Totilas er gået bort

15-12-2020 17:21

Marie Helene Rigård Rohleder

En legende er død. Den verdenskendte dressurhingst Totilas er her ikke mere. Hingsten der sammen med  hollandske Edward Gal slog flere verdensrekorder og har vundet adskillige medaljer ved VM og EM

Copyright Ridehesten.com
Totilas og Edward Gal ved WEG i 2010. Foto: Ridehesten.com/ Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den verdenskendte sorte hingst Totilas e. Gribaldi/Glendale (opdr. Jan Schuil) er gået bort. 

Det erfarer Eurodressage.com som skriver,  at dødsårsagen skyldes kolik. 

Totilas er en sand legende indenfor international dressursport, og sammen med sin hollandske rytter Edward Gal har de erobret den ene store arena efter den anden og betaget mange tusinde hestefans på deres vej. 

Copyright Ridehesten.com
Totilas og Edward Gal ved World Cup-finalen i 2010. Foto: Ridehesten.com/ Thomas Bach Jensen

Ved verdensmesterskaberne i Lexington i 2010 vandt de intet mindre end tre ud af tre mulige guldmedaljer, ligesom de også har vundet guld ved EM.  I 2010 vandt ekvipagen også World Cup-finalen. 

Gal har tidligere udtalt, at hans team vidste, at Totilas var en meget speciel hest lige efter deres allerførste konkurrence. 

Copyright Ridehesten.com

I december 2009 havde Edward og Totilas en ny topscore og brød deres egen rekord igen i FEI World Cup på Olympia, The London International Horse Show. Denne gang red de til 92,30% og vandt klassen med mere end 10 point.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er ingen tvivl om, at Edward og Totilas dominerede dressurens verden, især når man ser tilbage på World Equestrian Games i Lexington / Kentucky (USA). Det var deres første konkurrence uden for Europa, og de demonstrerede deres overlegenhed med stor overbevisning. 

Copyright Ridehesten.com
Edward Gal og Totilas ved Wordl Cup finalen i 2010.

Selv den tyske Chef d'Equipe måtte indrømme, at det var helt umuligt at slå dem på det tidspunkt. Og han havde ret. For det første førte Edward og Totilas det hollandske landshold til at vinde guld i holdkonkurrencen og fortsatte derefter med at sikre guldet individuelt i Grand Prix Special, såvel som i Grand Prix Kür.

Copyright Ridehesten.com
Totilas og Edward Gal ved WEG i 2010. Foto: Ridehesten.com/ Britt Carlsen

I 2010 blev den sorte stjerne solgt for den rekordhøje sum af 11.200.000 euro til tyske Schockemöhle. 
Efterfølgende overtog tyske Matthias Alexander Rath tøjlerne, indtil det i 2015 blev besluttet af hingsten skulle pensioneres grundet en skade. 

Ved det hollandske avlsforbund KWPN's Hignstekåring i 2019 kom Totilas atter i spotlyset, da hingsten fik en velfortjente hyldest og ære i et storslået show. 

Se showet her. 

Totilas er far til mange succesfulde afkom, blandt andet sønnerne Glock's Toto Jr., Glock's Total og Glock's Trafalgar. Ligesom han er far til de DV-kårede hingste Total Hope og Total McLaren. 

Totilas blev 20 år. 

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald