Minister præsenterer 11 konkrete tiltag

11-04-2025 12:20

Fødevareminister Jacob Jensen vil styrke hestevelfærd med 11 nye tiltag. Dansk Ride Forbund bakker op, men er bekymrede for danske særregler, der kan skade sporten internationalt

Copyright Ridehesten.com
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er kommet med 11 konkrete tiltag for at styrke hestevelfærden. Foto: Ridehesten.com

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har i dag præsenteret et nyt udspil med 11 konkrete tiltag, der skal styrke hestevelfærden i dansk ridesport. Blandt forslagene er et delvist forbud mod kandar og krav om certificering for anvendelse af bestemte redskaber. 

Vi har set en stribe eksempler på, at heste i sport ikke har været behandlet godt nok. Det ligger mig meget på sinde, at dyrevelfærden kommer forud for jagten på medaljer, udtaler Jacob Jensen til DR

Tiltagene kommer i kølvandet på flere højprofilerede sager om dårlig behandling af heste i især dressursporten. Ministerens udspil omfatter blandt andet et forbud mod brug af kandar for uerfarne ryttere. Samtidig forslås det, at ryttere, der ønsker at benytte kandar, skal gennemføre en særlig uddannelse. 

Hvis man er uerfaren rytter, kan man ikke bruge kandarbid. Man skal have noget uddannelse om, hvordan det påvirker hestens velfærd, inden man kan bruge kandarbid, forklarer ministeren. 

Copyright Ridehesten.com
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V). Foto: Pressefoto/ Steen Brogaard
Fakta
De 11 konkrete tiltag

Minister Jacob Jensen (V) præsenterer i alt 11 tiltag til løft af dyrevelfærden for heste i sport:

  1. Krav om uddannelse af den ansvarlige for erhvervsmæssigt hold af heste og af medarbejdere i virksomheder med hest
  2. Skærpede regler for brug af tungebånd, sporer og pisk samt visse bidtyper, herunder kandarbid
  3. Grænse for hvor stramt et såkaldt næsebånd må være
  4. Begrænsning af øvelser (ryttere må ikke træne heste i øvelser, de ikke er fysisk eller mentalt egnede til. I forlængelse heraf overvejes eksempelvis forbud mod hyperfleksion)
  5. Krav om at træne heste efter principper, der ikke tilsidesætter deres velfærd
  6. Præstationspåvirkende behandling skal være ophørt inden konkurrencedeltagelse
  7. Forbud mod deltagelse i konkurrencer efter bestemte kirurgiske indgreb
  8. Registrering og kontrol af medicinering og kirurgiske indgreb
  9. Danmark skal vise vejen og opfordre andre lande til at indføre samme krav
  10. Adgang til fold og opfyldelse af adfærdsbehov
  11. Uvildig undersøgelse af diverse bidtyper

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 

Fold up

Certificering i stedet for forbud
Forud for præsentationen har der været betydelig debat i branchen, hvor flere frygtede et totalt forbud mod brugen af visse bid - herunder bid med udveksling. Flere OL-ryttere har taget del i debatten, hvor blandt andet Daniel Bachmann Andersen og Cathrine Laudrup-Dufour tidligere har udtalt, at et totalforbud ikke er vejen frem. Det Dyreetiske Råd har derimod opfordret ministeren til at forbyde kandar, men et totalforbud er dog ikke blevet til virkelighed. 

Minister Jacob Jensen har i hele processen i udarbejdelsen af udspillet lyttet til både ryttere og resten af interessenternes holdning: 

Jeg har i de snakke og mange møder forud for det her udspil lyttet mig til, at der godt kan bruges bid på en god og fornuftig måde, så hestens velfærd er intakt. Men det kræver også, at man har forstand på at bruge de forskellige redskaber, udtaler Jacob Jensen. 

De 11 konkrete tiltag er ifølge ministeren kun begyndelsen, og han vil nu gå i tæt dialog med branchen for at sikre, at reguleringen rent faktisk fungerer i praksis: 

Nu går vi i dialog med erhvervet om, hvordan det konkret skal udmøntes. Der er mange af de her ting, der kræver en nærmere detailregulering i forhold til, om man eksempelvis er erfaren og uerfaren, lyder det fra Jacob Jensen. 

Copyright Ridehesten.com
Cathrine Laudrup-Dufour (tv.) og Daniel Bachmann Andersen (mf.) har taget del i debatten. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø

Dansk Ride Forbund anerkender udmeldingen
Dansk Ride Forbund har efter ministerens udmelding reageret på udspillet og udtrykker opbakning til ønsket om styrket hestevelfærd. Forbundet anerkender udspillet som et vigtigt skridt og lægger vægt på, at fokus bør være på uddannelse og kompetenceudvikling frem for forbud alene. 

Dansk Ride Forbund anerkender fødevareministerens initiativ til at styrke dyrevelfærden på tværs af hele hestesektoren. Det vidner om et reelt ønske om at sætte hestevelfærd højt på den nationale dagsorden, lyder det i den officielle udmelding fra DRF

DRF har allerede igangsat en række initiativer - blandt andet nye kompetenceforløb i hestevelfærd, opdateret elevskolekoncept og et nyt bedømmelsessystem, hvor korrekt, harmonisk ridning og færre tilfælde af konfliktadfærd er i fokus. 

Forbundet bakker desuden op om yderligere forskning i brugen af forskellige bidtyper og fremhæver vigtigheden af, at dette sker på et uvildigt og internationalt anerkendt grundlag: 

Da det er et internationalt tema, er det afgørende, at forskningen tilrettelægges som et uvildigt forløb med høj faglig kvalitet og blik for international skalerbarhed og anerkendelse, understreger DRF. 

Samtidig advarer forbundet mod nationale særregler, der kan svække Danmarks position i den globale ridesport: 

Vi er bekymrede for, at vi, hvis Danmark ikke længere kan deltage i internationale sammenhænge, mister den indflydelse, der netop gør det muligt at skabe reelle forbedringer for heste, også uden for Danmarks grænser

Dansk Ride Forbund vil fortsat bidrage konstruktivt til det videre arbejde med ministerens udspil med det afgørende fokus på, at alle kommende tiltag udvikles i tæt dialog og med respekt for den internationale kontekst, som dansk ridesport er en integreret del af, meddeler DRF. 

Copyright Ridehesten.com
Indtil videre bliver det ikke et forbud mod kandarbid, men kravet om uddannelse. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Kimi Gerd Nielsen byder tiltagene velkommen
Formand for Dansk Ride Forbund, Kimi Gerd Nielsen er ligeledes stået frem og udtaler, at Dansk Ride Forbund byder ministerens nye initiativer velkomne: 

– Jeg synes, at i den dialog vi har haft med ministeren, har det været tydeligt, at han kerer sig om, at vi får strammet op på hestevelfærden. Det er noget af det, vi har stor fokus på. Vi vil rigtig gerne god hestevelfærd, og vi vil gerne, at der er faglighed indover. Så jeg synes faktisk, at det er rigtig fint, at han nu kommer med et udspil, udtaler Kimi Gerd Nielsen i et interview til DR

Formanden for Det Dyreetiske Råd, Bengt Holst har også taget aktiv del i debatten om tiltagene, hvor også Det Dyreetiske Råd byder de konkrete tiltag velkomne: 

Jeg synes, det er godt. Det er meget positivt, og det går helt sikkert i den positive retning, siger Bengt Holst til DR

Dog ærgrer det formanden i Det Dyreetiske Råd, at Jacob Jensen ikke indfører et totalforbud mod kandarbid, men i stedet kræver relevant uddannelse inden ryttere benytter sig af bidet: 

Vi ville helst have haft et totalt forbud, for ved kandarbiddet er der risikoen for, at det skader hesten. Det giver problemer, siger Bengt Holst til DR. 

Copyright Ridehesten.com
Formand for Dansk Ride Forbund, Kimi Gerd Nielsen. Foto: Ridehesten.com/ Anna Pørtner

Et skridt mod forandring
Fødevareministerens udspil markerer et væsentligt skridt i en debat, der længe har bølget mellem sportens aktører, fagfolk og dyreetikere. Med konkrete forslag, der balancerer krav om uddannelse og regulering med ønsket om fortsat international deltagelse, forsøger regeringen at finde en vej frem, der både tilgodeser hestens velfærd og den høje faglighed i sporten. 

Mens nogle gerne havde set endnu skrappere regler, og andre frygtede et reguleringspres, synes enighed at være opnået om én ting: Hestevelfærden skal styrkes, og det kræver både viden, samarbejde og viljen til at ændre i praksis. 

Kilder: DR.dk og Dansk Ride Forbund

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner