Vicky Mathiesen fortæller: Sådan holder jeg Dejo glad, sund og motiveret – del II

13-05-2018 10:32

Mathilde Louise Stenild Brejner

Der er findes mange tips og gode råd til, hvordan man holder hesten glad, sund og motiveret. Vi har i denne artikelserie valgt at tale med Vicky Mathiesen om emnet. Vicky har tidligere redet military på internationalt plan, men efter hendes hest, Dejo, har fået røngtenforandringer, har hun lagt træningen om, så han nu kun går dressur og ridebanespringning i de middelsvære klasser, men Vicky sælger aldrig Dejo

Copyright Ridehesten.com
Foto: Annette Döeger
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vicky Mathiesen er amatørrytter, og selvom hun rider mange forskellige heste, så er det Dejo og kun Dejo, der er hendes tophest. Det har mange fordele, men det betyder også, at alle hendes fejl og mangler, skal Dejo bære alene. Og det kan godt slide på en hest.

For at kompensere for, at Dejo skal tage alle de slag, det giver, hvis Vicky kommer til at ride dårligt, sørger hun for, at hun og Dejo har et tæt tillidsbånd og et godt venskab. Det er netop tillidsbåndet og venskabet, der gør, at Dejo bærer lidt over med Vicky, hvis hun kommer til at fejle, mener Vicky. Og det samme gør sig i øvrigt gældende den anden vej rundt, hvor Vicky også bærer over med Dejo og lytter til ham, hvis han pludselig ikke synes, at en del af træningen er sjov.

- Dejo er generelt en meget arbejdsglad hest, så hvis han siger nej, så lytter jeg og respekterer det, fortæller Vicky.

Og engang imellem går det galt, når man rider international military. Specielt et styrt til et stævne i Tyskland, satte sine spor i Vicky, som i et stykke tid mistede tilliden til sig selv.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Med det samme kunne Dejo mærke, at der var noget i vejen med hans rytter, og det betød, at han prøvede at tage styringen, fordi han kunne fornemme Vickys tøven. Han ignorerede Vickys signaler og løb frem mod forhindringerne i terrænet, så de fik nogle dårlige spring, fortæller Vicky. Til sidst blev det for meget for Vicky, som valgte at trække sig fra landsholdet og de store stævner for at reparere på den flossede selvtillid.

Copyright Ridehesten.com

Hjemme øvede de sig stille og roligt på nogle mindre spring, og efter lidt tid meldte de sig til nogle mindre stævner. I starten gik det ikke alt for godt, husker Vicky. Angsten havde et eller andet sted stadig fat, men hun holdt ud og sammen med sin fantastiske hest, kom hun over muren mentalt, så de igen kunne begynde at ride til nogle af lidt større military-stævner. Ved at gå tilbage, finde trygheden og tilliden frem igen, kunne Vicky ride et to-stjernet stævne ved Falsterbo i 2017, hvor det hele spillede, og parret igen var et godt og sammensmeltet makkerpar.  

Desværre fik Dejo konstateret røngtenforandringer et par måneder senere i oktober 2017, og selvom dyrlægen mener, at han fortsat godt kan bruges til military, har Vicky valgt at pensionere sin Dejo, så han forhåbentligt kan holde i mange år endnu.

I stedet rider hun nu dressur og springstævner på middelsvært niveau, og så nyder Dejo og Vicky hverdagen sammen. Blandt andet vil Vicky ride til Falsterbo og til Christmas Show, hvor Vicky påtænker, at Dejo kun skal gå en enkelt klasse.

Artiklen er tidligere udgivet på everhorse.dk 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen