Britt Carlsen
Det var Barthahus på Sjælland, som i 1984 lagde græsbane til mesterskabet i springning for seniorer. Klassen gik over to afdelinger, og den eneste, som formåede at ride begge runder fejlfrit var 28-årige Liselotte Ternvig på Flux Toptani. Erik Bigler, som havde taget sejren året forinden, netop foran Liselotte, måtte tage til takke med sølvmedaljen på Polaris, mens berider John Byrialsen vandt bronze med Novobalts World Cup.
Liselotte købte Flux Toptani for set studielån på 10.000 kr., fortælles det i en artikel i Hippologisk Tidsskrift fra mesterskabsstævnet. Sammen med hestehandler Arthur Markussen var hun taget ud for at prøve Flux, men der var lige det problem, at også en anden var interesseret i hesten. Men interessen kølnedes, da man fandt ud af, hvorfor Flux var til salg. Dens 15-årige ejer var blevet smidt af flere gange og kommet en del til skade, og Liselotte må da også indrømme, at han er virkelig strid. Han kunne alle unoderne, da Liselotte fik ham, men indimellem viste han altså også, at han kunne springe, kan man læse i magasinet.
Springheste har ført dem jorden rundt
I oktobernummert af magasinet Ridehesten fra 2018 var vi på besøg i den vestjyske by Aulum, for at besøge Stald Skerk Nørgaard, der drives af Liselotte Ternvig og Arthur Markussen, og her har de boet og arbejdet i knap 40 år. Liselotte, 62, og Arthur, 80, har været særdeles aktive i branchen i mange år, og selvom de har droslet ned på den sportslige front, så er de fortsat aktuelle med uddannelse, salg, kurser og undervisning, ligesom de sætter stærkere ind på avlen.
I springsportens tegn
Liselotte og Arthur er begge fra Vejle, hvor Arthur har været med til at starte Vejle Rideklub op. Han har hele sit liv sideløbende med sit virke som landmand og fåreklipper fungeret som rideinstruktør for Liselotte og mange andre springryttere.
Liselotte, der oprindeligt er skolelærer med speciale i idræt, har en lang og glorværdig karriere som springrytter bag sig med både en anden- og en tredjeplads i DM i starten af firserne, inden hun i 1984 blev danmarksmester med hesten Flux Toptani og har vundet DM for hold for både Boller Rideklub og Aulum Rideklub samt været placeret i nordisk mesterskab. I 12 år var hun tillige en del af det danske landshold. Hendes rytterkarriere har bragt hende og Arthur langt ud over Danmarks grænser med topheste som bl.a. Flux Toptani og Flammen, og de har i høj grad levet et liv i springsportens tegn.
Konkurrencesporten har fyldt meget, men det er den hjemlige og daglige træning, der har været omdrejningspunktet i deres liv med heste.
Verden rundt til hest
Parallelt med at drive forretning med salgsstald, uddannelse og kursusvirksomhed på Skjerk Nørgaard har Liselotte turneret som international springrytter med Arthur ved sin side igennem 80’erne og 90’erne, hvor de har deltaget i større stævner i det meste af Europa, herunder World Cup-kvalifikationen i Brøndby, hvor Nick Skelton vandt, og Liselotte blev femmer.
Nogle stævner husker man bedre end andre, og en af de særlige stævneoplevelser, som Liselotte og Arthur har taget med sig, er fra et stævne i Moskva i 1991. Topryttere fra Europa og Asien var inviteret til at konkurrere på lånte heste, og inden konkurrencerne blev de guidet rundt som turister i 3-4 dage.
– Vi skulle trække et par numre og fik så at vide, hvilke heste vi skulle ride på. Heldigvis blev jeg nr. 2 i den første klasse og vandt den anden, Moscow Ladies’ Cup. Om aftenen skulle jeg holde tale, og der valgte jeg at rose de russiske heste, som blev stillet til rådighed, fortæller Liselotte.
Det skulle vise sig at være en klog disposition, for året efter blev hun og Arthur inviteret over for at se på gode salgsheste. De købte 11 russiske heste og heriblandt to dejlige hingste, Bajmak og Reportage, hvoraf de solgte sidstnævnte til Paul Schockemöhle som springhest og avlshingst.
Den første amerikaner, Liselotte og Arthur handlede med, var OL-medaljevinderen Greg Best, og sidenhen har de solgt mange heste over Atlanten. Liselottes ridestil falder godt i amerikansk smag.
Fortalere for en lettere ridestil
90% af de heste, der bliver solgt fra Stald Skjerk Nørgaard, går til udlandet. De fleste går til USA, men også Schweiz, Norge, Mexico og andre europæiske lande er aftagere.
I mere end 30 år har de haft gode tyske forbindelser, som avlede talentfulde springheste og sendte dem til Aulum til videre uddannelse og salg, og heriblandt har der været flere kårede holstenerhingste.
Det glæder både Arthur og Liselotte, at ridningen generelt har ændret sig til en noget lettere stil, som de altid selv har været fortalere for. En stil, der måske kan betegnes som mere amerikansk og engelsk.
Parret underviser en del springryttere. Nogle kommer regelmæssigt for at få undervisning, andre kommer for at få hjælp med specifik problemløsning, mens nogle kommer for stævnetræning på græsbanen eller kommer med deres egen ridelærer for at få banetræning.
– Det er ikke gammeldags, tung ridning, man lærer her. Vi lærer ikke rytterne hele tiden at ride tilbage eller fastholde hesten i en ramme. Det er ikke godt for uddannelsen af de unge springheste, mener Arthur.
– Hestene skal lære at bære sig selv og gå i selvbalance, fastslår Arthur og tilføjer, at samling sker bagi, og ikke foran.