Ryttervægt og hestevelfærd

25-01-2020 14:17

Britt Carlsen

Hvad er værst for heste: En tung rytter eller dårlig balance og rideteknik? Et spændende emne på dagens Hestekongres var fokus på rytterens vægt efter et nyt dansk forsøg

Copyright Ridehesten.com
Lektor Janne Winther Christensen og fagdyrlæge Mette Uldahl (tv). Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Lektor Janne Winther Christensen og fagdyrlæge Mette Uldahl fortalte på Hestekongressen om deres forsøg med 20 heste og ponyer, hvor rytterne red deres heste med vægtvest. 
Der blev taget spytprøve af hestene, de gennemgik en klinisk undersøgelse, hesten fik påsat pulsmåler og så kom de gennem en longetest. Desuden blev der lavet flere undersøgelser (målt, vejet og undersøgelse af gangartssymetri) og så blev der lavet ridetests. Rytteren blev undersøgt for konformation, mobilitet, vægt, balance statisk og balance & koordination. 
Der var forud for en forventning om, at hesten ville have forøget puls og forøget stressereaktion, hvis rytterne fik vægtvest påsat, men det var ikke tilfældet selvom rytteren tog 25% på. Og det interessante er også, at vægtforøgningen heller ikke ændrede på hestens gangartssymmetri. 

– Det er vigtigt at sige det handler også om disciplin og intensitet, det er en guideline, men det er ikke et mål, der kan gælde på alle niveauer, understregede forskerne. 

Det kan være svært at tale om rytterensvægt, og også om rytterens mobilitet. – Vi kan ikke bare lave et simpelt skema, og beslutte, at den lette rytter influere bedre på hesten end den tunge rytter, indledte Mette Uldahl sin del af forsøget, som undersøgte rytterens indflydelse på hesten set ud fra rytterens balance og teknik til hest. 
Lasse Kristensen havde lavet en rytter test i forhold til ryttersymmetri: vægtfordeling på højre og venstre ben (står på to badevægte), bækkenets bevægelsesramme på en fitnessbold og balance på samme. 

En simpel ryttertest med brug af to identiske badevægte kan bruges til at vise, hvordan rytteren er balanceret på hesten, viste forsøget. 

Nogle af de foreløbige analyser viser: Hvis en rytter har en nedsat evne til bevægelse af bækkenet på en gymnastikbold ses der øget puls og en øget grad af konfliktadfærd hos hesten under ridning, og har rytteren lav balanceevne på en fitnessbold, så ses der øget puls hos hesten under ridning. Den forøgede puls, som man jo ikke kunne finde hos hesten, når rytteren red med forøget vægt.

– Husk at kigge på hesten, og vurder hvordan den viser konfliktadfærd, sagde forskerne afslutningsvis. 

 

Læs meget mere om forsøget i magasinet Ridehestens februarnummer.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen