Snart starter flåtsæsonen

13-04-2023 06:54

Annika Knudsen Lorentsen

Inden længe starter flåtsæsonen i Danmark, og når man rider en tur ud i den danske natur kan man risikere at støde på de små dyr. Det er vigtigt at være opmærksom på at fjerne dem både fra sig selv og hesten, da de kan overføre sygdomme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når man rider på tur, kan man let risikere, at man deler naturen med flåter, som gerne vil bide sig fast på huden. Når flåterne bider sig fast, er der risiko for, at de kan overføre smitsomme sygdomme. Det betyder dog ikke, at du skal være nervøs for at ride en tur i skoven, men du bør være opmærksom på at fjerne flåterne på både dig selv og hesten.

Det er primært i sommerhalvåret, at man støder på flåterne, og primært når man færdes i områder med høj bevoksning, som i skoven eller på marken. Flåter kan ikke flyve eller springe, men de kravler op på f.eks. græsstrå, og derefter lader de sig dumpe ned, når et menneske eller dyr passerer.

Beskyt dig selv
Den bedste beskyttelse mod flåter er god påklædning. Lukkede sko, lange ærmer og bukser, som er stoppet ned i strømperne. Nogle gange kan det være for varmt at have lange ærmer og bukser, og der er det altså ekstra vigtigt, at du tjekker for flåter regelmæssigt. Finder man en flåt, er det vigtigt at fjerne den med det samme, og det kan gøres med en flåttang eller en pincet. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Flåter bærer ofte sygdomme
Flåterne i sig selv er ikke farlige, men de bærer ofte på sygdomme, som spreder sig når de bider. Den mest kendte er borrelia, som er en potentielt alvorlig sygdom, som heldigvis kræver, at flåten skal sidde på kroppen i længere tid. Typisk mere end 24 timer. Borrelia kan behandles med antibiotika. 

En mere sjælden og mindre kendt sygdom, som flåter kan overfører, er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE). Denne sygdom kan overføres med få minutters kontakt, og sygdommen, som heldigvis kun sjældent udvikler sig alvorligt, kan ikke behandles. Der findes til gengæld en forebyggende vaccine. 

TBE er sjælden i Danmark, og de fleste tilfælde har man fundet på Bornholm, men der er også set tilfælde i blandt andet Nordsjælland. Statens Serum Institut vurderer, at det er sandsynligt, at der opstår flere risikoområder i takt med klimaforandringerne. I landene omkring os har flåter med TBE spredt sig markant de seneste år, og Sverige har op mod 400 tilfælde om året.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen