Pas på med vindue til venstre

07-06-2023 18:56

Trine Askjær-Jørgensen

Har du allerede, eller har du planer om at købe en lille hestebil til at transportere dine heste i, så skal du være opmærksom på, at et vindue i venstre side kan være problematisk

Copyright Ridehesten.com
Vindue i højre side af hestebilen må man gerne have, men et i venstre side af lastrummet kan blive dyrt. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vidste du, at et vindue i venstre side af din hestebil kan blive en dyr fornøjelse, hvis det er en, du kører med på almindeligt bilkørekort, og du ikke har betalt 50% i afgift?

– SKAT indførte for efterhånden en del år siden, at hvis der er vindue i venstre side af "varerummet", så er det en 50%-afgift i stedet for en stykafgift på 30%. Det opdagede vi på den hårde måde, fordi da jeg kørte den første hestebil ind til SKAT, så sagde de, at den kostede 179.000 i afgift i stedet for 56.800. Det var alene, fordi den havde vindue i lastrummet, fortæller Martin Poulsen fra Poulsen Horsetrucks og fortsætter: – Vi tog øjeblikkeligt fat på problemet sammen med bl.a. Bent Neergaard, og vi havde møde med Fødevarestyrelsen, hvor vi sagde til dem, at det jo ikke har noget at gøre med et lastrum. At have et vindue handler om dyrevelfærd; der er luft og lys til hestene. Det eneste vi fik ud af det var, at de sagde, at så må folk betale, hvis de vil have mere dyrevelfærd.

Selvom det er mange år siden, reglen blev indført, så er det noget, der fylder meget ude på vejene. De sidste par år har politiet haft travlt med at kontrollere både store og små hestebiler. Derfor kan det godt betale sig at have styr på reglerne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– De kan stoppe bilen og give en ekstraafgift og bøde med det samme, hvis den har vindue i venstre side. Det må den gerne have, hvis den er tungere end 3500 kg, så du kører med den på stort kørekort, men er den derunder, og du kører på almindeligt bilkørekort, så kan du få problemer, forklarer Martin Poulsen.

Hestebiler, der vejer max 3500 kg, må man køre med på almindeligt bil kørekort, og det er disse, der ikke må have et vindue i venstre side. Har de det, går afgiften fra at være en stykafgift på 30% til 50%, og den forskel kan være rigtig dyr.

Det vil højest sandsynligt ikke blive opdaget/bemærket i synshallen, fordi synsmandens opgave er at tjekke, at bilen er lovlig til at køre. Derfor vil det først være, hvis SKAT kontrollerer, at fælden kan klappe.

Copyright Ridehesten.com
Martin Poulsen fra Poulsen Horsetrucks. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev