, bliver du inviteret til en eksamen på akademiet. Mit advanced-selvstudie varede eksempelvis et år, hvor jeg arbejdede virkelig meget. Herefter bliver Madelen og Naja de forhåbentligt inviteret til en tre måneder lang praktik hos Monty Roberts, som er måden hvorpå man kan komme skridtet videre mod at blive certificeret instruktør. 

Reelle værktøjer
En del forbinder måske Horsemanship-uddannelser med noget uhåndgribeligt, men netop uddannelsen gennem Monty Roberts akademi, er meget håndgribelig. Det er helt reelle værktøjer, som man bruger til at træne heste, og det er netop dem som Madelen og Naja er i gang med at tillære sig. 

– Det er vigtigt at udbrede kendskabet til denne mulighed. Man behøver ikke går den gængse vej for at kunne få en reel og grundig uddannelse indenfor træning af heste. Jeg tror, at Madelen kan være et godt billede på, hvordan man kan bruge de her værktøjer i uddannelsen af konkurrenceheste, og jeg er rigtig glad for, at hun har valgt denne vej, selvom hun er konkurrencespringrytter, hvor man måske ofte går beridervejen eller uddanner sig gennem arbejde i forskellige stalde. De to ting er der bestemt ikke noget galt i, men jeg tror på, at det er vigtigt, at vi også får denne del integreret i sporten, forklarer Joan og fortsætter: 

Copyright Ridehesten.com
Madelen og Naja under to gange 4 timers skriftlig eksamen. Foto: Privat

– Der er kun omkring 90 der er helt færdiguddannet hos Monty Roberts på verdensplan, og det vidner også om, hvor krævende uddannelsen er. Det kræver virkelig meget arbejde, og samtidig skal man selvfølgelig også kunne finansiere uddannelsen, som er selvbetalt. Det er ikke et must, at man skal tage denne uddannelse for at kunne tillære sig en del af denne viden, for vi er også flere der tilbyder at lære fra os igennem undervisning og kurser.

Joan Sartori tror på, at flere og flere vil få øjnene op for, hvor vigtigt horsemanship er, og hun udtaler, at hun ved, at flere og flere bruger nogle af de værktøjer, man lærer gennem Monty Roberts, også selvom de måske ikke har den fulde læring. 

Copyright Ridehesten.com
Madelen Bennetsen til start ved Bækgaarden Horse Festival 2023. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

– Jeg er rigtig glad for, at flere og flere tænker over, at vi skal træne hestene på en måde, hvor hestevelfærd er i højsædet. Det tror jeg, er afgørende for, at branchen kan overleve. Jeg ser mange der bruger nogle af de værktøjer vi lærer gennem Monty Roberts i større og mindre grad, og måske også uden, at de præcis ved, at det er det de gør. Det er meget positivt, og det er rigtig godt, hvis vi kan få flere uddannet, som kan videregive den her viden. Der tror jeg på, at både Madelen og Naja kan blive gode ambassadører for. De vil uden tvivl stå for korrekt og hestevenlig uddannelse, forklarer Joan og slutter:

– I forhold til Madelen, så synes jeg som sagt, at det er virkelig spændende, at hun som springrytter har valgt denne vej, og jeg er meget imponeret over den måde hun arbejder med sine konkurrenceheste på. Det har været nogle virkelig gode og intense dage med de to piger, som virkelig har været seje. Det har været en fornøjelse at arbejde med dem, og med hestene, som vi har fået stillet til rådighed gennem Morten og Tanya.

Copyright Ridehesten.com
Madelen Bennetsen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen