Britt Carlsen
Elite- og talentchef Bo K. Møller, der har tilbragt det meste af sit voksenliv efter uddannelse som berider, i udlandet. Han er selv international springrytter, og de erfaringer han har opnået, og hans åbenhed og villighed til at tale med og lytte til sine rytterkolleger, har skabt grundlaget for en ny, og forholdsvis enkel plan for dansk springsport.
Med OL i 2024 som det ultimative mål for det danske landshold, er der opsat delmål på vejen, der omfatter deltagelse ved EM og VM, oprykning til første division med mere. Alt sammen som et led i, at få skabt et konkurrencedygtigt landshold. - Vi er nødt til at have en plan for at kunne nå et mål, og vi har sat det højeste mål, man overhovedet kan opnå - hold ved OL, indleder Bo K. Møller vores samtale ved DM-stævnet hos Absolute Horses.
For at nå målet kræver det mere end en indsats fra ryttere, trænere og forbund, der skal skrues på andre parametre, understreger Bo. Efter DM tager Bo kontakt til nogle af de ekvipager, som er interessante i holdsammenhæng. Og herefter bliver der lavet en longlist frem mod EM i Rotterdam i 2019.
- Vi skal give hånd på, og se hinanden i øjnene og være enige om, at hesten skal forblive hos rytteren frem til efter EM næste år. Det har vi brug for, for at få resultater i anden division og ved EM, og listen kommer til at omfatte 12-15 ekvipager, forklarer Bo.
Sportsplan for seniorerne
En væsentlig del af vejen mod målet er udarbejdelse af en sportsplan for seniorerne, som det er kendt fra junior- og ungrytterne, samt i dressursporten. Der bliver i planen sat fokus på samlinger, vigtige stævner, code of conduct mv. Bo sætter også fokus på, at de bedste ryttere, såfremt alt passer og hestene er sunde, er tilstede ved de store, internationale stævner på dansk grund. - Fra top 20 skulle vi gerne se ihvertfald top 15, hvilket er vigtigt, når vi nu oplever, at stævnerne bliver vist på Eurosport og andre kanaler, understreger Bo.
Fundamentet danner grundlaget
Under målsætninger og sportplanen ligger et grundlag, som kommer til at influere ikke alene på rytterne på longlisten, men det er et grundlag og en plan, som rækker helt ned i elevskolen.
Der skal laves en god stævneplanlægning, så de gode hjemlige stævner ikke falder sammen med internationale stævner med Nations Cup. I det hele taget skal stævneplanen gåes efter i sømmene, og måske, bemærker Bo, skal vi tilbage til at lave få men meget gode elitestævner samt lands- og distriktsstævner.
- Danske rytter skal kunne lave deres internationale heste i Danmark, det er alt for dyrt, at lave de internationale heste i udlandet.
- Vi vil gerne have, at der bliver redet mere efter stil i de mindre klasser, så vi får uddannet vores springryttere bedre, og dermed får vi også bedre heste. Også banebygningen bliver der fokus på, der skal bygges efter nutidens krav, hvor afstande, tidspres mv. er en del af sværhedsgraden.
Trænerlicens og fokus på elevskolen
- Vi har stor interesse i at få mange veluddannede beridere og trænere, og så er det vigtigt, at de, der har ansvaret for elevskolerne rundt omkring bliver klædt bedre på til at løfte opgaven. Det giver rytterne en bedre start, og derfor er underviserne i elevskolen en meget vigtig del af det hele, og vi vil meget gerne gøre noget for dem, understreger Bo, som gerne ser det forslag omkring trænerlicens, der blev fremlagt ved DRFs repræsentantskabsmøde bliver til en realitet.
- Vi har gode instruktører, og vi skal have større fokus på berideruddannelsen. Bag de bedste dressurryttere, så mange veluddannede beridere, mens det i springning ikke er så udbredt. Og de trænere og beridere vil vi også gerne hjælp med ekstra kurser mv., forklarer Bo
Det skal være godt at være hesteejer
Bo forklarer, at der også skal større fokus på opdrættere og hesteejere. De er en meget væsentlig del af sporten, og i dag bliver de lidt oversete. Såfremt OL-plan 2024 skal kunne realiseres kræver det et godt samspil med hesteejere og sponsorer.
- Vi har lavet en arbejdsgruppe, som skal have fokus på dette fundament under planen.
Gruppen består af Jacob Gulmann, Jacob Leth, Søren Møller Rohde og Kim Kristensen, samt naturligvis Bo K. Møller. Hver især har ansvaret for et område af fundamentet, og de kommende måneder skal bruges på at få nogle ting på plads, således, at der i januar 2019 kan inviteres til en "springkongres", med deltagelse af ryttere, officials, banebyggere mv.
- Jeg vil præsentere planen på kongressen, og så kan vi herefter dele os i arbejdsgrupper og brainstorme, forklarer Bo. Vi er et lille land, vi er tæt på hinanden, vi kan hurtigt kommunikere noget ud, så det er en fordel.
- Der er lang vej, men jeg tror på det - det er det her, vi går efter! Og de som bakker op omkring planen og målsætningen, ryttere som konstruktivt vil være med, som forpligter sig, vil også få nogle fordele i forhold til pladser ved internationale stævner mv. slutter Bo K. Møller.