Vicky Mathiesen fortæller: Sådan holder jeg Dejo glad, sund og motiveret – del III

16-05-2018 10:37

Mathilde Louise Stenild Brejner

Der er findes mange tips og gode råd til, hvordan man holder hesten glad, sund og motiveret. Vi har i denne artikelserie valgt at tale med Vicky Mathiesen om emnet. Vicky har tidligere redet military på internationalt plan, men efter hendes hest, Dejo, har fået røngtenforandringer, har hun lagt træningen om, så han nu kun går dressur og ridebanespringning i de middelsvære klasser, men Vicky sælger aldrig Dejo

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

For Vicky Mathiesen har vejen til en glad hest gået igennem, at hun er systematisk, grundig og tager ansvar for sin hest på daglig basis. Her kan du blive klogere på, hvordan Vicky arrangerer sin hverdag, så hun holder Dejo glad, sund og motiveret.

Da Dejo gik internationale klasser i military, startede dagen hver dag med, at Vicky tog temperaturen på sin hest. Det gjorde hun, fordi når igennem længere tid har taget temperaturen på sin hest på daglig basis, så kan man hurtigt se, hvis hesten har problemer, mener Vicky.

Når morgentemperaturen var taget, var det tid til at komme i gang med morgentræningen. En militaryhest på det plan, som Dejo var på engang, skal nemlig have en endda særdeles god grundform. Derfor bestod morgentræningen af enten skovtur, skridtbånd, spring, dressur og skovtur efter en struktureret plan.

Derpå kom Dejo på fold – noget han fortsat gør på daglig basis, da Vicky mener, at masser af foldtid er vigtigt for at holde heste glade, sunde og motiverede. På folden har Dejo alle sine ponyvenner, som han går på fold med hver dag, så han kender sin plads i hierkiet. Dejo er meget legesyg på folden, så den daglige foldtur betyder også bukkespring, rulletur og fuld galop, fortæller Vicky.

Bagefter er det tid til at komme ind og slappe lidt af i boksen, hvor Dejo også fik en af sine ni daglige måltider. Grunden til, at Dejo fik foder hele ni gange om dagen, da han gik på internationalt plan, var, at det er en metode til at holde hestens blodsukker helt stabilt, så den er klar til at yde, når den skal ud og ride, fortæller Vicky.

Ved hver sæsonstart fik Dejo tjekket sine værdier ved at få taget en blodprøve, så Vicky fik viden om hans muskelværdier og systematisk kunne tjekke op på, om han udviklede sig, som han skulle. Når man har gjort det over nogle år, kan man se, hvor hesten er det ene år i forhold til året forinden, fortæller Vicky.

Efter et godt langt eftermiddagshvil i boksen, kom tiden kommet til aftentræning, som kunne bestå af spring, dressur, løsspringning, skovtur eller intervaltræning alt efter, hvad der var på skemaet den pågældende dag.  Bagefter fik Dejo taget temperatur igen, og så var det godnat med en god portion wrap.

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I dag er Dejos hverdag lidt mindre hektisk, da han ikke længere går store, internationale militarystævner. Blandt andet er der nu plads til en fridag eller to om ugen, og Vicky springer kun Dejo en gang om ugen eller hver 14. dag. Han får også kun mad tre gange om dagen nu, men Vicky prøver altid at tænke, at dejo skal nå at udnytte energien i sin mad, så hvis hun eksempelvis skal ride klokken otte om morgenen, står hun tidligt op og fodrer.

Dejos rammer er, at han har en rummelig boks på tre gange tre meter, hvor han står på hamp. Han kommer på fold hver dag, hvor han leger med andre heste og har et socialt liv. Om sommeren får han lov til at få noget græs, og der bliver skåret ned på wrap, da Dejo har lidt let ved at blive rund.

Vickys heste får foder fra Aveve, som hun synes, holder Dejo pæn og velnæret. Derudover får han nogle kosttilskud, såsom biotin, glucosamin, alger og gurkemeje – alt sammen er for at styrke hove, led, knogler, ligamenter og hele restitueringen efter træning. Vicky vælger blandt andet at give Dejo alle de nævnte fodertilskud, fordi hun gerne vil have, at Dejo holder så længe som overhovedet muligt.

Vicky har altid stået for fordring og tilsyn af Dejo selv. Og det har hun det godt med, for så har hun hånd i hanke med, hvordan han har det.

Engang imellem får Dejo massage, og Vicky prøver hele tiden at se på alle Dejos muligheder i stedet for at fokusere på den skade eller de fejl, han har. Hun har da også besluttet, at Dejo aldrig skal sælges, da han er som familie for Vicky.

Jeg prøver altid at variere træningen, så Dejo aldrig taber gejsten. Det gør han nemlig let, hvis arbejdet bliver for ensformigt. Blandt andet om vinteren, når vejret betyder, at man bliver nødt til at ride en del mere i ridehus, end man måske egentlig har lyst til. Nu, hvor Dejo ikke bliver redet så hårdt mere, har han fest, når vi kører til undervisning. Han bukker og slår med hovedet, og viser på alle måder, at selvom han er blevet 15 år, så er han stadig fuld af gejst, og glæder sig til at springe, fortæller Vicky.

Vicky har en grundlæggende tro på, at hun kan stole på Dejo, og Dejo har en grundlæggende tro på, at han kan stole på Vicky. Derfor har de oplevet så utrolig mange ting sammen, fordi Vicky bare tager Dejo med alle de steder, hvor hun skal hen og har lyst. Blandt andet har Vicky redet Dejo midt i Københavns gader, svømmet med ham i søer, haft ham med til stævner i ind – og udland og redet på mange, dejlige skovture. Og Dejo elsker det, fortæller Vicky med tydelig stolthed i stemmen – hvis han ser hestetraileren skynder han sig op i den, fordi han fortsat så gerne vil med ud og opleve noget på nye eventyr med sin ejer og rytter, Vicky.

Artiklen er tidligere udgivet på everhorse.dk 

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen