Er der hestevelfærd på din rideskole ?

13-09-2015 18:00

Anne-Sofie Schou Munk

Hvad skal man kigge efter når man vælger rideskole? Læs med her når Karina Mai Hansen fortæller gennem hesten Samson, hvad man skal se efter, ud fra hestens synspunkt

Copyright Ridehesten.com
Karina Mai Hansen på Adamslyst

Shyyyyy…  jeg er lige smuttet ud af rækken for at fortælle jer min historie. Jeg hedder Samson, er en Nordbakke, der har været rideskolehest i 15 år og jeg elsker det. 
Jeg har boet på Adamslyst Ridecenter i alle år. Her har jeg mine gode venner, som jeg går på fold med hver dag. Karina, der ejer stedet, siger, det er rigtig vigtigt, vi kommer på fold, så vi kan røre os frit, når vi nu altid opfører os så pænt med alle eleverne. Tja, indimellem når eleverne skal lære at ride, er de ikke så gode til at følge vores takt, og det kan være rigtig hårdt. Men vi ved også de bliver hurtig gode, og vi bærer jo ikke nag. Men på folden behøver vi ikke tage hensyn, der kan vi løbe lige så stærkt vi vil, og hoppe så højt vi kan. Og der efter er vi klar til eleverne. 
Vi er næsten altid glade og klar til nus, specielt hvis man har lidt forstand på, hvad vi godt kan li. Det skal eleverne have hjemme hos os, før de må være sammen med os i stalden og give os vores udstyr på. Karina siger nemlig, at hvis man vil være sammen med os, skal man vide, hvad der er vigtig for os, så vi ikke bliver bekymrede. Vi er nemlig meget følsomme og kan slet ikke forstå, hvis man er sur når man kommer i vores stald, og så kan vi godt blive kede af det. 
Når eleverne skal lære at ride, så får vi lov til at gå på række efter hinanden. Så kan eleverne lære vores takt, uden vi behøver at blive trukket. Det er nemlig ikke sjovt, med en der holder fast i en og ikke kan følge med os. Først når eleverne har lært vores takt i både skridt, trav og galop, går vi slet ikke på række mere. Det er rigtig spændende, for så skal vi være mere opmærksomme på vores ryttere. 
Her på Adamslyst har vi faste parter, der passer os ekstra, de vasker vores hove, haler, muger ud og ordner alt vores udstyr. 
Når vi er færdige med holdene kommer vi tilbage i vores bokse, hvor der altid er hø, halm og fuldfoder. 
Livet som rideskolehest her er, hvad jeg kalder hestevelfærd.

Rideskoleheste har krav på, at være blandt de mest elskede og godt behandlede heste. Tænk, hvad de hjælper os med, ikke fordi de bliver tvunget, men fordi de bare gerne vil gøre os glade. 
De står tålmodigt og finder sig i, at man skal lære at være sammen med dem i stalden. De finder sig i, man skal lære at give dem udstyr på, og de finder sig også i, man skal lære at ride. Prisen for dette kan være udstyr der sidder forkert, bump i ryggen, ryk i munden, eller urolig opførsel i stalden. Ingen af disse ting sker af ond vilje, men på grund af manglende viden. 
Rideskoler bør gøre rigtig meget for deres heste ikke behøver at finde sig i alt på en gang.  Rideskolerne bør være dem der går i front for deres heste, og måden vi tænker på heste.  

Der findes rigtig mange rideskoler, og det kan være en jungle at finde ud af, hvor man skal gå, siger Karina Mai Hansen, der har haft Adamslyst Ridecenter i 18 år. 
Men når I vælger eller har valgt, bør i altid kunne sætte kryds ved disse ting:
•    Hestene har gode forhold, som fold, bokse, foder og ferie.
•    At der bliver stillet krav til hesteviden, før I skal stå med hestene alene og sadle dem op.
•    At der er voksne undervisere.

Læs debatindlægget af Karina Mai Hansen i oktober nummeret af Ridehesten

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen