– Tinkeren er en rigtig familiehest

26-05-2019 10:14

Marie Helene Rigård Rohleder

Med den lange hvide man bølgende i vinden var det svært ikke at få øje på tinkeren Helga til Landbrugsmessen Gl. Estrup. Hoppen er hele familiens hest, og både mor og døtre bruger gerne lang tid på at pleje og passe den flotte hårpragt

Copyright Ridehesten.com
Tinkeren Helga bliver mønstret af Michelle Hadborg.

Med en man så lang som Rapunzels hår blev der lagt mærke til den smukke hvide tinkerhoppe Helga, da den blev mønstret til Landbrugsmessen Gl. Estrup denne weekend.

Den 7 år gamle tinkerhoppe er hele familien Hadbergs øjesten. Helga har både været med til konfirmation og flere dyrskuer, for med tinkerens rolige sind så tager den det meste med ophøjet ro.

– Helga er en rigtig familiehest. Vi har fire tinkere derhjemme og bruger dem til både ridning og lidt avl på hobbyplan. Jeg har haft tinker i 6 år, fordi de er så rolige og har et fantastisk temperament, siger Lilly Hadberg, som er mor til Michelle og Mathilde Hadberg, som også er med på dyrskuet. Familien har Stald Enslev, og de er bosat i Ulstrup tæt på Bjerringbro.

Copyright Ridehesten.com
Lilly Hadborg (th) med sine to døtre og hesten Helga.

Masser af pelspleje er nødvendig
Det mest iøjnefaldende ved Helga er uden tvivl den prægtige hårpragt. Sidste vinter klippede Lilly Hadberg cirka en halv meter af manen, men denne solskinsrige majdag går manen alligevel næsten ned til jorden.

I sidste uge brugte Lilly Hadberg hele tre timer på at vaske den lange man, og derudover tager det også et par timer at vaske resten af Helgas flotte hvide krop. Til daglig er manen flettet op og puttet i manposer, som mest af alt ligner et par sokker.

Copyright Ridehesten.com

– Tinkerens hårvækst er genetisk betinget. Men når du først har sagt A, må man også sige B. Vi har valgt at Helga, skal have en lang og smuk man, og det tager simpelthen bare lang tid at holde, siger Lilly Hadberg.

Her til Landbrugsmessen Gl. Estrup blev Helga flot mønstret af Michelle Hadberg og fik fin kritik af dommeren, da tinkerne blev bedømt om lørdagen. Familien Hadberg er medlem af Dansk Tinkerforening, og de var også en del af det store hesteshow på skuet.

Copyright Ridehesten.com
Koldblodshestene var med til Hesteshow på dyrskuet.

– Vi tager på dyrskue, fordi det er hyggeligt. Vi kender mange af de andre fra foreningen, og så er der bare altid god stemning, når vi er afsted, siger Lilly Hadberg

Helga har fået to føl, og så bruger familien hende ellers som ridehest og tager hende med på dyrskuer rundt i Jylland.  

Copyright Ridehesten.com
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen