Minister vil sætte ind på lovgivning

27-02-2025 12:14

Fødevareminister Jacob Jensen (V) vil skærpe straffen for dyremishandling og overvejer et forbud mod omdiskuterede træningsmetoder i dressursporten. Dressurrytter Daniel Bachmann Andersen mener dog, at forbud ikke er vejen frem, men at bedre uddannelse af ryttere er nødvendig

Copyright Ridehesten.com
Fremover kan der komme skærpede straffe for overtrædelse af dyremishandling. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø

Efter en række uhensigtsmæssige hændelser i dansk ridesport, er dyrevelfærden kommet i fokus mere end nogensinde før, og derfor melder fødevareminister Jacob Jensen sig klar til at skærpe lovgivningen. Efter anbefalinger fra en arbejdsgruppe vil ministeren arbejde på at skærpe straffen for dyremishandling, og han udelukker ikke et forbud mod omdiskuterede træningsmetoder og udstyr, det skriver DR

En arbejdsgruppe nedsat af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri anbefaler, at straffen for dyremishandling skal fordobles i de groveste tilfælde. Det er en anbefaling, som Jacob Jensen ser positivt på: 

Jeg har jo sagt, at jeg konkret ønsker fordobling af straffene inden for de groveste overtrædelser af dyrevelfærdsloven, og det giver anbefalingerne rum for, at man vil kunne, siger Jacob Jensen til DR

Arbejdsgruppen anbefaler også skærpede bødestraffe for gentagne tilfælde af uforsvarlig behandling af dyr. Ministeren understreger, at han vil komme med et samlet udspil for en overskuelig fremtid: 

Jeg vil på baggrund af de tilbagemeldinger jeg får fra de politiske partier ovenpå den her gennemgang, og selvfølgelig også mine egne forslag, lave et samlet udspil med forskellige tiltag, og så skal det drøftes i aftalekredsen, siger han. 

Muligt forbud mod udstyr og træningsmetoder
Ministerens udmelding kommer i kølvandet på flere sager om mishandling af hestene i dansk dressur. Ministeren holder døren åben for et eventuelt forbud mod omdiskuteret udstyr, som f.eks. kandar. I december modtog han et åbent brev fra Det Dyreetiske Råd, der anbefalede et forbud mod kandar, fordi det ifølge rådet indebærer en væsentlig risiko for afklemning af blodforsyning til hestens tunge. Jacob Jensen afventer dog en vurdering fra Fødevarestyrelsen:

Jeg udelukker ikke noget overhovedet. Jeg afventer, at de anbefalinger kommer igennem Fødevarestyrelsens faglige vurdering, og så tager jeg en politisk stillingstagen til, hvad der skal ske, siger ministeren. 

Copyright Ridehesten.com
Fødevareminister Jacob Jensen. Foto: Pressefoto/ Steen Brogaard

Daniel Bachmann Andersen: Forbud er ikke vejen frem
Forslaget om et forbud mod kandar møder modstand fra OL-medaljevinder Daniel Bachmann Andersen. Han erkender, at kandar kan være skadeligt, men mener ikke, at et forbud er løsningen: 

Det kan være skadeligt, men det kan en almindelig trense også. Det kan en bidløs trense også. Det kan ødelægge næseryggen på hesten, hvis rytteren sidder og rykker i den, siger han til DR

Han mener, at korrekt brug af kandar kan have en positiv effekt på hesten: 

At forbyde kandar vil ikke gøre nogen forskel. Nogle heste trives med kandar. 80 procent af mine heste i hele min karriere har haft det bedre på kandar. Men jeg har også sat mig ind i, hvordan man rider med kandar, og hvordan ens hånd bedst muligt fungerer, så man ikke kommer til at trække for hårdt i tøjlen, siger han. 

I stedet for et forbud mener han, at der bør være bedre uddannelse i korrekt brug af udstyret og ridningen af hestene: 

Alt kan være skadeligt for en hest, hvis man gør det forkert. Og det er derfor, jeg synes, at vi skal uddanne alle, der har med heste at gøre, endnu bedre til at gøre det så forsvarligt for hestevelfærden som muligt. Det er der, den ligger, i stedet for at forbyde ting, siger Bachmann. 

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen mener ikke, at et forbud er vejen frem. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø

En vigtig debat i ridesporten
Jacob Jensen understreger, at målet ikke er at ødelægge sporten, men at skabe klare rammer for, hvad der er acceptabelt: 

Vi kan glæde os over, at der kommer OL-medaljer til Danmark. Men det må ikke ske på bekostning af dyrenes velfærd. Derfor kommer vi som en del af det her til at se på, om vi kan lave mere retningsgivende regler, når man har med heste i sport at gøre, siger ministeren. 

Med de skærpede krav til dyrevelfærd i ridesporten, kan der være lovgivninger på vej, og debatten om udstyr og træningsmetoder ser ud til at fortsætte lidt endnu, inden minister Jacob Jensen tager en politisk stilling til, hvad der fremadrettet skal ske. Der er dog ingen tvivl om, at ministeren åbner op for, at strengere og klarere regler for, hvad rytterne må og ikke må, kan være på vej. 

Kilde: DR.dk

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner