Rekord: Femte, britiske OL-holdguldmedalje i military

29-07-2024 14:19

Trine Askjær-Jørgensen

Igen i dag opdaterer vi løbende fra OL i military, hvor det er blevet tid til den afgørende ridebanespringning. Så kan du holde dig opdateret på, hvordan det går de bedste ryttere og ikke mindst Peter Flarup

Copyright Ridehesten.com
Peter Flarup og Fascination. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

I dag er den første ridesportsdisciplin ved OL i Paris, nemlig military, nået til den tredje og sidste del, ridebanenspringningen, som afgør både den individuelle og holdkonkurrencen. I alt 58 ekvipager skal igennem springbanen i den imponerende arena ved Versailles.

For garvede springryttere lyder banens 125 centimeters højde måske ikke af meget, men det er vigtigt at huske på, at militaryhestene har konkurreret de sidste to dage; først i dressur og derefter på den krævende terrænbane. Læs mere om gårsdagens terrænspringning.

Først på banen i dag er de ti individuelle ryttere, som ikke er en del af et hold, men repræsenterer deres land som de eneste og efter de sidste to dage er gået videre hertil. Senere er det så rytterne, der er en del af et hold; enten starter kun for deres hold eller både individuelt og for hold.

Opdateret kl. 11.48

Som femte ekvipage og som eneste danske repræsentant kom Peter Flarup og Fascination e. Favorit Ask/ Lando (opdr. Jørn-Ove Jørgensen) på banen. Parret kom virkelig flot fra start, og den 13-årige DV-vallak så frisk og velspringende ud. De satte et fint tempo for dagen og kom fejlfrit over de første mange forhindringer, heriblandt den krævende trekombination. Desværre fik ekvipagen to nedrivninger på den sidste linje; på oxeren ind i tokombinationen og på den sidste lodret. Det gav 8 fejl pga. nedrivningerne og en lille tidsfejl på 1,60, hvilket giver Peter sammenlagt 75,60 strafpoint.

Copyright Ridehesten.com
Dansk opbakning til Flarup og Fascination. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Tyske Christoph Wahler faldt i går af Carjatan S e. Clearway i terrænet, og der kunne Tyskland egentlig godt have valgt at skifte deres reserve ind på holdet, men de har valgt at beholde Wahler, hvilket giver dem 200 strafpoint og placerer dem i en vanskelig situation ift. holdkonkurrencen. Efter den flotte runde ekvipagen havde, hvor de som de første red fejlfrit og indenfor tiden på springbanen, forstår man dog godt, at de valgte at beholde parret på holdet og give dem oprejsning fra i går.

Copyright Ridehesten.com
Christoph Wahler og Carjatan S. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 12.41

Franske Nicolas Touzaint kom ind med en frisk og glad hest, så det ud til. Diabolo Menthe e. Scarface de Mars bukkede lidt til at starte med og demonstrerede overskud. Nicolas galoperede godt til imellem forhindringerne, og det blev heller ikke et problem at nå tiden. Desværre fik parret to nedrivninger bl.a. på den øverste, hvide planke på den sidste lodret, som har voldet mange af ekvipagerne problemer. Med 8 fejl tilføjet ligger de nu på en foreløbig andenplads med 38,40 strafpoint.

Copyright Ridehesten.com
Nicolas Touzaint og Diabolo Menthe. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Britiske Rosalind Canter, der er verdensranglistens nr. 1, og Lordships Graffalo e. Birkhof's Grafenstolz fulgte lige efter. Parret fik 15 strafpoint i terrænet i går, hvilket betød, at briterne pludselig ikke havde så meget luft ned til andenpladsen. De kom dog flot rundt på springbanen; indenfor tiden og med en enkelt nedrivning. Det giver dem 42,40 strafpoint og en foreløbig fjerdeplads.

Copyright Ridehesten.com
Rosalind Canter og Lordships Graffalo. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Australske Shane Rose, der med Virgil e. Vivant fik ganske lidt strafpoint i terrænet, kom flot rundt på springbanen i dag, hvor det blev til en enkelt nedrivning og en lille tidsfejl. Det giver dem sammenlagt 41,80 strafpoint og en foreløbig tredjeplads.

Copyright Ridehesten.com
Shane Rose og Virgil. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Tyske Julia Krajewski, der er forsvarende individuel, olympisk mester fra OL i Tokyo, og den 10-årige holstenervallak Nickel e. Numero Uno så skarpe ud på springbanen i dag. Her er der tale om én af de heste, der har en rigtig god galop. Vallakken var virkelig godt springende og kom med sådan en lethed og ynde over alle forhindringer. Det blev til en lillebitte tidsfejl, men ellers fejlfrit på den svære bane, hvilket giver dem sammenlagt 32,10 og en føring.

Amerikanske Elisabeth Halliday og Nutcracker e. Tolan R red fejlfrit på banen med kun en lille tidsfejl. Det giver dem en foreløbig andenplads med sammenlagt 34,80 strafpoint, mens new zealandske Clarke Johnstone med Menlo Park e. Berlin kom lige efter på 34,90 strafpoint efter en enkelt nedrivning og en lille tidsfejl.

Franske Karim Florent Laghouag med Triton Fontaine e. Gentleman IV fik en enkelt nedrivning, men holdt sig indenfor tiden. Det er ikke den størst springende eller galoperende hest, men den springer superfint og kom godt rundt på banen. Parret ligger nu på en foreløbig sjetteplads.

Opdateret kl. 13.22

Britiske Tom McEwen er en fantastisk springrytter, der rider virkelig klogt på banen. Det viste han også i går, hvor han red fejlfrit i terrænet – og så har han en rigtig god hest i JL Dublin e. Diarado. Parret fik redet et godt tempo i galoppen og kom så flot og fuldstændig fejlfrit igennem springbanen. Nul fejl er lig med strafpoint på 25,80 og en foreløbig tredjeplads til dem.

Copyright Ridehesten.com
Tom McEwen og JL Dublin. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Australske Christopher Burton og Shadow Man e. Fidjy of Colors, der absolut også har været nogen, man skulle holde øje med ved dette stævne red med stor lethed, overskud og energi. Sammen med den røde vallak så han fuldstændig overlegen ud i dag. De kom igennem uden nedrivninger og kun med en lille tidsfejl, hvilket giver dem 22,40 strafpoint og en foreløbig andenplads.

Copyright Ridehesten.com
Christopher Burton og Shadow Man. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Der var ingen tvivl om, at tyske Michael Jung gjorde sig umage på springbanen i dag. Efter terrænet, hvor han og Chipmunk FRH e. Contendro I red fejlfrit, lå ekvipagen suverænt i front, fordi de også i lørdags havde leveret en pragtpræstation i dressuren. Det så ud til, at Chipmunk havde god energi, og der var helt stille på stadion, mens parret kom fejlfrit over den ene forhindring efter den anden. En enkelt nedrivning blev det dog til, men indenfor tiden. Sammenlagt med de 17,80 strafpoint for dressuren går Jung sikkert i front med kun 21,80 strafpoint.

Copyright Ridehesten.com
Michael Jung og Chipmunk FRH. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 14.19

De to japanske ryttere Yoshiaki Oiwa med MGH Grafton Street e. Obos Quality og Kazuma Tomoto med Vince de la Vigne e. Esterel des Bois gjorde også rigtig god figur på springbanen. Med henholdsvis 25,90 og 27,40 strafpoint placerer de sig som nr. 5 og 7 og sikrer Japan holdbronzemedaljen.

Schweiziske Felix Vogg og Dao de l’Ocean e. Kannan klemte sig lige indimellem de to japanere på sjettepladsen. De gennemførte banen med en enkelt nedrivning og indenfor tiden, hvilket giver dem 26,10 strafpoint.

Copyright Ridehesten.com
Yoshiaki Oiwa med MGH Grafton Street. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Så blev det rigtig spændende, da franske Stephane Landois med Chaman Dumontceau e. Top Berlin du Temple kom på banen, for som den sidste franske ekvipage var de nemlig afgørende for, hvilken holdmedalje Frankrig skulle have. Parret kom superflot rundt på den svære bane med bare en enkelt nedrivning og en lille tidsfejl, hvilket var nok til at sikre holdsølvet.

Sidste ekvipage var britiske Laura Collett og London e. Landos, og så meget luft, som et britiske hold havde ned til andenpladsen, skulle de virkelig lave rav i den, hvis Storbritannien skulle miste holdguldet. Det gjorde de selvfølgelig ikke. Allerede lørdag demonstrerede parret, hvor højt et niveau de rider på, da de satte olympiske rekord i dressur, men i terrænet og på springbanen er Laura og den 15-årige holstenervallak altså heller ikke til at tage fejl af. London har en rigtig god, smidig galop, og så springer han forsigtigt. Efter en flot og fejlfri rundt blev det til en enkelt nedrivning på den allersidste, vanskelige forhindring samt en lille tidsfejl. Resultatet sikrede briterne holdguldet ganske overbevisende, mens Laura Collett individuelt placerer sig som nr. 3 med 23,10 strafpoint – efter Michael Jung og Christopher Burton, så der skal rides til i den individuelle konkurrence.

– I den første runde viste tiden sig at være enormt svær at nå. Det var en spændende faktor, som banebyggeren havde lagt ind. Banen var også teknisk svær med f.eks. den sidste, hvide planke, der voldte en masse problemer, fortæller vores OL-militaryekspert Jakob Binder Struck og fortsætter:

– Men det var helt sikkert de rigtige, der tog holdguldet. Det er fuldstændig vanvittigt af briterne med sådan en præstation her. De har bare været overlegne fra start til slut, udover lige Ros Canters lille fejl i terrænet. Det er et fantastisk resultat, og så med franskmændene, der vinder sølv på hjemmebane, og Japan, der var lidt en ”dark horse”. De fik kæmpet sig op igen, selvom en af deres heste røg ud i vettjekket. Det var supersejt.

Klassens start- og resultatliste.

Fakta
Resultat af holdkonkurrencen ved OL i military
  1. GULD: Storbritannien – 91,30 strafpoint
  2. SØLV: Frankrig – 103,60 strafpoint
  3. BRONZE: Japan – 115,80 strafpoint
  4. Belgien – 123,40 strafpoint
  5. Schweiz –  128,40 strafpoint
Copyright Ridehesten.com
Frankrig, Storbritannien og Japan på podiet. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Fakta
Fakta om Jakob Binder Struck
  • Professionel militaryrytter
  • Har tidligere været ansat hos Katrinelund på Mors, hos Dirk Schrade Eventing i Tysklandog har siden 2022 været selvstændig
  • Er søn af elitesportschef i dressur, Anne-Mette Binder og Christian Struck, der tidligere harværet holdkaptajn for militaryseniorlandsholdet
Copyright Ridehesten.com
Jakob Binder Struck da han vandt DM i 2018.Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner