Springheste har ført dem jorden rundt

12-10-2018 08:54

Camilla Tiefensee Schrøder

For ægteparret Liselotte Ternvig og Arthur Markussen i Vestjylland er hesteavl et forholdsvist nyt kapitel, men bag sig har de flere årtier i dansk og international springsport. Magasinet Ridehesten bringer i denne måned et portræt af avlerparret

Copyright Ridehesten.com
Ægteparret Arthur Markussen og Liselotte Ternvig med deres tjekkiske fuldblodshingst Turlock. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Udenfor den vestjyske by Aulum ligger ejendommen Skjerk Nørgaard, hvor Liselotte Ternvig og Arthur Markussen har boet og arbejdet de seneste 37 år. Her driver de Stald Skjerk Nørgaard, der tilbyder undervisning af springryttere og uddannelse og salg af springheste, ligesom stedet også er hjemsted for Aulum Rideklub. Liselotte, 62, og Arthur, 80, har været særdeles aktive i branchen i mange år, og selvom de har droslet ned på den sportslige front, så er de fortsat aktuelle med uddannelse, salg, kurser og undervisning, ligesom de sætter stærkere ind på avlen.

Liselotte har en lang og glorværdig karriere som springrytter bag sig med både en anden- og en tredjeplads i DM i starten af firserne, inden hun i 1984 blev danmarksmester med hesten Flux Toptani. I 12 år var hun tillige en del af det danske landshold. Hendes rytterkarriere har bragt hende og Arthur langt ud over Dannmarks grænser med topheste som bl.a. Flux Toptani og Flammen, og de har i høj grad levet et liv i springsportens tegn.

Verden rundt til hest
Parallelt med at drive forretning med salgsstald, uddannelse og kursusvirksomhed på Skjerk Nørgaard har Liselotte turneret som international springrytter med Arthur ved sin side igennem 80'erne og 90'erne, hvor de har deltaget i større stævner i det meste af Europa, herunder World Cup-kvalifikationen i Brøndby, hvor Nick Skelton vandt og Liselotte blev femmer.
Nogle stævner husker man bedre end andre, og en af de særlige stævneoplevelser, som Liselotte og Arthur har taget med sig, er fra et stævne i Moskva i 1991. Topryttere fra Europa og Asien var inviteret til at konkurrere på lånte heste,  og inden konkurrencerne blev de guidet rundt som turister i 3-4 dage.

- Vi skulle trække et par numre og fik ås at vide, hvilke heste vi skulle ride på. Heldigvis blev jeg nr. 2 i den første klasse og vandt den anden, Moscow Ladies' Cup. Om aftenen skulle jeg holde tale, og der valgte jeg at rose de russiske heste, som blev stillet til rådighed, fortæller Liselotte.
Det skulle vise sig at være en klog disposition, for året efter blev hun og Arthur inviteret over for at se på gode salgsheste. De købte 11 russiske heste og heriblandt to dejlige hingste, Bajmak og Reportage, hvoraf de solgte sidstnævnte til Paul Schockermöhle som springhest og avlshingst.

Den første amerikaner, Liselotte og Arthur Handlede med, var OL-medaljevinderen Greg Best, og sidenhen har de solgt mange heste over Atlanten. Liselottes ridestil falder godt i amerikansk smag.

Læs mere om avlerparret Liselotte og Arthur i oktobernummeret af magasinet Ridehesten, som hver måned stiller skarpt på nogle af landets mange passionerede avlere.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen