Hestevelfærd til debat på Hestekongres

25-01-2025 15:03

En interessant og oplysende paneldebat under Hestekongressen, som også gjorde det tydeligt, at branchen er bekymret for, at lovgivningen bliver hastet igennem

Copyright Ridehesten.com
Udenfor billedet Bengt Holst og fra højre Jan Pedersen, Kimi Nielsen, Steen Bo Larsen og Julie Fjeldborg. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd åbnede den faglige eftermiddag ved Landsudvalget for Hestes Hestekongres, med et indlæg som optakt til den efterfølgende paneldebat, hvor han selv sad i panelet sammen med Jan Pedersen, Dansk Varmblod, Kimi Nielsen, Dansk Ride Forbund, Steen Bo Larsen, Den Danske Dyrlægeforening og Julie Fjeldborg, Hestens Værn.

I 2020 besluttede Rådet at tage brug af heste i sport op, med fokus på dressur- og springsporten. Sportsheste kan være under pres som følge af sportslige ambitioner og økonomiske interesse, åbnede Bengt Holst.

Elitesporten har stor afsmittende effekt på breddesporten, og derfor har elitesporten et kæmpe ansvar for at gøre tingene korrekt, så de nye i sporten kan lære det korrekte og ikke unoderne, fortsatte han.

Vi har i Rådet ikke betragtet ridesporten som et problem, men det skal bare gøres ordentligt og på hestens præmisser. Og derfor har det været nødvendigt at diskutere igennem. Vi har ikke på noget tidspunkt haft til intention at få hestesporten forbudt, understregede han.

Rådet blev opdateret på deres viden i samarbejde med hestesportsorganisationerne, dyrlæger, forskere og aktører i hestesporten. Da de input var kommet blev emnet diskuteret i Rådet, og inden offentliggørelse blev rapporten faktatjekket af de personer, som havde været med til at klæde Rådet på til opgaven, fortalte Bengt Holst.

Når hesten ikke har det godt, kommunikerer den til os via sin adfærd, og kan vi ikke aflæse det, har vi et problem. Derfor skal der mere uddannelse til af de personer, som har ansvaret for hestene, lød det bl.a. da Bengt Holst gennemgik Rådets anbefalinger.

Der kommer optagelser ud fra opvarmningen, som giver et helt andet billede af det som foregår der, end det vi ser i konkurrence. Der skal være mere transparens i det vi gør, så har vi ikke et problem, bemærkede Bengt Holst.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Panelets deltagere kom derefter med en kort præsentation af deres holdning til brug af heste i sport.

Herefter stillede Chefkonsulent Jørgen Kold nogle spørgsmål til panelet til debat. De åbnede med at diskutere:

  • Uddannelse, hvad og hvor lang uddannelse skal der til på forskellige niveauer?
  • Doping, nuværende lovgivning og ændringer
  • Træning og brug af udstyr
  • Øvelser hestene ikke er egnet til (hyperflektion)

Det kom en god debat ud af dette, med gode input fra panelet, og enkelte spørgsmål fra salen. Det var tydeligt, gennem hele debatten, at branchen ikke er imod forandringer og ændringer, men at de ændringer skal være fagligt funderet. Og at man er bekymret for, at lovgivningen bliver hastet igennem, før der foreligger valid forskning, som kan bakke lovgivningen op.

Et af punkterne til debat blev brugen af kandar. Den ønsker Rådet skal forbydes. Her forklarede Dansk Ride Forbunds formand Kimi Nielsen, at brugen af kandar er frivillig i Danmark, men et forbud vil medføre, at de danske ryttere ikke kan deltage i internationale konkurrencer.

Vi vil, at hesten ikke lider overlast med det udstyr, vi bruger, men det kræver en god undersøgelse omkring kandar og blå tunger, inden der træffes en endelig beslutning, og FEI er i fuldgang med den undersøgelse, forklarede Kimi Nielsen.

Svaret på dette fra Bengt Holst var klart: – I må ændre lovgivningen i FEI, hvis I vil deltage internationalt. Vi kan ikke have en sport, hvor vi accepter, at blodforsyningen afsnøres fra tungen i en periode. Det er årsagen til, vi siger nej til kandar. Når selv de mest rutinerede ryttere rider heste med blå tunger, så er der noget galt.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner