Sidste chance for frivillig udelukkelse af konsum

03-01-2022 09:34

Christine Krogh Frausing
Skribent

Hvis du gerne vil udelukke din hest fra konsum, skal du huske at sende din hests pas ind til SEGES inden d. 28 januar, da det er sidste chance for, som hesteejer, at udelukke din hest

Copyright Ridehesten.com
Hastepasset skal sendes ind sammen med diverse andre dokumenter. Læs mere om det på SEGES hjemmeside. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter 28. januar er det ikke længere muligt at udelukke sin hest fra konsum på eget initiativ. Herefter kan den kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge som led i medicinsk behandling. 

At en hest har status som bestemt til konsum betyder ikke, at den skal slagtes, men at den kan slagtes. Hesteejeren bestemmer stadig selv, hvad der skal ske ved hestens død. Eksempelvis om hesten skal slagtes, aflives og begraves, kremeres eller afhentes af DAKA.

Indtil nu har hesteejere på eget initiativ kunnet udelukke deres hest fra konsum, men med den nye EU-dyresundhedslov, der trådte i kraft 21. april 2021, er muligheden for, hvordan heste udelukkes fra konsum ændret. Efter 28. januar 2022 kan heste kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge i forbindelse med medicinsk behandling. Den nye lov skal ensrette reglerne for alle landdyr og være med til at forebygge store sygdomsudbrud og spredning af sygdomme.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ingen nye regler for status som bestemt til konsum
Der er ingen ændrede regler for, hvilke krav man skal leve op til, når heste har status som bestemt til konsum. Da heste med status som bestemt til konsum kan slagtes, skal man fortsat overholde reglerne for foder- og fødevarehygiejne og for medicinhåndtering. Reglerne for foder- og fødevarehygiejne sikrer ordentlige hygiejneforhold og sporbarhed for det foder, som gives til dyrene. Det kan eksempelvis være i tilfælde af, at et parti kraftfoder tilbagekaldes. Derfor skal man føre fortegnelser over følgende:

  • Hvilket foder der er købt (navn og mængde)
  • Hvornår foderet er købt
  • Hvem foderet er købt af 

Foderfortegnelser kan både være kvitteringer, en notesbog eller et dokument på computeren. Fortegnelserne skal ikke indberettes til Fødevarestyrelsen men blot opbevares derhjemme. Læs mere om reglerne for foder-og fødevarehygiejne.

Heste udelukket fra konsum må ikke slagtes, og man skal derfor ikke overholde reglerne for foder- og fødevarehygiejne. Derudover må man selv efterbehandle hesten med medicin efter aftale med dyrlæge.

For langt de fleste vil hestepasset skulle sendes til SEGES Heste, med undtagelse af Dansk Islandskhesteforening, Dansk Galop og Dansk Travsports Centralforbund.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald