Tørkeramte græsarealer skal igang igen

17-08-2018 09:45

Camilla Tiefensee Schrøder

Tørken har været hård ved græsmarkerne denne sommer, men efter den seneste tids regn er de nu så småt ved at komme i gang igen. Rigtig håndteret kan græsmarkerne nå at indhente en del af den manglende produktion i løbet af eftersommeren, skriver SEGES

Copyright Ridehesten.com
Sommerens usædvanligt varme og tørre vejr har været hårdt for græsmarkerne rundt omkring. Arkivfoto: Ridehesten.com/Camilla T. Schrøder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mange steder har markerne været helt afbrændte af solen, de høje temperaturer og vandmangel, men med skiftet i vejret kan noget af det tabte indhentes. Sådan lyder budskabet fra landskonsulent for heste, Eric Clausen, på SEGES' hjemmeside.

Græs og kløvergræs har kompensatorisk vækst, hvilket betyder, at hvis vækstforholdene i en periode begrænses f.eks. pga. tørke, kan græsmarksplanterne på et senere tidspunkt, når begrænsningerne ophører, kompensere for den manglende vækst og indhente en del af det forsømte.

Afpuds marken
For at få gang i græsmarken igen skal arealet være veltrimmet dvs. uden græs med gennemskredet frøstængler og uden kløver med stængler og blomster. Marken bør derfor afpudses med en brakpudser eller en skårlægger, hvor der efterlades en stub på 5-7 cm.

Undgå dødbidning
Efter afpudsningen bør marken have fred, så der kan komme gang i genvæksten. For at undgå at hestene dødbider marken, kan det være nødvendigt at samle dyrene på en fold, som alligevel skal lægges om og her give supplerende tilskud af hø eller andet stråfoder, mens de øvrige marker kommer i gang igen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tjek udlægget!
Mange steder lyder meldingerne på, at udlægget er helt væk eller står meget dårligt. 

De store mængder sol og varme har været hård ved de små græsplanter.

Gode, velpassede udlægsmarker er en forudsætning for, at have gode saftige 1 års kløvergræsmarker til næste forår.

Er der kun mindre afgrænssede områder, hvor udlægget ikke er godt nok, kan man forsøge at reparere græsmarken ved isåning af nyt græs oven i den tynde bestand. Denne metode kræver dog rigeligt med nedbør eller vanding for at give et godt resultat. Er jorden derimod ikke tilstrækkelig fugtig, bør isåning ikke forsøges, da resultatet sjældent bliver tilfredsstillende.

Er udlægget helt væk, eller væk på store områder i marken, kan der endnu nås at så nyt udlæg i ren bestand, som kan overvintre og give et godt slæt til næste forår. En forudsætning for at pløje marken op og så nyt udlæg er, at der minimum er faldet 30 mm regn, så pløjelaget er blevet ordentlig gennem fugtet. Anbefalede udsæds mængder græsfrø er ca. 26 kg/ha.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner