Farlig flugtadfærd kan dæmpes i unghesteflokken

06-04-2019 13:17

Forskningsprojekt viser nu, at med indslusning af rolige og erfarne heste i flokken, kan man effektivt dæmpe flugtadfærden hos ungheste

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et forskningsprojekt viser nu, at unghestes flugtadfærd kan dæmpes, hvis de får lov til at gå i en flok, hvor der er erfarne og rolige heste til stede.

På trods af vigtigheden af viden om overførsel og dæmpning af flugtadfærd hos ungheste, er feltet fortsat forholdsvis uudforsket. Resultaterne fra forskningsprojektet er vigtige, fordi frygtreaktioner hos heste årligt koster alvorlige skader og endda dødsfald hos de mennesker, der omgås dem. Derfor er viden om, hvordan man dæmper frygtreaktioner hos heste central viden, når man skal planlægge, hvordan unghestenes første år skal forløbe med henblik på, at de senere skal blive til gode og sikre brugsheste.

 

Erfarne heste bringer ro

Forskningsprojektet er udarbejdet af Maria Vilain Rørvang, Department of Animal Science, Aarhus Universitet og Janne Winther Christensen, Department of Biosystems and Technology, Swedish University of Agriculturel Science.

Forskningsprojektet indeholdt to separate eksperimenter, som havde til formål at undersøge, hvordan hestes sociale habituation overføres.

I det første eksperiment undersøgte forskerne otte grupper med fire ungheste i alderen to år i hver. Ved at aflæse hestenes adfærdsmønstre ved fordringstid, kunne man udvælge den højst rangerende hest i flokken. Den hest, som rangerede højest, blev brugt som demonstrator for hver gruppe. Halvdelen af demonstratorerne blev udsat for en pludselig stimulans, mens de stod og spiste fra en beholder i et testområde. Den anden halvdel af flokken blev ikke udsat for en pludselig stimuli. Under testen blev hestene fodret fra beholdere, som var placeret i en halvcirkel, der sikrede, at hestene havde den rigtige position, når de blev eksponeret for en pludselig stimuli.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I det andet forsøg blev der brugt en lignende opstilling til at undersøge virkningen af en pludselig stimuli i en gruppe heste, hvor der også en voksen, erfaren hest til stede. Hver gruppe i det andet eksperiment talte én voksen og tre ungheste i alderen to år.

Forskerne inddelte hestenes flugtreaktion på en skala, som gik fik 0-4, hvor 0 var ingen reaktion og 4 var højeste flugtrespons. Hestenes lyst til at genoptage spisningen samt deres hjerterytme blev målt efter, at hestene blev udsat for en pludselig stimuli.

 

Vigtig forebyggelse af farlig flugtadfærd

Resultetet viste, at hestene havde reducerede adfærdsmæssige reaktioner, lavere pulsreaktioner og hurtigere genoptog spisningen i gruppen, hvor der var en voksen hest til stede sammenlignet med den anden gruppe ungeheste, hvor der ikke var en voksen hest til stede.

Forskningsprojektet tyder på, at social overførsel af adfærdsmønstre fra erfarne gruppemedlemmer i hesteflokken kan føre til dæmpning af frygt i grupper med unge heste. Og den viden kan være vigtig at anvende, når man vil forebygge frygtsomme og dermed potentielt farlige heste i rideporten.

Læs forskningsabstract her.

Kilde: sciencedirect.com

Læs også

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner